21. Yüzyılda İlim ve Fikir Hayatına Katkı Toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin yaşadığı coğrafyada yaşanan sıkıntıları bir ateş çemberine benzeterek, "Batıda ekonomik kriz var. Güneye ve doğuya baktığımızda siyasal yapıların çözüldüğünü görüyoruz. Bulunduğumuz coğrafyada bizim sağlam bir şekilde zemine basmamız lazım" dedi.
Meridyen Derneğince düzenlenen,"21. Yüzyılda İlim ve Fikir Hayatına Katkı" toplantısı Bahariye Mevlevihanesi'nde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Düşünün ki biz 1989 yılında daktilo kullanırken Hüsnü Mübarek Mısır'da yine başkandı, gençler tweet kullanırken de başkandı. ve bu aynı üslupta başkandı. Bu, tarihin doğasına uygun olan bir şey değil" dedi.
Tarihin büyük bir hızla ilerlediğini belirten Davutoğlu, "Bunu fark edemeyen, bunu hakkıyla yorumlamayanlar ise tarihin o hızlı akışı içinde kaybolma tehlikesiyle karşıkarşıya kalacaklardır. Biz tarihin en hızlı aktığı dönemde, tarihin en hızlı aktığı coğrafyada bulunuyoruz. Her sabah kalktığımızda, her akşam yatmadan önce tekrar tekrar 'bu tarihi dönemi yaşamış olmanın misyonu nedir?' bu soruyu nefsimize, daha sonra da çevremize sorarak bu gidişi yönetmek durumundayız" diye konuştu.
MÜBAREK ÖRNEĞİ
Toplumların büyük bir hızla çözülüp, yeniden inşa olma dönemine girdiğini gördüklerini ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:
" Washington'da iki hafta önce verdiğim konferansta bu değişimi anlatmak için çoğumuzun farkında olmadığı bir hususa dikkat çektim. Özellikle Mısır'daki değişimi anlatırken, şuna dikkat çektim, düşünün ki biz 1989 yılında daktilo kullanırken Hüsnü Mübarek Mısır'da yine başkandı, gençler tweet kullanırken de başkandı. ve bu aynı üslupta başkandı. Bu, tarihin doğasına uygun olan bir şey değil. ya zihniyeti zamanın akışına göre yeniden şekillendirerek, inşa ederek yolalacağız ya da eski alışkanlıkları sürdürenler, eski kalıplar içinde düşünenler,o büyük akış içinde kaybolacaklar. Aslında bu yaşadığımız büyük meydan okuma. Bu meydan okumayı karşılayacak olanlar, bu meydan okumaya karşı çözüm oluşturacak olanlar sadece siyasiler ya da o tarihi akış içinde her gün bu krizlerle uğraşanlar değil, aksine o akışın doğasını anlamakla birlikte biraz da bütün bu akışa ufuk çizecek olanlar ilim adamlarıdır."
"BİR ATEŞ ÇEMBERİNDEN GEÇİYORUZ"
Türkiye'nin yaşadığı coğrafyada yaşanan sıkıntıları bir ateş çemberine benzeten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bir ateş çemberinden geçiyoruz. Batıda ekonomik kriz var. Güneye ve doğuya baktığımızda siyasal yapıların çözüldüğünü görüyoruz. Bulunduğumuz coğrafyada bizim sağlam bir şekilde zemine basmamız lazım. Önce kendimizden emin olacağız. Sahip olduğumuz kadim birikimi de, içselleştirdiğimiz modernite birikimini de en iyi bizim anladığımızdan emin olacağız. 21. yüzyılın ilmi önderlerini yetiştireceksek bu iki unsuru bünyesinde barındıranlarla yetiştireceğiz. Sonra da bunları bir araya getirip, küreselleşmenin bütün sorunlarına cevap üretebileceğimiz bir çerçeve oluşturacağız. Yeni uygulamalar ortaya koymadan bu yapıyı dönüştürme imkanı yoktur. Bu anlamda bastığı yer doğruysa bir toplumun, ülkenin geleceğe bakışı ve perspektifi de sağlam olur." - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Davutoğlu: Bir Ateş Çemberinden Geçiyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?