Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı'na 19 Mayıs 2013 tarihinde gönderilen "TCSG DOST" gemisi denizde yardıma ihtiyacı olanlara elini uzatacak.
Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın öncelikli insani görevi olan denizde arama kurtarma faaliyetlerinin özellikle açık denizlerde, ağır deniz ve hava şartlarında etkinlikle icra edilebilmesine imkan sağlamak maksadıyla başlatılan "Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi" projesi kapsamında inşa edilen 4 adet gemiden biri olan "TCSG DOST" 19 Mayıs 2013 tarihinde Samsun'a getirildi.
Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın açık denizlerdeki görev etkinliğinin geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacak olan Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi TCSG DOST, açık denizde arama kurtarma harekatı icra etmenin yanı sıra yangın söndürme, kaçakçılığın önlenmesi gibi operasyonlarda da kullanılabilecek donanıma sahip gemide helikopter iniş kalkış, taşıma imkan kabiliyetine de taşımakta. İçersinde revir olan TCSG DOST'ta gerektiğinde acil ameliyatlar bile yapılıyor.
Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi olan TCSG DOST hakkında bilgi veren Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı SG Kıdemli Üsteğmen Ömer Akgün, "2013 yılında bin 700 tonluk Arama Kurtarma Gemilerinin envantere girmesi ile arama kurtarma faaliyetlerinin icra edilmesinde bir kuvvet çarpanı etkisi oluşmuştur. Samsun'da konuşlu Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi olan TCSG DOST Komutanlığı'nda helikopter konuşlandırabilmekte ve 5 - 7 kuvvetinde deniz durumunda dahi 8 gün süreyle kesintisiz olarak arama kurtarma görevi icra edebilmektedir. TCSG DOST Komutanlığı seyir radarı, su üstü arama radarı, elektrooptik gündüz ve gece görüntüleme sistemleri, kesintisiz muhabere sistemleri gibi imkan ve kabiliyetleri ile keşif karakol, kaçakçılığı önleme, ana görev fonksiyonu olan arama kurtarma görevlerini icra edebilme, akaryakıt yangınlarında kullanılan foam ve deniz suyu tulumbası bulunan 2 adet saatte bin 200 metreküp kapasiteli, 120 metre atma mesafeli harici yangın söndürme sistemi marifetiyle yangın söndürme, yağ sıyırıcı cihaz ve bariyerler marifetiyle kirlenmeyi önleme ve yayılmayı durdurma kabiliyetlerine sahiptir" dedi.
TCSG DOST'un ana görev fonksiyonu olan arama kurtarma faaliyetleri geminin Arama Kurtarma Harekat Merkezi'nde planlanmakta ve icra olduğunu belirten Akgün, "İhbarlar gemiye, telsizler veya uydu telefonları vasıtasıyla iletilebilmektedir. Ayrıca tehlikede bulunan gemilerin göndermiş olduğu tehlike sinyalleri ile de arama kurtarma faaliyetleri başlatılabilmektedir. Bu merkezde gelen ihbarlardan alınan bilgiler bahsi konu olan mevkideki meteorolojik verilerle birleştirilmekte bu merkezin imkan ve kabiliyeti olan çok maksatlı konsollarla arama kurtarma harekat planı çözümlenip hazırlanmakta ve arama harekatı icra edilmektedir. Gemide ameliyat yapabilecek cihaz ve donanımlara sahip bir revir bulunmakta olup, revirde görevli tabip subayı ve diğer sağlık personeli tarafından arama kurtarma faaliyetlerinde denizden kurtarılan kazazedelere ihtiyaç halinde burada ilkyardım hizmeti verilmektedir" diye konuştu. - SAMSUN
Son Dakika › Güncel › Denizde Yardıma İhtiyacı Olanlara 'Tcsg Dost' Elini Uzatacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?