Denizli'de Kene Vakası Görülmedi - Son Dakika
Güncel

Denizli'de Kene Vakası Görülmedi

Denizli\'de Kene Vakası Görülmedi

Denizli'de Şuana Kadar Kene Vakasının Görülmediğini Söyleyen Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, Yaşanabilecek Hadiselere Karşı Vatandaşlara Uyarılarda Bulundu.

14.05.2008 13:41

Denizli'de şuana kadar kene vakasının görülmediğini söyleyen Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, yaşanabilecek hadiselere karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Kenelerin binlerce yüzyıldır dünya üzerinde yaşamlarını sürdürdüğünü ve 850 kene türünden 30'a yakınının Türkiye'de bulunduğunu söyleyen Denizli Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, kenelerin sadece Türkiye'de değil tüm dünyada problem olarak kabul edildiğini söyledi. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlardan, hayvanların barınaklarını mutlaka dezenfekte ettirmelerini isteyen Gülsever, "İnsanlarda KKKA hastalığının önlenmesi ve aynı zamanda hayvanlarda paraziter hastalıkların ve verim kaybının ortadan kaldırılması için hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimizin Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerine müracaat ederek büyükbaş, küçükbaş hayvanlarını ve barınaklarını periyodik aralıklarla Veteriner Hekimlerin önereceği antiparaziter ilaç ve yöntemlerle ilaçlamalıdırlar. Kenelerin kış mevsiminde saklanabilecekleri yegane yerler olan ahır ve ağıllardaki kovuk, çatlak ve deliklerin kapatılarak sıvanması, badanalanması da kenelerle mücadelede etkilidir" dedi. Kenelerin uçma özelliği olmadığı için yerde gezdiğini söyleyen Denizli Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, "Bu nedenle vatandaşlarımızın uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşırken daha dikkatli olmaları gerekir. Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler repellent olarak bilinen böcek kovucu ilaçları vücutlarına sürerek veya elbiselerine emdirerek kullanabilirler. Kenelerin bulunabileceği yerlere veya pikniğe gidildiğinde, bacakları kapatan kıyafetler tercih edilip uzun kollu giysiler giyilmeli, pantolonlar çoraplarının içine sokulmalı ve kapalı ayakkabılar giyilmelidir. Ayrıca açık renkli kıyafetler kene tespitini kolaylaştırdığından tercih edilmelidir. Eve gelindiğinde vücut, kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli ve kene bir cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalıdır. Kenenin uzaklaştırılmasından sonra ellerin su ve sabunla yıkanması, kenenin ısırdığı bölgenin ise iyot çözeltisi gibi bir antiseptikle, alkolle veya deterjanlı su ile temizlenmesi gerekmektedir. Keneler çıkartılırken öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, üzerlerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Görev nedeni ile risk grubunda yer alan kişilerin hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske giymeleri gerekmektedir. Kızarıklık ve yüksek ateş gibi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının belirtilerinin görülmesi halinde hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Denizli'de şu ana kadar KKKA Hastalığı görülmemiştir. Ancak vatandaşlarımızın konu hakkında hassasiyet göstermeleri sağlıkları açısından önemlidir" diye konuştu.

(SK-HE-ÖK-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Denizli'de Kene Vakası Görülmedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement