Depresyondaki Hamilenin Tedavi Olmaması Kahramanlık Değil' - Son Dakika
Güncel

Depresyondaki Hamilenin Tedavi Olmaması Kahramanlık Değil'

Depresyondaki Hamilenin Tedavi Olmaması Kahramanlık Değil\'

Depresyondaki anne adaylarının tedavi olmamayı bir kahramanlık olarak gördüğünü aktaran Prof.Dr. Nazan Aydın, bunun doğru olmadığını belirterek, "Depresyondaki anne adayları doğumu beklemesin ve bir uzmana başvursun. Çünkü bunlar zaman zaman kadını intihara kadar sürükleyebiliyor" dedi.

16.04.2015 16:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Depresyondaki anne adaylarının tedavi olmamayı bir kahramanlık olarak gördüğünü aktaran Prof.Dr. Nazan Aydın, bunun doğru olmadığını belirterek, "Depresyondaki anne adayları doğumu beklemesin ve bir uzmana başvursun. Çünkü bunlar zaman zaman kadını intihara kadar sürükleyebiliyor" dedi.

Bu yıl 7'ncisi gerçekleştirilen Uluslararası Psikofarmakoloji ve 3'üncü Ergen Çocuk Psikofarmakoloji Kongresi, Antalya'da başladı. Belek Maritim Pine Beach Resort Otel'de düzenlenen ve 19 Nisan'a kadar sürecek kongre, bu yıl 'Psikiyatrik Tedavilerde Entegrasyon: Sadelikten Ustalığa' temasıyla yapılıyor. Kongreye yerli ve yabancı çok sayıda uzman katılıyor. 2013 yılında Çocuk ve Ergen Psikofarmakoloji Kongresi'nin katılımıyla güçlenen kongrede yaşamı en fazla etkileyen psikiyatrik sorunların çözümü ve tedavisi tartışılıyor. Kongreye 1000'in üzerinde bilim insanı katılıyor.

Kullanımı son yıllarda hızla artan bonzai ve diğer madde bağımlılıkları konusu kongrenin ana gündem maddeleri arasında yer alıyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü'nden Prof. Dr. İlhan Yargıç ve kongreye ABD'den katılan Dr. Aykut Özden, bonzai zararları ve kullanımıyla ilgili bilgiler verdi. Dünyada bonzai kullanımının gittikçe yaygınlaştığını söyleyen Prof.Dr. Yargıç, "Daha önce bu konuyla ilgili çok detaylı çalışma yapılmıyordu. Bu insanların önemli kısmı başka uyuşturucular, genellikle de esrar kullananlardı. Ara sıra esrar kullananlar bonzai kullanmaya başlayınca, sürekli kullanmaya başladı. Ondan sonra bazı akıl hastalığı belirtileri ortaya çıkıyor. Tedavi olmak için başvuranların sayısı da artıyor" dedi.

Dr. Aykut Özden ise bonzai kullanımının ABD'de de yaygın olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bu maddeyi kullananlar daha çok acil servislere başvuruyor. Esrar beynin yarısını etkilerken, bonzai tamamını etkiliyor ve daha kötü sonuçlar doğuruyor. Sara nöbeti geçirenler de oluyor. İlk çıktığında bağımlılık yapıp yapmadığı bilinmiyordu, o yüzden markette bile satılıyordu. Güzel koku vermesi gibi sebeplerden alıyordu. Yasaktan sonra ABD'de kullanımı yüzde 7'ye düştü. Ama marihuanadan sonra kullanımı ikinci. Türkiye'de ise kliniklere gelen sayısının büyük kısmı bonzai kullanıcısı. Son yıllarda bonzai kullanımında patlama yaşanıyor. Kliniklere başvuran hastaların yüzde 16- 40 arasında sentetik uyuşturucu kullanıcısı. Bazıları sentetik uyuşturucu kullandığını bile bilmiyor."

HAMİLELİKTE İLAÇ KULLANIMI

Bakırköy Prof.Dr. Mazhar Osman Psikiyatri Hastanesi'nden Prof.Dr. Nazan Aydın ile Fransa Paris Teppe Hospital'den Prof.Dr. Oğuz Omay ise gazetecilere gebelikte kullanılan ilaçlarla ilgili bilgi verdi. Gebelik döneminde depresyonun sıklıkla görülen bir şey olduğuna dikkati çeken ikili, her 6- 8 kadından en az birinde gebelik ve doğum sonrasında depresyon ortaya çıkabildiğini söyledi. Anne karnındaki çocuğun da bu dönemde depresyondan etkilendiğine vurgu yapan Prof.Dr. Aydın, "Annenin bir sorunu varsa mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Annenin bir ruhsal hastalığı varsa ve günlük hayatını etkiliyorsa tedavi görmesi şart. Anne adayları doğumu beklemesin ve bir uzmana başvursunlar. Çünkü bunlar zaman zaman kadını intihara kadar sürükleyebiliyor. 'Gebedir bir şey yapamayız' diye bir anlayışı kabul edemeyiz. Ayrıca tedavide artık sadece ilaç kullanmıyoruz. Hamilelik döneminde ilaç kullanılmadan tedaviler yapılabiliyor. Anneler tedavi olmamayı bir kahramanlık olarak görüyor, ama değil. Biz bu anlamda Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde Kadın Ruh Sağlığı Merkezi kurmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

MUTLAKA DESTEK ALIN

Prof.Dr. Oğuz Omay ise hamilelikte gerekirse ilaç kullanılması gerekliliğine vurgu yaparak, "Bunun hastayı korumak için verilmesi gerekiyor. Hamilelikte ilaç kullanılmaması aslında toplumsal bir sorun. Gerektiğinde ilaç vermek durumundayız. Sağlıksız bir annenin çocuğuyla ilişki kurması da sağlıksız olabilir. Annenin iyi olmasını hedefliyoruz ve anne iyi olursa bebek de iyi olur. İlacı yazarken anne, baba ve biz birlikte karar veriyoruz. Pek çok ilaç süt verme döneminde kullanılabiliyor. Annelere 3 mesaj veriyoruz: 1- Yalnız değilsiniz, 2- Suçluluk duymayın, 3- Hem çevrenizden, hem de profesyonellerden mutlaka destek alın." - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Depresyondaki Hamilenin Tedavi Olmaması Kahramanlık Değil' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement