) Dha Dış Haber ? Çağlayan: AB Her Yönüyle Tıkanmıştır - Son Dakika
Son Dakika Logo

) Dha Dış Haber ? Çağlayan: AB Her Yönüyle Tıkanmıştır

) Dha Dış Haber ? Çağlayan: AB Her Yönüyle Tıkanmıştır
20.11.2012 18:45

Fransa'nın Başkenti Paris'e yaptığı 2 günlük resmi ziyaret kapsamında temaslarına başlayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu sabah Fransa İşverenler ve Yatırımcılar Sendikası (MEDEF) yetkilileriyle bir araya geldi.

Fransa'nın Başkenti Paris'e yaptığı 2 günlük resmi ziyaret kapsamında temaslarına başlayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu sabah Fransa İşverenler ve Yatırımcılar Sendikası (MEDEF) yetkilileriyle bir araya geldi. Toplantıda Fransız yatırımcıların Türk pazarına verdikleri önemin gündeme geldiğini belirten Çağlayan, 'Yeni teşvik sisteminde deniz ve demir yoluna önem ve destek veriyoruz. Bu da Fransız firmalarının ilgisini çekiyor. Alstom şirketi Türkiye'de demiryolu ve enerji dalında önemli mesafe kaydetti. 15 bin kilometrelik demiryolu yapım planı yatırımcıların ilgisini çekiyor' dedi. Çağlayan, "Airbus önümüzdeki 10 yılda Türkiye'de 2,5 milyar dolarlık pazar öngörüyor." diye konuştu.

Bakan Çağlayan, Senato'da görüşülen sözde Ermeni soykırım yasa tasarısında Fransız işadamlarının Türkiye lehine aktif rol aldıklarını söylediklerinin de altını çizdi. AB'nin 17 yıldır Gümrük Birliği anlaşması bulunan Türkiye'ye vize uyguladığını hatırlatan Çağlayan, Türk işadamlarının sık sık maruz kaldığı vize problemlerinin de Fransa'daki işadamlarıyla görüşmesinde gündeme geldiğini AB'nin Brezilya, Kanada ve Güney Kore gibi ülkelere vize uygulamadığını Türkiye için bu durumun samimiyetsizlik ve ikiyüzlülük olduğunu söyledi.

Zafer Çağlayan, Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin yüzde 77'sinin de AB kaynaklı olduğunu söyleyerek, "Eğer AB Türkiye'yi üye kabul etmiş olsaydı geçen yıl yüzde 1,5 yerine 1,8 büyüyecekti. Avrupa'da bugün 4 kişiden biri işsiz. Türkiye, AB'nin temiz hava sahasıdır, AB her yönüyle tıkanmıştır. AB Türkiye'yi alırsa Avrupa kazanır, almazsa Türkiye bundan bir şey kaybetmez" dedi.

Zafer Çağlayan geçtiğimiz dönem Nicolas Sarkozy'nin politikalarının faturasını iş adamları ve halkın ödediğini belirterek Fransa'da yeni hükümetin, eski yönetimin yaptığı hatalara düşmeyeceğine inandığını belirtti. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq ile de bir görüşme yapacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ) Dha Dış Haber ? Çağlayan: AB Her Yönüyle Tıkanmıştır - Son Dakika


Advertisement