Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-5

Dha Yurt Bülteni-5

1)AMANOS ŞEHİDİ MEMLEKETİNE UĞURLANDIHATAY'da Amanos Dağları'nda PKK'lı teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Jandarma Uzman Çavuş 27 yaşındaki Salih Kayan'ın cenazesi Adana'da düzenlenen törenle memleketi Samsun'a uğurlandı.

15.02.2017 11:42

1)AMANOS ŞEHİDİ MEMLEKETİNE UĞURLANDI

HATAY'da Amanos Dağları'nda PKK'lı teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Jandarma Uzman Çavuş 27 yaşındaki Salih Kayan'ın cenazesi Adana'da düzenlenen törenle memleketi Samsun'a uğurlandı. Adana Adli Tıp Kurumu'nda otopsi yapılan şehit Salih Kayan'ın cenazesi uğurlama töreni için Jandarma Bölge Komutanlığı'na getirildi. Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Hacı İlbaş, İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral İsmail Günaydın, Büyükşehir Belediye Başkan vekili Ramazan Akyürek, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, İl Emniyet Müdürü Osman Ak ve askeri yetkililerin katıldığı törende evli olan Salih Kayan'ın, 'Amanoslar 2017 Operasyonu'nda şehit düştüğü ve 6 yıllık asker olduğu belirtildi. Ankara'da görevliyken geçici olarak Hatay'a gönderilen Salih Kayan'ın cenazesi, İl Müftüsü Hasan Çınar'ın yaptığı duanın ardından toprağa verilmek üzere memleketi Samsun'a gönderildi.

Görüntü Dökümü

---------------

Cenazenin askerlerin omuzlarında getirilmesi

Vali Mahmut Demirtaş ve askerlerin tören alanında görüntüsü

Tabutun önündeki şehidin fotoğrafı

Dua okunması

Dua eden askerlerden genel ve detay görüntüler

Pencereden bakan askerlerin dua etmesi

Cenazenin götürülmesi

SÜRE: 02'12" BOYUT: 246 MB

Haber: Murat KİBRİTOĞLU -Kamera: Çağlar ÖZTÜRK ADANA,

================================================

2)VALİ KEREM AL, EL BAB'DA YARALANAN UZMAN ÇAVUŞ ZİYARET ETTİ

OSMANİYE Valisi Kerem Al El Bab'da Rusya'ya ait savaş uçakları tarafından terör örgütü hedeflerine düzenlenen hava harekatı sırasında Türk askerlerinin bulunduğu binaya kazaen bomba isabet etmesi sonucu yaralanan Uzman Çavuş Emrah Akkuş'u Osmaniye'nin Bahçe ilçesindeki evinde ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerini ilettiler. Yaralı Uzman Çavuş'a gerçekleştirilen geçmiş olsun ziyaretinde Vali Kerem Al'ın yanı sıra Ak Parti Osmaniye Milletvekili Dr. Suat Önal, Bahçe Kaymakamı Müfit Gültekin, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nden Prof. Dr. Murat Türk, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Metin Düz, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, İl Genel Meclisi Mehmet Altun, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Yanık ve Bahçe Belediye Başkanı İbrahim Baz da bulundu.

Yaralı Uzman Çavuş Emrah Akkuş ile bir süre sohbet ederek, durumu hakkında bilgi alan Vali Kerem Al, bu vesile ile yaralı tüm askerlere acil şifalar, şehit olan askerlere de Allah'tan rahmet diledi. Osmaniye Milletvekili Dr. Suat Önal ve diğer protokol mensupları da Uzman Çavuş Emrah Akkuş'a geçmiş olsun dileklerini ilettiler.

Görüntü Dökümü

---------------------------

Vali Kerem Al ve protokolün eve gelişleri

Yaralı askerin evde misafirleri karşılaması

Oda içerisinden pan görüntü

Yaralı askerin olay gününü anlatması

Vali ve protokolün evden ayrılması

BOYUT: 27.6MB SÜRE: 00' 37"

Haber/Kamera: OSMANİYE,

======================================================

3)TTK EKİBİ 'KUYU'YU YILAN YAKALAMA APARATIYLA KURTARDI

İSTANBUL'un Beykoz İlçesi Dereseki Köyü'nde 70 metre derinliğindeki sondaj kuyusuna düşen ve 'Kuyu' ismi verilen köpek, Zonguldak'tan gelen Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekibinin geliştirdiği ve yılan yakalamada kullanılan özel bir yöntemle 10 gün sonra kurtarıldı. Tahlisiye ekibinden Şendoğan Aşık, "Gece uyurken aparatı boynuna geçirmeyi başardık. Halatla çektik ve köpeği kurtardık" dedi.

Günlerdir kamuıyunda dikkatle izlenen ve çok sayıda ekibin kuyudan çıkarmak için çaba harcadığı yavru köpek nihayet bu sabaha karşı saat 05.45'te, maden kazaları, deprem ve arama kurtarma faaliyetlerinde deneyimli TTK'nin tahlisiye ekibi tarafından kurtarıldı. TTK tahlisiye ekibinden maden mühendisi Sedat Kısaer, tahlisiye teknisyenleri Şendoğan Aşık, Erol Şekerci ve Tamer Kudu, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden maden yüksek mühendisi Orhan Kural'ın talebi doğrultusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın onayı ile önceki gün çalışmalara katıldı. İlk gün kuyuyu inceleyen ekip, köpeği kurtarmak için yılan yakalama aparatına benzeyen bir düzenek yapmaya karar verdi. Ekip, Beykoz'dan ve Karaköy'den malzemeleri temin ettikten sonra geliştirdikleri sistemle ilk denemesini dün öğle saatlerinde yaptı. Köpek başından yakalansa da aparatın içinden kaydı. Ekip, daha sonra aynı yöntemi gece denemeye karar verdi. Köpeğin uyumasından faydalanan ekip, sabaha karşı 05.45'te tekrar aparatı kuyuya tekrar indirdi ve köpeği başından yakaladı. Dikkatlice yukarı çekilen 'Kuyu' adı verilen köpek, sağlıklı şekilde kurtarıldı.

'Kuyu' köpeği kurtaran TTK tahlisiye ekibi, daha sonra zafer pozu verdi. Köpeğe sarılıp, öpen, tahlisiye ekibinden Şendoğan Aşık, kurdukları sistemi DHA'ya anlattı. Yaptıkları incelemenin ardından köpeğin, tek bir sistemle kurtarılabileceğine karar verdiklerini söyleyen Aşık, şöyle konuştu:

"Timsah, yılan yakalarlardı eskiden bu aparatla. Demir bir çubuk. İçinden tel geçer ve başına kelepçe yapıp çekersin. Bizim kurduğumuz aparat bu şekilde çalışıyordu. Orada yapacak başka bir şey de yoktu. Sabah malzemeleri aldık. Nalburdan yarım parmak boru aldık 20 adet. Karaköy'den çelik halat aldık. Birçok malzeme aldık ve hazırlandık. Sabah 9'da oraya gittik. Öğle saatlerinde aparatı kuyuya indirdik. Tam çekerken köpek kaydı ve düştü. Sabaha doğru ikinci hamlemizde de köpeği aldık. İlk hamleden köpek rahatsız da olmuştu. Gece uyku moduna girdi köpek. Uyurken aparatı boynuna geçirmeyi başardık. Halatla çektik ve köpeği kurtardık. Önünde piston var o sistemin. Pistona basınçlı hava veriyorsun ve piston uzuyor. Ondan sonra üzerindeki halkayı köpeğin başına geçiriyorsun. Böyle basit bir sistem."

1999'daki Marmara ve Düzce depremlerinde başarılı kurtarma çalışmalarıyla adını duyuran TTK tahlisiye ekipleri, daha sonra Van depremi ve diğer doğal afetlerde kurtarma faaliyetlerine katıldı.

Görüntü Dökümü:

------------------------

-Cep telefonu görüntülerinde

-Köpeğin yukarı çekilmesi

-Kurtarılması ve yaşanan sevinç

-Kuyu kamerasında köpeğin görüntüsü

Süre: (2.10) Boyut: (70 MB)

Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK,

==========================================

4)ADANA'DA PKK OPERASYONU: 10 GÖZALTI

ADANA'da terör örgütü PKK'ya yönelik düzenlenen operasyonda 10 kişi gözaltına alındı. PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın 15 Şubat 1999'da yakalanmasının 18'inci yıldönümünde kent genelinde güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkaran Adana polisi, sabahın ilk saatlerinde örgüt üyesi olduğu öne sürülen çok sayıda adrese operasyon düzenledi. Özel Harekat polislerinin koç başlarıyla demir kapıları kırarak girdiği adreslerde arama yapan Terörle Mücadele (TEM) Şube ekipleri, 10 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan şüpheliler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Görüntü Dökümü

---------------

Zırhlı araçların ve polis araçlarının

seyir halinde görüntüsü

Olay yerine gelmeleri

Bir eve operasyon düzenlemeleri

Polislerin evin çatısında görüntüsü

Bir araçta arama yapmaları

Bir şahsın zırhlı araca bindirilmesi

Zanlıların Adli Tıp Birimi'ne getirilmesi

Zanlıların Adli Tıp Birimi'nden

çıkarılması

SÜRE: 03'02" BOYUT: 219 MB

Haber-Kamera: Gökhan KESKİNCİ/ADANA,

=============================================

5)SİİRT BATTANİYESİ TEKNOLOJİ İLE HAYAT BULDU

SİİRT'te yaşayan Tahir Güzel, baba mesleği olan battaniye üretimini teknoloji ile buluştururak, daha önce günde 10 adet ürettiği battaniye üretim sayısını günlük 3 bine çıkardı. Güzel, "Unutulmaya, bırakılmaya yüz tutmuş bir meslekti ama ben canlandırdım. Valiliğin getirdiği dokuma makinesinde çalışma imkanı buldum ve bu makinenin bize bir gün yarayacağını tahmin etmiştim ve işime çok yaradı. Geçimimi şuan bu makine sayesinde kazanıyorum"dedi.

Kent merkezindeki Cumhuriyet Caddesi'nde babadan kalma iş yerini işleten 41 yaşındaki Tahir Güzel, yok olmaya yüz tutan mesleğini teknoloji sayesinde canlandırdı. Siirt'te birçok ailenin yıllar önce geçim kaynağı olan battaniyeciliğin son yıllarda yok olduğunu belirten Güzel, KOSGEB'den aldığı krediyle üretim atölyesini büyüterek, daha öncü günlük 10 adet ürettiği battaniye sayısını günlük 3 bine çıkardığını söyledi. Türkiye'nin bir çok ilinde sipariş aldıklarını anlatan Güzel, "Siirt'te daha önce bu mesleği birçok insan yapıyordu ve bunun sayesinde geçimlerini sağlıyordu. Ancak, son yıllarda bu meslek yok oldu ve bu mesleği yapan bir çok kişi farklı işler yapmaya başladı. Ben de bıraktım ancak, Siirt Valiliği bu mesleği canlandırmak için ÇATOM merkezine bir makine getirdi ve bende burada çalışmaya başladım. Daha sonra kendim bir karar alarak bu makineyi kendi iş yerime getirmeye karar verip, KOSGEB'den kredi çektim ve nakış makinesini aldım"dedi.

Tahir Güzel, eşi ve 4 kişiyle birlikte çalıştığı atölyede, "özel" isimli ve logulu battaniye üretimi yaptığını ve Siirt battaniyesinin Türkiye'de önemli bir ürün olduğunu da ifade ederek, "Siirt battaniyesi el dokuması olunca yok olmaya yüz tutmuştu. Unutulmaya, bırakılmaya yüz tutmuş bir meslekti ama ben canlandırdım. Valiliğin getirdiği dokuma makinesinde çalışma imkanı buldum ve bu makinenin bize bir gün yarayacağını tahmin etmiştim ve işimi çok yaradı. Geçimimi şuan bu makine sayesinde kazanıyorum. Bu makine sayesinde birçok değişik logoları yapa biliyoruz bu logoları elle yapmak mümkün değildi ve ilgi arttı şuan eşimle çalışıyorum ve hayatım değişti. Daha önce elle bir tek yazı yaza biliyorduk ancak şimdi yazı ve logolar yapabiliyoruz. Makineyi getirmeden önce dışarıda esnaflarımız vardı. Onlara el yazılı ile yazılar yazardık ancak bu sayı 5 veya 10'u geçmezdi. Çünkü, çok zahmetli bir işti. Şimdi ise makine sayesinde bu adet arttı ve yok satıyoruz"diye konuştu.

Piyasada Siirt'te dokumalı ve logo battaniyeler 30 ila 300 lira arasında değişen fiyatlar ile satışa sunuluyor.

Görüntü Dökümü

-----------------------:

-Atölyeden görüntü

-Battaniyelerin üretilmesi

-Battineyelerden görüntü

-Güzel'in konuşması

-Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Turan KOYUNCU- Mehmet Yücel DURAK/SİİRT, -

=====================================================

6)EVİN DAMINDA 300 GÜVERCİN BESLİYOR

MERSİN'de 42 yaşındaki temizlik işçisi Ayhan Araman, evinin damında yaptığı oda şeklindeki 12 kümeste 300 güvercin besliyor. Turunçlu Mahallesi'nde oturan Ayhan Araman, 12  yıl önce hobi için iki güvercin satın alıp beslemeye başladı. O günden bu yana güvercin beslediğini ve sayısının 300'e ulaştığı belirten Araman, "Güvercin beslemeyi sevdiğim için yapıyorum. Güvercinlerle birlikte olduğum her vakit kendimi huzurlu hissediyorum. Her gün işten geldikten sonra güvercinleri gruplar halinde akşamüstü yarım saat uçururum. Pazar günleri ise nerdeyse günün tamamını güvercinlerle geçiririm. Kendimden çok dostlarımla ilgileniyorum. Kendimi kuşlara adadım. Beni gördüklerinde yanıma birikiyorlar ve kaçmıyorlar. İçimizdeki sevgiyi kuşlar da hissediyor" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

----------------

Ayhan Araman, güvercinleri kümesten

çıkartırken

Uçan güvercinler

Ayhan Araman, güvercinlere yem verirken

Kümeslerdeki güvercinlerin görüntüsü

Ayhan Araman, kümesteki güvercirlerle

ilgilenirken

Araman, güvercinleri uçururken

Gökyüzünden süzülen güvercinler

Ayhan Araman ile röp.

BOYUT: 345,13 MB SÜRE: 04'22"

Haber-Kamera: Gülhan DEMİRCİ/MERSİN,

=========================================================

7)ŞANLIURFA VALİSİ: ÜLKEMİZ ÖNEMLİ BİR SIÇRAMA YAŞAYACAK

ŞANLIURFA Valisi Güngör Azim Tuna, "İnşallah referandumdan da devlet olarak, millet olarak önümüzü açacak bir netice çıkmasıyla beraber, ülkemiz önemli bir sıçrama yaşayacak" dedi. Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Siverek İlçesi'nde Abdulkadir Karahan Fen Lisesi'ni ziyaret etti. Sınıfları gezerek yaklaşık 2 saat öğrencilerle sohbet eden Vali Tuna, daha sonra Siverek Kaymakamı Metin Demirel'i ziyaret etti ve daire amirleri ile toplantı yaptı. Belediye Başkanı Resul Yılmaz da makamında ziyaret eden Vali Tuna, Yılmaz'a Arapça 'Elif' Yazılı tabloyu hediye etti.

Başkanlık makamında açıklama yapan Vali Güngör Azim Tuna, ülkenin kritik bir eşikten geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

"Çok kritik bir eşikte olduğumuz bu süreçte, inşallah referandumdan da devlet olarak, millet olarak önümüzü açacak bir netice çıkmasıyla beraber, ülkemiz önemli bir sıçrama yaşayacak. ve sahip olduğu potansiyelini, özelikle insan gücünü değerlendirerek bölgesinde ve dünyada çok daha önemli ülkeler arasında girecek. Hedefleri arasında önemli bir merhaleyi de aşmış olacak. Bunun vatandaşımıza anlatılması önem arz ediyor. Belediye başkanımızda hem yapmış olduğu hizmetler, hem de birebir vatandaşlarımızla görüşerek bunu sağlamaya çalışıyorlar. Biz de bu vesile ile belediyemizi ziyaret ettik."

Belediye Başkanı Resul Yılmaz ise ilçenin sorunlarının çözümü için çalıştıklarını ifade etti.

Görüntü Dökümü

----------------

Valinin karşılanması

Kaymakamlıktaki toplantı

Belediye başkanı ziyareti

Belediye başkanına tablo hediye etmesi

Valinin açıklaması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mehmet SEZGİN-ŞANLIURFA-DHA

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 540 MB

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement