Bakan Davutoğlu'nun New York Programı Yoğun Geçti - Son Dakika
Güncel

Bakan Davutoğlu'nun New York Programı Yoğun Geçti

Bakan Davutoğlu\'nun New York Programı Yoğun Geçti

Birleşmiş Milletler 68. Genel Kurul Toplantıları için New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, New York programı yoğun geçti.

24.09.2013 07:17  Güncelleme: 08:12

Birleşmiş Milletler (BM) 68. Genel Kurul Toplantıları için New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, New York programı yoğun geçti. Davutoğlu, bir gün içinde ABD, İran, Karadağ, Barbados,Trinidad&Tobago, Ürdün, Kosova, Malta Dışişleri Bakanı ve CARICOM Genel Sekreteri ile görüştü.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif görüşmede ağırlıklı olarak Suriye'deki durumun ele alındığını söyledi. Zarif toplantıda İran'ın nükleer programına ilişkin P5+1 ve Irak'taki durumun da görüşüldüğünü belirtti. İki Bakan Türkiye-İran ilişkilerinin önemine değinerek, bölgenin içinde bulunduğu kritik dönemde Türkiye ile İran arasındaki işbirliği ve eşgüdümün gelişmesinin barış ve istikrar çabalarına büyük yarar sağlayacağını vurguladılar. Heyetler arası görüşmeyi takiben iki Bakan uzun süren bir baş başa görüşme yaptılar. Görüşmenin bu kısmı East River boyunca yürüyüş şeklinde gerçekleşti. Bakan Davutoğlu İranlı Bakanı daha kapsamlı görüşmelerde bulunmak ve başta Suriye olmak üzere bölgesel konularda daha etkin işbirliği imkanlarını değerlendirmek üzere en kısa sürede Türkiye'de görmek istediğini ifade etti.

Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı: İkili ilişkiler ve Balkanlardaki durum görüşüldü. Karşılıklı ticaretin artırılması üzerinde özellikle duruldu. Karadağlı Bakan, ülkesinin NATO ve AB üyelik süreçleri hakkında da bilgi verdi. İki Bakan Balkanlarda bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinin önemine değindi ve bu çerçevede GDAÜ İşbirliği Süreci bünyesindeki çalışmaların daha da ilerletilmesi gereğine dikkat çekildi.

Barbados ve Trinidad&Tobago Dışişleri Bakanları: Bakan Davutoğlu Türkiye'nn Latin Amerika politikası hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin, Dominik Cumhuriyeti ve Panama olmak üzere bölgede iki yeni Büyükelçilik açtığını söyledi. Davutoğlu, Türkiye'ninTrinidad&Tobagove Barbados'la da ilişkilerini her alanda geliştirmek istediğini vurguladı. Trinidad&Tobago ve Barbados'lu bakanlar da Türkiye'ye büyük önem verdiklerini ve ülkemizin bölgesinde ve ötesinde oynadığı aktif rolü takdirle izlediklerini belirttiler. Her iki Bakan da Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istediklerini ve bu amaçla karşılıklı ziyaretlere hız vermeyi arzuladıklarını ifade ettiler. Bakan Davutoğlu Türkiye'nin 2015-2016 dönemi BMGK üyeliğine adaylığı hakkında bilgi vererek adıgeçen ülkelerin desteğini istedi. Her iki Bakan da konuyu olumlu şekilde değerlendireceklerini vurguladı.

CARICOM Genel Sekreteri: Davutoğlu, Türkiye'nin CARICOM bölgesine verdiği önemi ve son yıllarda hızla gelişen ilişkileri her alanda daha da ilerletmek istediğini vurgulayarak CARICOM üyelerinin, Türkiye'nin BMGK adaylığını desteklemesini beklediğini söyledi. Genel Sekreter, Türkiye'yi bölgesinin çok ötesinde etki sahibi önemli bir ortak olarak gördüklerini ifadeyle, BMGK adaylıkları konusunu gelecek CARICOM toplantısında ele alacaklarını belirtti ve esasen Türkiye'nin üyeliğine herkesin olumlu baktığını ifade etti.

Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cevde görüşmede Suriye konusundaki son gelişmeler ele alındı. Cevde görüşmede kimyasal silahların imhasına ilişkin anlaşmanın olumlu bir adım olduğu ancak Suriye'deki krizin tüm boyutlarıyla ele alınması ve özellikle insani durumun iyileştirilmesine ilişkin etkin adımların ivedilikle atılması gerektiğini vurguladı.

Kosova Dışişleri Bakanı: İkili ilişkiler ve Balkanlardaki durum görüşüldü. Kosovalı Bakan Türkiye'nin Kosova'ya bağımsızlığından bu yana her alanda verdiği desteğe teşekkür etti. Bakan Davutoğlu, Kosova'nın Türkiye ve Türk halkı için özel konumuna değinerek gerek ekonomik, gerek siyasi her düzeyde yardımların devam edeceğini vurguladı. Balkanlardaki durum hakkında bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi ve Kosova'nın da bu sürece etkin katkıda bulunması gereği üzerinde duruldu. Kosovalı Bakan bu çerçevede Sırbistan'la ilişkileri ve devam eden olağanlaşma süreci hakkında bilgi verdi.

Malta Dışişleri Bakanı: İkili ilişkilerin daha da geliştirilmesi isteği ifade edildi. Bölgesel konular bağlamında Bakan Davutoğlu Suriye'deki duruma ilişkin görüş ve değerlendirmeleri paylaştı. Türkiye'nin, BMGK adaylığına destek talep edildi ve Türkiye'nin Konsey üyeliğinin özellikle bölge açısından önemini vurgulandı. Maltalı Bakan Türkiye'nin BMGK adaylığını olumlu şekilde değerlendireceklerini söyledi.

(Tür: Dış)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Davutoğlu'nun New York Programı Yoğun Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement