Doğu'daki Sürüleri 'bilimsel Kangallar' Koruyacak - Son Dakika
Güncel

Doğu'daki Sürüleri 'bilimsel Kangallar' Koruyacak

Doğu\'daki Sürüleri \'bilimsel Kangallar\' Koruyacak

Erzurum Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde bilimsel metodlarla yetiştirilen kangal köpekler, Doğu'daki küçük ve büyükbaş sürülerin koruyucu melekleri olacak.

07.11.2011 10:24

Erzurum Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde bilimsel metodlarla yetiştirilen kangal köpekler, Doğu'daki küçük ve büyükbaş sürülerin koruyucu melekleri olacak. Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, kangal köpeklerinin sadık, akıllı ve çok güçlü hayvanlar olduğunu söyledi.

Atatürk Üniversitesi Kampüsü'ndeki Veteriner Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi'nde yetiştirilen Karabaş cinsi Kangal köpekler, bölgedeki çiftçinin göz bebeği oldu. Çiftlikte Kangal köpeklerin yanı sıra yumurtacı ve etcil tavuk, at ile büyükbaş hayvanların bulunduğunu ifade eden Atatürk Üniverstesi Veteriner Fakültesi Dekanı Mustafa Atasever, Kangal köpek ünitesini Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Sivas'tan getirdikleri 6 kangalla kurduklarını bildirdi. Bugün 50'ye yakın Karabaş cinsi kangal köpeğe sahip olduklarını belirten Atasever şunları söyledi

Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi, fakülte öğrencilerinin uygulama alanı. Şuan 50 civarında köpeğimiz var. Yaklaşık 20 tane Erzurum'un farklı köylerine verdik. Genelde bu hayvanlar yapısı gereği soğuk ortamlara alışkın. Kangallar özellikle koyun sürüleri için ideal. Amerika'da Akbaş ve Karabaş Kangal köpeklerinin dernekleri var. Bizim burada yetiştirdiklerimiz de Karabaş cinsi. Türkiye'de Sivas'ta üretilen bu köpekleri şimdi Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi olarak yetiştiriciliğine başladık. Köpeklerin bölgeyede iyi uyum sağladığını söyleyebiliriz. İsteyen çiftçi buradan kangal köpek temin edebilir. Üç ay bunları burada besliyoruz. Aşılarını ve çevreye uyumunu sağladıktan sonra gelenlere yardımcı oluyoruz. Koyunculuk yapanlardan gelen yoğun talebi karşılamaya çalışıyoruz. Kangal köpekleri çok sadık, akıllı ve çok güçlü hayvanlar. Koyun sürülerine saldıran kurtlara karşılık verebiliyor. Bu nedenle tercih ediliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Doğu'daki Sürüleri 'bilimsel Kangallar' Koruyacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement