Dolar Zirveyi Sevdi - Son Dakika
Son Dakika Logo

Dolar Zirveyi Sevdi

17.02.2015 17:18

ALB Menkul Değerler, 'Borsa İstanbul ve Dünya Piyasaları Gelişmeler/Beklentiler Raporu'nu yayınladı.

ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda Önder'in hazırladığı rapora göre, Hafta boyunca USDTRY paritesinin baskısını hisseden Borsa İstanbul, bu hafta da aynı etkiyi hissedecek. Yunanistan ve kreditörler arasındaki görüşmelerden bir uzlaşı çıkmamasının Borsa İstanbul'u etkileyeceğine vurgu yapılan raporda, USDTRY paritesinde 2,50 seviyesi üzerinde görülebilecek hareketlerin Borsa İstanbul'da satış baskısının derinleşmesine yol açacağına dikkat çekiliyor.

İşte ALB Menkul Değerler, 'Borsa İstanbul ve Dünya Piyasaları Gelişmeler/Beklentiler Raporu:

BİST 100 endeksi bu hafta 82.975 – 86.357 seviyeleri arasında işlem gördü. Endeks haftayı yüzde 0,97 değer kazanarak ve 85.809 seviyesinden tamamladı. Banka Endeksi yüzde 0,72 değer kazandı. Sanayi Endeksi ise yüzde 0,31 değer kazandı.

Dünya genelinde Avrupa'nın yakın markajda olduğu bir haftayı geride bırakırken, Avrupa'nın şımarık çocuğu Yunanistan gündemde ilk sıradakini yerini aldı. Haftaya başlarken, Almanya ve Yunanistan Maliye Bakanları tarafından yapılan karşılıklı olumsuz açıklamaların yanı sıra Yunanistan Başbakanı Tsipras'ın kurtarma programını reddettiği ifadesini yenilemesi ve tutumunda geri adım atmamasının da etkisiyle Yunanistan gerginliği piyasalarda hissedildi. Söz konusu tedirginliğe paralel olarak, Euro Bölgesi'nde güvenli liman olarak bilinen Almanya tahvil faizlerinin sert bir şekilde gevşemesi, İtalya ve İspanya tahvil faizlerinin yükselişi yer aldı. Haftanın ilerleyen günlerinde Yunanistan ve kreditörleri ile olan görüşmelerden sonuç çıkmamasına rağmen, ertelenen görüşmeye dair olumlu beklentiler piyasalar tarafından pozitif algılandı. Haftanın sonlarına yaklaşırken, bir diğer olumlu gelişme de Belarus'tan geldi. Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Ukrayna Başbakanı Poroshenko ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in bulunduğu toplantıdan Ukrayna'da 15 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere ateşkes sağlandığı sonucu çıkmasıyla piyasalarda barış havası esti.

ABD tarafında hafta genelinde dünya geneline paralel olarak Avrupa tarafında özellikle Yunanistan ile ilgili gelişmeleri takip etti. Bilanço sezonunun başladığı ABD'de hisse bazlı hareketler de piyasalar üzerinde etkili olmakla birlikte, gündeme konu olan veri akışında haftanın geneli sakindi. Hafta içerisinde ABD perakende satış verileri beklentileri karşılayamazken, dünya geneline paralel olarak Ukrayna ateşkesi de ABD borsaları tarafından yakından takip edildi.

Yurt içinde haftadan kalan notlar arasında ; rekor seviyeleri test eden USDTRY paritesi, yükselen tahvil faizi ve satış baskısı altında kalan endeks yerini aldı. Hafta içerisinde USDTRY paritesinin 2,50 seviyesi üzerini görerek tarihi zirvesini yenilemesi gündeme damgasını vurdu. Gündeme konu olan veriler arasında Aralık ayı cari açık verisi yakından takip edildi. Aralık ayı cari açık verisi 6,82 milyar dolar ile beklentinin hafif üzerinde gelirken, 2014 yılı cari açığı da 45,84 milyar dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu cari açık verisinin piyasalar üzerinde sert bir etkisi görülmedi. Yurt dışı gelişmelerinde yakından takip edildiği Borsa İstanbul'da Yunanistan'a ilişkin gelişmeler takip edilmekle birlikte, Ukrayna ateşkesi gözlerden kaçmadı. Hafta içerisinde Ukrayna ateşkesi ve zaman zaman tepki alımlarının görüldüğü endeks toparlanma çabası içindeydi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dolar Zirveyi Sevdi - Son Dakika


Advertisement