DSP'li Tuncer: "Seçimlerde İttifak Yapacağız" - Son Dakika
Güncel

DSP'li Tuncer: "Seçimlerde İttifak Yapacağız"

DSP\'li Tuncer: "Seçimlerde İttifak Yapacağız"

DSP Genel Başkan Yardımcısı Erol Tuncer, Solda Birlikteliği Sağlamak İçin Bazı Partilerle Seçim İttifakı Yapacaklarını Belirtti.

26.03.2011 14:51

Demokratik Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Tuncer, solda birlikteliği sağlamak için bazı partilerle seçim ittifakı yapacaklarını belirterek 'Bazı partilerle bayrak sorununu çözemedik, biz bazı partilerle seçim ittifakı için görüşmeler yapıyoruz. Önümüzdeki hafta içinde net olarak kimlerle ittifak yapılacak belli olacakö dedi.

Trakya'da seçim gezilerini sürdüren DSP Genel Başkan Yardımcısı Erol Tuncer, Edirne İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Seçim barajını yüzde 5'e indirilmesi gerektiğini anlatan Tuncer, gazetecilere açıklamalarda bulundu. 2002 seçimlerine yüzde 10'luk seçim barajı nedeniyle yüzde 45 oyun parlamento dışında kaldığını söyleyen Tuncer, baraj nedeniyle iki partili döneme gidildiğini öne sürdü.

DSP'li Tuncer, 'Seçimlerde uygulanan yüzde 10 barajı diyor ki, bunun altında kalan partiler sizi temsil edemeyecek. Milletvekili dağılımında hesaba katılmayacak. Bu yüzde 10 çok yüksek bir baraj, baraj yüzde 5'e kadar olur, onu savunuyoruz. Ama yüzde 5'ten sonrası çoktur. Türkiye'de ülke barajı 1980'den sonra uygulandı. 1980'e kadar yapılan seçimlerde parlamento dışında kalan oyların toplamı yüzde 1'in altındadır. Ama 12 Eylül'den sonra, yüzde 15-20 arasında seyretti. 2002 seçimlerinde acı bir tablo yüzde 45 oy parlamento dışında kaldı. Bunu Avrupa'ya izah edemezsin. Her iki kişinden birine 'senin temsilci hakkın yok' denildi. Sonuçta meclise 2 parti girdi. Bu yüzde 10 barajı nedeniyle Türkiye iki partili döneme gitmektedirö

"SEÇİM İTTİFAKI YAPACAĞIZ"

Haziran ayında yapılacak olan Genel seçimlerde 'Seçim ittifakı' yapacaklarını belirten DSP Genel Başkan Yardımcısı Erol Tuncer, görüşmelerin sürdüğünü ve önümüzdeki hafta ittifak yapacakları partilerin belli olacağını söyledi. Daha önce görüştükleri partilerle 'bayrak' krizi yaşadıklarını kaydeden Tuncer, şunları söyledi:

'Parlamento dışında kalmış çok sayıda parti ile de temaslarımız oldu. Tabi bu zor bir konu kolay değil. Farklı ideolojilere, farklı düşüncelere, farklı programlara sahip partileri bir araya getirmeye çalışıyoruz, sınırlı bir hedef etrafında. Bizim siyasi partiler yasamızda demokrasinin önünü tıkayan bir hüküm daha var. Partilerin ittifak yapmaları yasak, resmen ittifak yapamıyorsun. Geçmişteki örnekleri de var, müzakere ettiğiniz zaman bir de hangimizin bayrağı altında olacak tartışması çıkıyor. Bazı partilerle bu bayrak sorununu çözemedik. Biz bazı partilerle seçim ittifakı için görüşmeler yapıyoruz. Önümüzdeki hafta içinde net olarak kimlerle ittifak yapılacak belli olacak. Solda ittifak hazırlığı sürüyorö

Açıklamalarının ardından Erol Tuncer, Edirne Milletvekili adayları Hüseyin Saygı ve Hayri İdin'i basına tanıttı. Partililerle bir süre görüşen Tuncer, Edirne'den ayrılarak Trakya gezilerini tamamladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel DSP'li Tuncer: 'Seçimlerde İttifak Yapacağız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement