Konya'da Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, beklenilen yağışların alınmaması nedeniyle dünya üzerinde tahıl üretiminde rekolte düşüşü yaşandığına dikkat çekerek, dünyada önümüzdeki süreçte bir gıda krizi yaşanmasını beklediklerini, ama Türkiye'nin etkilenmesini beklemediklerini söyledi.
Ataiyibiner, Türkiye'de olduğu gibi özellikle Avrupa'nın genelinde nisan ve mayıs aylarında beklenilen yağışlar alınmadı. Bu özellikle tahıl ve diğer ürünlerde rekolte düşününe sebep oldu. Bunun nedeniyle dünya üzerinde bir gıda krizinin yaşanması bekleniyor. dedi.
2007 ve 2008 yıllarında yaşanan kuraklık ve ham petrol fiyatlarının yükselmesi ile Avrupa'da ve Orta Asya'da bir çok ülkeninin gıda ihracatını kapattığını hatırlatan Ataiyibiner, şunları söyledi
Geçtiğimiz yıllarda ham petrol fiyatlarının da yükselmesi ile dünyada bir çok gıda ihratcatcısı, ülke ihracatını kapatmıştı. Kendi ihtiyaçlarını giderme yoluna gitmişti. Bu yıl da Orta Asya'daki ve Avrupa'daki bir çok ülke aynı kararları alabilir. Çünkü şu an itibariyle tahıl üretiminde ve sulanabilir bitkilerde rekolte eksikliği ve enerjiden doğacak fiyat artışı söz konusu. Bu iki etkeni göz önünde bulundurarak değerlendirme yaparsak önümüzdeki günlerde dünya genelinde bir gıda krizi yaşanacağını düşünüyoruz.
Dünyada yaşanacak gıda krizinden Türkiye'nin etkilenmeyeceğine dikkat çeken Ataiyibiner,Türkiye'nin geçen yıldan kalan ciddi manada bir tahıl stoğu var. Bu yılda geçen yıla nazaran rekolte düşük ama uzun yıllar ortalamasının çok altında değil. Bu yıl 15-16 milyon ton civarında bir rekolte bekliyoruz. Bu rekolte elimizde bulunan stoklarla birlikte Türkiye'nin ihtiyacını karşılar.diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Dünya'daki Gıda Krizinden Türkiye Etkilenmez - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.