Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye'nin her yıl taşkömürü ithalatına 4-5 milyar dolar öder hale geldiğini belirterek, ithalata harcanan paranın önemli bir miktarının ülkede kalmasının mümkün olduğunu bildirdi.
GMİS Genel Başkanı Demirci, Dünya Madenciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Zonguldak taşkömürünün, yüksek kalorisi nedeniyle çimento, şeker ve çay fabrikalarının yanı sıra ateş tuğla ve diğer sanayi alanları ile koklaşabilir özelliği nedeniyle de demir-çelik sektöründe kullanıldığını ifade etti.
Taşkömürü'nün Türkiye'nin demir-çelik sektörü açısından tek güvencesi olduğunu ifade eden Demirci, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin ihtiyacını uzun yıllar karşılayabilecek 1.5 milyar tonluk rezerv ise Zonguldak'ta mevcuttur. Bugün, Erdemir ve Kardemir, koklaşabilir kömür ihtiyacı karşılanamadığı için ithal kömür kullanmaktadır.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarihinin en düşük işçi sayısıyla en az üretimini yapıyor. Ülkemizin yıllık 35 milyon tonu aşan taşkömürüne ihtiyacı varken biz bunun ancak, kamu ve özel sektör olarak yaklaşık 1,5 milyon tonunu üretebiliyoruz. Ülkemiz her yıl taşkömürü ithalatına 4-5 milyar dolar öder hale gelmiştir. İthalata harcanan bu paranın önemli bir miktarının ülkemizde kalması mümkündür.
Biz, 169 yıldır havzada taşkömürü üreterek ülkemiz ekonomisine kazandırma mücadelesinde 5 bin şehit veren, yerin yüzlerce metre altında canı pahasına emek harcayan madenciler olarak bu tablonun değişmesi için mücadele veriyoruz.
Biz, ülkemizin yeniden üretim ekonomisine dönmesini istiyoruz.
TTK'nın 5 milyon ton üretmesi için nelerin yapılması gerektiğini her fırsatta anlatıyoruz. Biz, daha sağlıklı, daha güvenli ve daha verimli üretim yapmak için çalışıyoruz.
Türkiye'nin Zonguldak'a ihtiyacı var. Çünkü Zonguldak'ta kömür var. Üstelik dün silah zoruyla maden ocaklarına sokulan bölge insanı, bugün gönüllü olarak çalışmaya hazır."
Ahmet Demirci, işçi açıklarının giderilmesi durumunda TTK'nın süratle üretimi artırabilecek duruma gelebileceğini savunarak, şöyle devam etti:
"TTK'nın işçi açıkları acilen giderilmeli ve kurumun norm kadro ile istikrarlı şekilde çalışması sağlanmalıdır.
TTK'ya sahip çıkmakla, Zonguldak'ta istihdam yaratacağının, ekonominin canlandırılacağının, cari açığın önemli faktörlerinden olan taşkömürü ithalatının ve ithalata ödenen paranın azalacağının tüm kamuoyuna anlatılması herkesin görevidir.
Bu düşüncelerle tüm madencilerimizin ve bölgemiz halkının Dünya Madenciler Günü'nü kutlarım.
27 Kasım 2017 tarihinde Karadon Müessesesi'nde meydana gelen kazada kaybettiğimiz maden şehitlerimiz Cafer Tepebaşı ve İsa Çeltik kardeşimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.
Tüm maden şehitlerimizi bir kez daha sevgi, saygı, şükran ve rahmetle anıyorum."
Son Dakika › Güncel › Dünya Madenciler Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?