Bu kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak, insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ile ilgili konularda bazı Avrupalı yetkililerin getirdiği eleştiriler, üye ülkeler arasında görüş birliği sağlanamadığı için bu konularla ilgili fasılların müzakereye açılamadığı bir ortamda çok da inandırıcı olmamaktadır. AB'nin, Türkiye'nin siyasi reform sürecindeki yönlendirici gücü ve Türkiye'deki güvenilirliği, bazı üye ülkelerin müzakere sürecini giderek siyasileştirmesi nedeniyle zayıflamıştır.
Türkiye'nin, demokratikleşme yolunda daha fazla ilerleme kaydetmek için vatandaşlarının haklarını ve özgürlüklerini genişleterek gereken adımları attığı açıktır. AK Parti'nin son 10 yıllık iktidarı boyunca, milyonlarca kişi orta sınıfa dâhil olmuştur. Sosyoekonomik dönüşüm, demokratikleşmeyle el ele yürümektedir. Bu büyük sosyoekonomik dönüşüm sayesinde vatandaşlarımız farklı taleplerini dile getirmeye başlamışlardır. Son dönemdeki barışçıl gösterilerin arkasında bir sebep varsa o da halkımıza sağladığımız fırsatlar sayesinde Türkiye'de enerjik bir sivil toplumun ortaya çıkmış olmasıdır. Ayrıca, demokratik yollardan seçilmiş bir hükümete karşı ister çevresel konular ister bireysel özgürlükler için olsun, şiddete başvurmadan protesto gösterileri düzenlemenin, Türk toplumunun Avrupalı kimliğini ortaya koyduğuna inanıyorum.
Her kesimden Türk insanı, son 3 seçimde tercihini AK Parti'den yana kullanmıştır, zira farklı sosyal çevrelerden gelen insanlar kendilerini daha açık bir şekilde ifade etme şansına sahip oldular. Hükümet olarak biz, diğer Avrupa demokrasilerinde olduğu gibi, farklı seslerin barış içinde duyulabildiği demokratik ortamın devamlılığını sağlamayı sürdüreceğiz.
Egemen Bağış
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci
Son Dakika › Güncel › Egemen Bağış'ın New York Times'da Yayımlanan 'Türkiye'nin Demokratikleşme Yolu' Başlıklı Mektubu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?