İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, İzmit Belediyesi'nin öğrencileri depreme karşı bilinçlendirmek amacıyla düzenlediği bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, depremlerin doğal bir olay olduğunu ve dünya var oldukça da süreceğini belirterek "Eğer depremler olmazsa bu dünyanın sonunun geldiğinin işaretidir" dedi.
Gündoğdu, 17 Ağustos 1999'da da büyük bir felaket yaşandığını, buna rağmen 3-5 hastanenin onarımının dışında hiç bir etkin çalışma yapılmadığını da söyledi.
İzmit Belediyesi'nin de bu konuda daşışmanı olan ve belirli günlerde kentteki okullarda düzenlenen konferanslarda biliçlendirme konuşmaları yapan Oğuz Gündoğdu, Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında bu kez Belediye Meclis Salonu'nda konuştu.
DÜNYA VAR OLDUKÇA SÜRECEK
Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan'ın yanı sıra belediye personelinin de izlediği konferansta konuşan Oğuz Gündoğdu, öncelikle depremin doğal bir olay olduğunu ve dünya var oldukça depremlerin de süreceğini söyledi.
Gündoğdu, Dünya var oldukça depremlerin meydana geleceğini bilirsek ona göre tedbirimizi alırız. Eğer depremler olmazsa bu dünyanın sonunun geldiğinin işaretidir. Deprem anında insanların korkması çok doğaldır. Ama en önemlisi deprem esnasında paniklememek gerekir. Bunun için diyoruz ki korkmak serbest, panik yok, dedi.
12 YILDA 3-5 HASTANE ONARDIK
Oğuz Gündoğdu, 1999 Gölcük Depremi'nden sonra ülke olarak deprem gerçeğiyle bikaç kez daha karşı karşıya kaldığımızı söyleyen Oğuz Gündoğdu şöyle devam etti Depreme karşı önlemler alacağımızı, bu konuda ülke olarak depreme hazırlıklı olacağımızı söylemiştik. Fakat aradan geçen 12 yıl boyunca sadece 3-5 hastanenin onarımından başka ciddi bir iş yapmadık. Ülke olarak güçlüyüz. 1509 yılındaki İstanbul depremde yerle bir olmuş fakat o zamanın idarecileri kenti 1 yılda yeniden kurmuşlar. Biz neden bunu yapamıyoruz. TOKİ gibi bir kuruluşumuz var. Bu konuda ciddi olursak olası İstanbul depremine karşı da en azından binalarımızı depreme hazır hale getiririz.
Gündoğdu konuşmasında, bazı bilim adamlarının beklenen İstanbul depremi için can kaybı sayısı tahminini de çok saçma bulduğunu belirterek Bu konuda sayılar vererek insanları korkutmanın anlamı yok. Bu, deprem anında cenin vaziyeti alın gibi saçma sapan bir yöntemi önermekle aynı şeydir. Yavaş giden işleri hızlandırmanın zamanı geldi de geçiyor bile, diye konuştu.
Toplantıda konuşan İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan ise 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminden sonra ülke olarak önemli dersler çıkartıldığını belirterek "Depremin hemen sonrasında benim de öncülük ettiğim dünyanın en modern tıbbi arama kurtarma ekibi UMKE'yi kurduk. 5 bin gönüllü kişiden oluşan ekip yurt içi ve yurt dışında çok önemli görevler yaptı. Bu ekip artık toprak altında bile ameliyatlar yapabiliyor" dedi.
Nevzat Doğan, deprem konusunda en büyük yatırımın eğitim olduğunu da belirterek ö İzmit Belediyesi olarak öğrencilerimizi deprem konusunda bilinçlendiriyoruz. Her yıl en az 5000 öğrenciye deprem eğitimi veriyoruz, şeklinde konuştu.
Son Dakika › Güncel › Eğer Deprem Olmazsa, Bu Dünyanın Sonudur - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?