Ekonomi Zirvesi Başladı (10) - Son Dakika
Güncel

Ekonomi Zirvesi Başladı (10)

Ekonomi Zirvesi Başladı (10)

Yarına HAZIRLIK: DİJİTAL DÖNÜŞÜM, YATIRIM, YENİ FIRSATLAR Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, Accenture Genel Müdürü Tolga Ulutaş'un moderatörlüğünü yaptığı 'Yarına Hazırlık: Dijital Dönüşüm, Yatırım, Yeni Fırsatlar' konulu son oturumda Doğa Koleji CEO'su Bünyamin Çelikten, IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adil Konukoğlu konuşma yaptı.

13.03.2015 19:22

Yarına HAZIRLIK: DİJİTAL DÖNÜŞÜM, YATIRIM, YENİ FIRSATLAR

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, Accenture Genel Müdürü Tolga Ulutaş'un moderatörlüğünü yaptığı 'Yarına Hazırlık: Dijital Dönüşüm, Yatırım, Yeni Fırsatlar' konulu son oturumda Doğa Koleji CEO'su Bünyamin Çelikten, IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adil Konukoğlu konuşma yaptı.

Accenture Genel Müdürü Tolga Ulutaş, "Bu panelimizde hepsi kendi alanında Türkiye'de fark yaratan kurum temsilcilerimizi ağırlıyoruz. Bir yandan büyük yatırımlardan bahsedeceğiz bir yandan da sürdürülebilir kalkınmadan bahsedeceğiz" dedi.

MUHARREM YILMAZ: İMALAT SANAYİNİN ÖNEMİNİ İHMAL EDER DURUMDAYIZ

Türkiye'nin Dünyadaki ekonomik gelişme referanslarıyla uyuşmayan bir imalat sanayi seviyesi olduğunu söyleyen Muharrem Yılmaz, "Türkiye'nin büyümesinde imalat sanayinin önemini ihmal eder durumdayız. Ülkemizde gayrı safi milli hasıla içerisinde imalat sanayi yüzde 15'ler seviyesinde. Gelişmiş ülkelerde yüzde 30'lara kadar çıkıyor. Biz 1998'lerde ulaştığımız 23 civarında bir seviye var. Bugün ise yüzde 15 seviyesindeyiz. Verimlilik bazında baktığımızda sanayiyi ihmal ediyoruz. Bu şekilde devam etmemiz mümkün değil. Bunun farkına varmak zorundayız. Ne iş gücünün sayısal artışı ne sermaye araçlarının artışı, bunlarla sürdürülebilir bir şey yapamıyorsunuz. Verimlilik artışında sanayi sektörü en büyük payı alıyor. Sanayi, faktör verimliliğini, kullandığı makine ekipmanının verimliliği ile sağlıyor. Başka sektörlerde de bu olabilir ama elimizdeki verilen en büyük katkıyı sanayi sektöründen bunu sağlayabildiğimizi görüyoruz. Zannetmeyin ki sanayi dijitalin farkında değil. Aslında sanayi de yarına hazırlanırken dijitalden yararlanıyor" dedi.

NİHAT ÖZDEMİR: MORALİMİZİ BOZMAYALIM YATIRIMLARIMIZA DEVAM EDELİM

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerji yatırıma devam etmesi gerektiğini belirterek, bu sektörde devletin özelleştirmelerini de sürdürmesi gerektiğini söyledi. Özdemir, "2014 yılında tükettiğimiz enerji 240 milyar kilovat saat civarında. Nüfusumuza böldüğümüzde fert başına 3 bin kilovat saat tüketmişiz. OECD ülkeleri ve Avrupa ülkelerine baktığımızda 6 bin kilovat saat değerinde enerji tüketmişler. Eğer AB seviyesine gelebileceksek ve nüfusumuz 90 milyon olacaksa nereden baksanız 500 milyar kilovat saat enerji tüketmemiz gerekiyor. Bu rakamlarla bizim önümüzün iyi olduğunu ben görüyorum. Arz fazlalığı devam etse de ve enerji yatırımcılarının moralinin bozuk olduğu görünse de Türkiye'nin enerji açığının olacağını görüyoruz. Yani biz enerji üretmeliyiz. Türkiye'de kimse moralini bozmasın. Moralimizi bozmayalım, yatırımlarımıza devam edelim. Türkiye büyüyecekse, Türkiye bir AB ülkesi olacaksa, kimsenin bundan şüphesi olmasın. Daha devletin elinde santraller var. Doğalgaz ve kömür santralleri var. Bunları hızla elinden çıkarması lazım. Özelleştirme sonrası biz sistemleri yeniliyoruz. 10 milyon abonemize 50 milyar kilovat saat yılda enerji dağıtıyoruz. Entegre gelişim sistemine harcayacağımız para 200 milyon dolar. Devlet belki üç yılda bu siteme bu parayı yatırıyordu. Büyük yatırımlar yapıyoruz. Hızla sistemleri de modernleştiriyoruz. En kaliteli ve kesintisiz elektriği vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

ADİL KONUKOĞLU: ENERJİDE ALINACAK ÇOK YOLUMUZ VAR

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adil Konukoğlu ise yeni yatırımcılardan ziyade mevcut yatırımcıları desteklenmesi gerektiğini söyledi. Yenilenebilir enerji sektörünün önünün açılması gerektiğini söyleyen Konukoğlu, şöyle devam etti:

"Bundan sonrasına baktığımızda daha bizim enerjide alınacak çok yolumuz var. Enerjiyi yenilenebilir enerjiler ve diğerleri diye ayırmamız gerekiyor. Bundan sonra 2023 yılında 2 bin megavatta ulaşmayı hedefliyoruz. Dünyanın her yerinde üretemediğiniz takdirde nelerle karşılaşacağınızı İtalya, Portekiz, İspanya, Yunanistan'a baktığınızda anlarsınız. Bundan sonra akıllı davranmak zorundayız. Yeni yatırımcılardan önce mevcuda teşvik vermemiz gerekiyor. Milyonlarca lira para harcadık. Bu paralar bu ülkenin fertlerinden çıktı. Üretimi artırdığınızda zaten enerjiye ihtiyacımız olacak. Üretim teşviki konusunu herkesin konuşması lazım. Bundan sonra güneş enerjisinin bir an önce devreye girmesi gerekiyor. Rüzgar enerjisinin de önünün açılması gerekiyor" dedi. Konukoğlu ayrıca, yatırım öncesi alınan ÇED süreciyle ilgili büyük zaman kayıpları yaşandığını dile getirdi.

İBRAHİM ÇEÇEN: YAPILMASI GEREKEN BÜYÜK YATIRIMLAR VAR

IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen de, Türkiye'de yapılması gereken birçok yatırımın olduğunu belirterek, "Altyapısı yapılmamış bir ülkede bir şey gelişemez. Türkiye, daha henüz alt yapısını tamamlayamamış ülkelerden birisi. 2023 yılı hedeflerine baktığımızda detaylı bir şekilde hangi alana yatırım yapılacağını görebiliyoruz. Daha henüz otoyol ve demiryolları hedefinin yüzde 25'i tamamlayabilmişiz. Yapılması gereken büyük yatırımlar var" dedi.

BÜNYAMİN ÇELİKTEN: ÖZEL OKUL SEKTÖRÜ DOĞUM SANCISI İÇERİSİNDE

Doğa Koleji CEO'su Bünyamin Çelikten ise özel okul sektörüyle ilgili konuştu. "Özel okul sektörü bir şekilde Türkiye'de büyümeye çalışıyor doğum sancısı içerisinde" diyen Çelikten, özel okul sektöründe yeni yatırımcı ve yeni heyecanlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Çelikten, " Biz 50 şehirde 100 kampüsümüzle hizmet veriyoruz. Biz, iş dünyasını veya devletin insan kaynağını sağlıyoruz. Hepimiz aslında bir dönem o sıralardan geçtik ve orada aldığımız eğitim yapısı ile hareket ediyoruz. Sanata, spora her türlü eğitim alanına önem vermek gerekiyor. Öncelikle nasıl bir gelecek bekliyoruz buna bakmamız gerekiyor. Nasıl hamleler yapmamız gerekiyor diye sormalıyız. Öğrencilerimize eğitimin yanı sıra özgüven de vermek durumundayız. Biz okul olarak hem özgüven hem de vizyon kazandırmak istiyoruz" dedi.

PINAR ABAY: TÜRKİYE'DE TEKNOLOJİ ADAPTASYONU ÇOK HIZLI

ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay da, Türkiye'deki genç nüfusun yeni teknolojilere hızlı adapte olduğunu söyledi. Bunu bankacılık sektörüne de yansıtmak istediklerini ve yurt dışında bu alanda fark yaratmak istediklerini belirten Abay, "Türkiye'deki genç nüfusun bize sağladığı avantajlar var. Teknoloji adaptasyonu çok hızlı. Dolayısıyla dünyada ne zaman yeni bir teknoloji çıksa Türkiye buna adapte oluyor. Birçok Avrupa ülkesiyle araştırma yapıyoruz. Türkiye bu konuda oldukça iyi durumda ancak bu yeterli değil. Türkiye olarak bankacılık sektörü olarak da bunu iyi adapte ediyoruz. Biz genç nüfusun bu kadar hızlı adapte olmasının yanında bence yurt dışına bankacılık satışı yapabilmeliyiz. Türkiye'de yaptığımız yazılımları yurt dışına satabilmeliyiz. Bizim ING Bank olarak en çok fark yaratmak istediğimiz alan bu. Bizim bankacılık lisansımız var ama teknoloji ihraç eden bir merkez olma arzumuz var. Bankamız içerisinde genç yazılımcılarımız, Türk mühendislerimiz var" diye konuştu.

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin birinci günü bu oturumla sona erdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ekonomi Zirvesi Başladı (10) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement