Elazığ, "8 Köşe Şapka"nın Patentini Aldı - Son Dakika
Güncel

Elazığ, "8 Köşe Şapka"nın Patentini Aldı

Elazığ, "8 Köşe Şapka"nın Patentini Aldı

Elazığ'ın sembollerinden biri olan "8 köşe şapka" ile "Çayda Çıra Bebeği"nin patenti, Elazığ İş Kadınları Derneği'nin girişimleriyle alındı.

20.01.2012 14:27

Elazığ'ın sembollerinden biri olan '8 köşe şapka' ile Çayda Çıra Bebeği'nin patenti, Elazığ İş Kadınları Derneği'nin girişimleriyle alındı. Elazığ'ı ziyaret eden üst düzey politikacılara hediye edilen "8 köşeli şapka"nın pateninin alınması kentte bulunan sınırlı sayıdaki şapka üreticisini de sevindirdi.

Elazığ'ın sembollerinden biri olmasına rağmen artık eskisi gibi rağbet görmediği için ürütemi bitme noktasına gelen "8 köşeli şapka"nın yaşaması için Elazığ İş Kadınları Derneği tarafından açılan "8 köşe şapka" Kursu atölyesinde üretime başlamasının yanısıra patent alımı içinde Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yapıldı. Elazığ'ın kültürel, folklorik ve ekonomik değerlerine sahip çıkmak adına Türk Patent Enstitüsü'nden sekiz köşe şapka ve çayda çıra bebeklerinin tasarım patentlerini aldıklarını belirten Elazığ İş Kadınları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, açtıkları atölyede de bayanlara istihdam sağlayarak üretime devam ettiklerini açıkladı.

TEK PATENT ELAZIĞ'DA

Son günlerde bazı medya kuruluşlarında ve haber sitelerinde yayınlanan Elazığ'a ait 8 köşe şapka, galoş ve şalvar gibi bazı geleneksel kıyafetlerle ilgili Alanya'da patent başvuruları yapıldığı ve bu ürünlerin patentinin alındığı haberlerinin farklı algılandığına dikkat çeken Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Şekerdağ ise şunları söyledi:

"Alanya şalvarı için patent başvurusu ve sekiz köşe şapka için patent başvurusu diye bir firma patent alıp bunları kendi bünyelerindeymiş gibi göstermeye çalışıp kendi markaları gibi Türkiye'ye lanse etmek gibi Elazığ kamuoyunda bir dedikodu oluştu. Bu doğru değil. Sekiz köşe şapkanın patenti ELİKAD Kadın Girişimciler Kurulu tarafından 2011 01248 nolu patent başvurusuyla tescil edilmiştir. Bunun yanı sıra çayda çıra bebeğinin de 2011 01138 nolu patentle tescili yapılmış ve bunlar Elazığ'ın iş kadınları tarafından patenti alınmış ürünler. Alanya'daki firmanın kendi şalvarları için patent başvurusunu doğal karşılamak lazım. Türkiye'de sadece Alanya'nın şalvarı değil her yörenin kendine özgü şalvarları var. Elazığ'ın da kendine özgü şalvarı var. Bingöl'ün kendine özgü, Şanlıurfa'nın kendine özgü şalvarı var, Diyarbakır'ın kendine özgü şalvarı var. Bu şalvarların hem dikimleri hem görüntüleri çok çok farklı. Eğer bu vatandaş Anlaya şalvarının patentini alacaksa buna da saygı duymak gerekiyor. Sanki Elazığ şalvarına Alanya patent alıyormuş gibi bunun algılanmaması lazım. Sekiz köşe şapkanın patenti Elazığ'ın bunu kimse merak etmesin Elazığ'dan bir yere gitmedi. Önemli olan sekiz köşe şapkayı Türkiye'ye tanıtıp onu marka haline getirmektir. Biz hem oda hem de ELİKAD olarak gerekeni yaparak patenti aldık. Kimse merak etmesin bu işlerin takipçisiyiz."

Elazığ'a ait değer ve ürünlerin tescillenip patentlerinin alınması için girişimlerin süreceğini de değinen Şekerdağ, "Elazığ'ın tescilli ürünleri arasında Öküzgözü Üzümü, Elazığ Vişne Mermeri var. Bunun dışında Şavaklılar Derneği tarafından Şavak Koyunu ve Şavak Tulum Peyniri'nin patenti için de müracaatlar yapıldı önümüzdeki günlerde patentleri alınacak. Böylelikle Elazığ'ın 6-7 tane tescillenmiş ürünü olacak" dedi.

Elazığ'da 50 yıldır 8 köşe şapka üreticisi Nevzat Yentür, 8 köşe şapkanın patentinin alınmasının kendilerini sevindirdiğini belirterek, "Çok iyi oldu. ELİKAD değerlerimize sahip çıkıyor. Sekiz köşe şapkamıza da sahip çıktı. 8 köşe şapka Elazığ'ın şapkası zaten kime sorsanız herkes bunu bilir. Sekiz köşe şapka, yumurta topuk ayakkabı, çayda çıra oyunumuz bunların hepsi Elazığ'ımıza özgü değerler. Bunlara başkaları sahip çıkamaz. Kendi değerlerimize sahibiz. Biz tescili aldık daha onlar bir şey tutturamazlar. Patentini aldık artık bizim malımız oldu kimse bir şey söyleyemez. Elazığ'ın malı bizim sekiz köşe şapkamız. Her yerde şapka yaparlar ama bizim 8 köşe şapkamızı kimse yapamaz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Elazığ, '8 Köşe Şapka'nın Patentini Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement