İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "yasa dışı dinleme ve casusluk" soruşturması kapsamında tespit edilen yeni deliller doğrultusunda "terör örgütü kurmak ve yönetmek", "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından yakalanabilmeleri amacıyla 29 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiğini bildirdi.
Salihoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, 2010-2013 tarihleri arasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görev yapan bir kısım şüpheliler tarafından sözde "Kudüs Ordusu Terör Örgütü" olarak adlandırılan soruşturma kapsamında çok sayıda bakan, milletvekili, siyasetçi, bürokrat, akademisyen, gazeteci, yazar, iş adamı, devletin üst düzey yetkilileri, danışmanlar, vakıf ve dernek başkanları ile üyeleri hakkında dinleme yapıldığı ve sözde terör örgütü ile bağlantıyı oldukları gerekçesiyle iletişim tespit tutanaklarının düzenlendiği anlaşıldığını anımsattı.
Şüpheliler hakkında "siyasal veya askeri casusluk", "suç uydurma", "özel hayatın gizliliğini ihlal etmek", "kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi", "resmi belgede sahtecilik" suçlarından yakalama ve gözaltı kararı verildiğini hatırlatan Salihoğlu, soruşturma kapsamında 22 Temmuz 2014'te yapılan eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınan 75 şüphelinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildiklerini, 26 şüphelinin ifadelerini müteakip serbest bırakıldığını kaydetti.
"Yeni deliller elde edilmiştir"
İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ne tutuklanmaları talebiyle sevk edilen şüphelilerden 11'inin tutuklandığı, 8'i denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle olmak üzere 30'unun serbest bırakıldığını belirten Salihoğlu, şu bilgileri verdi:
"Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından yapılan itiraz neticesinde, İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'nin 8 Ağustos 2014'te verdiği kararla 17 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarılmıştır. Devam eden soruşturma işlemleri neticesinde devlet yetkililerinin dinlenilerek seslerinin kaydedildiği iki hard diskte telefon görüşmeleri dinlenilerek kayda alınan müşteki/mağdurların ses kayıtlarıyla ilgili Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 91/5. maddesi uyarınca yeni deliller elde edilmiştir. "
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Yalçın Akdoğan, Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski Gümrük ve Ticaret bakanı Hayati Yazıcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Efkan Ala, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, milletvekili Mehmet Ali Şahin, İbrahim Korkmaz, Cemal Yılmaz Demir, Nurettin Nebati, Feramus Üstün, AK Parti 22. ve 23. dönem milletvekilleri, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, MİT Özel Kalem Müdürü Edip Ali Yavuz, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık danışman ve başdanışmanları, büyükelçiler, valiler, müsteşarlar, belediye başkanları, Yükseköğretim Kurumu Başkanı ve rektörler, TRT ve Anadolu Ajansı genel müdürleri, genel müdür yardımcıları ve yetkilileri ile birlikte kamu kurumlarının üst düzey yöneticilerinin telefon görüşmelerinin dinlenerek kayda alındığına dair yeni deliller tespit edildiğini, bu görüşmelerin bir kısmının iletişim tespit tutanağı haline getirildiği, bir kısmının da kayıt altına alınarak depolandığının anlaşıldığını aktardı.
Hadi Salioğlu açıklamasında şunları kaydetti:
"CMK'nın 91/5. maddesi uyarınca tespit edilen yeni deliller doğrultusunda Cumhuriyet Başsavcılığımızın soruşturma dosyası kapsamında 'terör örgütü kurmak ve yönetmek', 'kurulan örgüte üye olmak', 'terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından yakalanabilmeleri amacıyla 29 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir." - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Emniyette 'Paralel Yapı' Operasyonu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?