Erciyes Dağı'ndaki Endemik Türler Koruma Altına Alınacak - Son Dakika
Güncel

Erciyes Dağı'ndaki Endemik Türler Koruma Altına Alınacak

Erciyes Dağı\'ndaki Endemik Türler Koruma Altına Alınacak

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Erciyes Dağı'ndaki endemik bitki türlerinin tespit edilerek özel üretim alanlarında yetiştirileceğini söyledi.

21.11.2014 16:08  Güncelleme: 14:18

Kayseri'nin merkez Melikgazi Belediye Başkanı AK Partili Memduh Büyükkılıç, doğal bitki örtüsü ve alanları ile Erciyes Dağı'ndaki endemik bitki türlerinin tespit edilerek özel üretim alanlarında yetiştirileceğini söyledi.

Melikgazi ilçe sınırları içerisinde bu yöreye özgün olan ve bu yöre ile anılan bitki ve meyve ağaçları bulunduğunu bu doğal bitki zenginliğin ise korunması ve kollanması gerektiğini belirten Başkan Memduh Büyükkılıç, "Erciyes Dağı'nın eteklerinde yeşillikler içinde kuru olan Melikgazi İlçesinin tam anlamı ile doğal bir sit alanıdır. Gilaburusu, Hisarcık kirazı, Kıranardı bardak ereği, Kuş üzümü, Gül üzümü, keveni, Ceviz türleri, Kardelen, Kekikler gibi bu yöreye özgün aroması bulunan ve tatları ile sadece bu alanlarda yetişen bitki ve meyve türleri tespit edilecektir. Endemik türlerin belirlenmesi ile bu türler koruma ve kollama altına alınarak özel üretimi yapılarak çoğaltılacak ve özel alanlarda yetiştirilmesi sağlanacaktır. Anadolu toprakları birçok Endemik bitki ve meyve türünü barındırmaktadır. Bu zengin bitki örüsü mutlaka korunmalı ve sahip çıkılmalıdır. Bu amaç ile belediye olarak bilimsel bir araştırma yaptırılacak olup özel üretim alanları oluşturulacaktır. Bu çalışma ile gelecek kuşaklara Anadolumuzun ve yöremizin bu zenginliği aktarılmış olacaktır" dedi.

Tespit edilen endemik bitkilerin türleri soğan ve tohumları alınarak uygun alan ve sahalarda yetiştirileceğini ifade eden Büyükkılıç, Melikgazi ilçesinin florasıyla birlikte ekonomik değeri olan, halkın bir şekilde yemeklerde, boyada, el sanatları alanlarında kullandığı bitkilerin de belirleneceğini Endemik olanların koordinatlarını tespit edilerek 1/25000 harita üzerinde işleneceğini kaydetti. Başkan Büyükkılıç, biyolojik çeşitliliğin ve yok olacak canlı türlerinin korunmasına yönelik çalışmaların son dönemlerde önemli olduğunu Bilim adamların bu endemik türleri korumak ve tehditlerden kurtarmak amacıyla projelerimizi desteklediklerini kaydetti. - Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erciyes Dağı'ndaki Endemik Türler Koruma Altına Alınacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement