Erdoğan-Pahor Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Erdoğan-Pahor Ortak Basın Toplantısı

Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, "Slovenya olarak büyük bir samimiyet ve güçlü bir şekilde Türkiye'nin Avrupa'ya entegrasyonunu da destekliyoruz" dedi.

30.03.2015 18:27

Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, "Slovenya olarak büyük bir samimiyet ve güçlü bir şekilde Türkiye'nin Avrupa'ya entegrasyonunu da destekliyoruz" dedi.

Pahor, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Slovenya Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, "sevgili dostum" diye hitap ettiği Erdoğan'ı Slovenya'da konuk etmekten onur duyduğunu söyledi.

İki ülke ilişkilerinin siyaset, ekonomi ve kültür alanlarında mükemmel seviyede seyrettiğini kaydeden Pahor, iki ülkenin de ilişkilerin  geliştirilmesini istediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile baş başa ve heyetler arasında görüşmelerde, ilişkilerin geliştirilmesine yönelik niyeti karşılıklı teyit ettiklerini dile getiren Pahor, iki ülke arasında imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasının, her ikisinin de başbakan olduğu dönemde imzalandığını hatırlattı.

Türkiye ile Slovenya'nın ortaklık ilişkilerini bundan sonra daha ileri götüreceğini ifade eden Pahor, şunları kaydetti:

"Slovenya olarak büyük bir samimiyet ve güçlü bir şekilde Türkiye'nin Avrupa'ya entegrasyonunu da destekliyoruz. Bugün mevkidaşımla yaptığımız görüşmelerde de kendisine bu konuyu dile getirdim. Türkiye'nin AB'nin içerisinde olmasını istediğimizi, entegrasyon sürecinin ilerlemesini görmek istediğimizi dile getirdim. Şu ana kadar bu gelişmeyle ilgili süreç oldukça uzun sürdü, on yıllardır devam eden bir ilişki var. 12 fasıl açık bir tanesi geçici olarak kapatılmış ama diğerleri açık ve müzakereler için açılması gereken fasıllarda var. Dolayısıyla daha uzun bir yol var gibi görünüyor. Slovenya bu çerçevede özel bir statü ile opsiyonla, seçenekle yola devam etmenin bir çözüm olabileceğini öneri olarak düşündü. Belki Türkiye ile Avrupa Birliği arasında entegrasyonu daha da hızlandıracak belli alanlarda işbirliklerinin yapılması ve geliştirilmesi önemli olacaktır. Ancak AB müktesebatında özel bir takım statüler söz konusu değil, dolayısıyla Türkiye'nin AB üyeliği açısından tam üyelik, Slovenya'nın da Türkiye'nin elde etmesini gerektiğini düşündüğü statüdür."

Görüşmelerde, Balkanların doğusunda ve batısında iki ülke olarak çözüm üretmek konusunda siyasi ve ekonomik iş birliğinin geliştirilmesinin öneminin altını çizdiklerini söyleyen Pahor, iki ülke ticari ilişkilerinin geliştirilmesi için yapılması gerekenlere, Slovenya ve Türkiye'de daha çok yatırım için çalışmaların devam etmesinin önemine işaret etti. Üçüncü piyasalardaki ikili iş birliğine değinen Pahor, bu tür büyük projelerin gelecekteki katma değerinin de çok yüksek olacağını söyledi.

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor, "Uluslararası ortamda Türkiye'yi kim nasıl değerlendirirse değerlendirsin, sonuçta yakın zamanda özellikle Ortadoğu'da gördüğümüz çalkantılı dönem çerçevesi içinde Türkiye'nin önemi çok büyük. Türkiye, 5 milyar dolardan fazla bir meblağı mültecilere yardım için kullandı, önemli çalışmalar yapıyor. Biz de bunu desteklemeliyiz ki bu ülkelerdeki sorunlara barışçı çözümler bulunabilsin. Çünkü bu ülkeler dost ülke Türkiye'nin sınırındaki komşu ülkeler ve onların barışa kavuşması bizim için de önemli" değerlendirmesini yaptı.

-"Türkiye'nin civarındaki sorunlar çok daha tehlikeli ve ciddi"

Pahor, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "İki ülke arasındaki somut iş birliği Türkiye'nin civarındaki bölgelerdeki güvenlik sorunuyla ilgili nasıl bir katkı yapabilir" sorusuna Pahor, "Slovenya ve Slovenya çevresindeki güvenlik durumu çok daha az tehditkar veya veyahut çok daha az tehlikeli Türkiye ile kıyaslandığında. Türkiye'nin civarındaki sorunlar çok daha tehlikeli ve ciddi" yanıtını verdi.

Özellikle Ankara'nın neredeyse 2 milyon mülteciye ciddi oranda destek verdiğine dikkati çeken Pahor, her iki ülkenin de NATO üyesi olduğunu hatırlattı.

Pahor, Slovenya'nın Türkiye'ye kıyasla daha barış dolu bir bölgede bulunduğunu ancak her iki ülkenin de etkin bir şekilde terörle mücadele edilmesi konusunda hem fikir ve iş birliği içerisinde olduklarını kaydetti.

Slovenya'nın terörle mücadelede askeri koalisyonun bir parçası olmadığını ancak başka şekillerde süreçlere destek verdiklerini anlatan Pahor, "Biliyoruz ki eğer bu aşırıcı radikal unsurlar artarsa uluslararası güvenliğin tamamı tehlikeye girebilir. Bu çerçevede çok karmaşık uluslararası konuları uluslararası düzeyde çözmeliyiz. Mümkünse Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin desteğiyle bunu yapmalıyız ki yapılan çalışmanın bir meşruiyeti olsun" diye konuştu.

Slovenya'nın uluslararası konulara ilişkin kendi görüşlerinin bulunduğunu belirten Pahor, çalışmalarını uluslararası kurumlarla koordineli olarak yürüttüklerini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan-Pahor Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement