"Ergenekon" davasında tutuklu yargılanan emekli Tuğamiral Alaettin Sevim, esas hakkındaki savunmasını yaptı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada mütalaaya ilişkin savunması alınan emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Bilgi Destek Dairesince işletilen internet sitelerinin, Genelkurmay Başkanlığınca 1999'dan beri yürütülen resmi, kurumsal ve yasal bir faaliyet olduğunu söyledi.
Suçlamanın yapıldığı dönemde yeni bir site açılmadığını ifade eden Iğsız, hem suçlamanın yöneltildiği dönemde hem de öncesinde, sitelere siyasi içerikli yazıların koyulmamasıyla ilgili kesin bir talimat bulunduğunu kaydetti.
Savcılığın suçlamalarının "Genelkurmay internet siteleri içeriğinin üst düzey bilgi ve onay işlemi sonucunda belirlendiği" iddiası üzerine kurulu olduğunu ifade eden Iğsız, bazı sanıkların savcılık ifadelerinde geçen bilgilendirme ve onay işleminin geçmişte uygulandığını söyledi.
Iğsız, dava konusu dönemde diğer yıllardaki uygulamalardan farklı olarak, internet sitelerine haber koymak için onay alma işlemi ve bilgilendirmenin yapılmadığını anlattı.
Alaettin Sevim
Iğsız'ın ardından esas hakkındaki savunmasını yapan emekli Tuğamiral Alaettin Sevim, dava konusu "İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nın taslağı mahiyetindeki dosyada bulunan "Proje" isimli belgeyi hazırladığı iddiasına değindi.
İddianamede yer alan "Proje" isimli belgede "iltica" kelimesi bulunurken, bunun esas hakkındaki mütalaada "irtica" şeklinde yazıldığını ifade eden Sevim, "Bu, benim ömür boyu hapis istemiyle yargılandığım belgedir. Nasıl olur da değişiklik yapılır? Bunu savcılar nasıl açıklayabilir?" dedi.
ABD'nin Columbia Üniversitesi'nde 2007 ve 2009'da hazırlanan iki raporun, bu davada askerlerin yargılanmasının nedenini açıkladığını savunan Sevim, raporlarda, PKK'ya af programı çıkarılabileceği, üst düzey PKK'lıların diğer ülkelere sığınabileceğinden söz edildiğini anlattı.
Sevim, raporlarda yer alan konuların Genelkurmay Başkanlığı'nın bilgisine sunulduğunu ifade ederek, demokratikleşme etiketi altında TSK'nın karalama ve itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını öne sürdü.
Komutanlara sitem
Emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün "Kasaptaki ete soğan doğramam", emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın da maç sonrasında ağlamasına göndermede bulunan Sevim, şunları kaydetti:
"Kasaptaki ete soğan doğramayan, arkadaşları için tepkisiz kalan ancak maçlarda gözyaşı döken bu kişilere kırgınım. Onlara 'komutanım' bile diyemiyorum. Yanlış anlaşılmasın. Bize destek vermedikleri, suskun kaldıkları için deği, kırgınlığım. Bir silahlı kuvvetlerin temel dayanağı silah arkadaşlığıdır. Silah arkadaşlığı ise hiçbir zaman yalnız olmadığını bilmektir. TSK, şehit arkadaşının cenazesini düşmana bırakmamak için şehit veren, birkaç saat sonra öleceğini bile bile son nefesinde 'vatan sağ olsun' diyen Dumlupınar personelinden gelen bir geleneğe sahiptir. Onlara kırgınım. Çünkü bu geleneğe ihanet ettiler. Bu yüzden bir zamanlar bu kişilere verdiğim selamları ve duyduğum saygıyı helal etmiyorum. Onlar suçsuz, günahsız teğmenleri bile yalnız bırakmışlardır. İnşallah huzurlu emekliliklerini devam ettirirler."
Duruşmayı yarına erteleyen Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, avukat İlkay Sezer'in müvekkili Hurşit Tolon için 3 günlük yatak istirahati aldığına ilişkin raporu mahkemeye verdiğini söyledi.
Hüseyin Hakan Iğsız: "İnsani duygularla kayıt yaptım"
Bu arada, bugünkü duruşmada babasının yaptığı savunma sırasında gizli olarak ses ve görüntü kaydı alan emekli Orgeneral Hasan Iğsız'ın oğlu Hüseyin Hakan Iğsız'ın Silivri Cumhuriyet Başsavcılığınca ifadesi alındı.
Hüseyin Hakan Iğsız, savcılık ifadesinde, babasının ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılandığını belirterek, "Babamın son savunması benim için kişisel bir önem taşımaktadır. Bu nedenle insani duygularla kayıt işlemini gerçekleştirdim. Bunu dışarı sızdırmak gibi bir kastım yoktur. Suç olduğunu da bilmiyordum" dedi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 'Ergenekon' Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?