Erivan Eski Belediye Başkanı: "Soykırımı Biz Değil Ermeni Diasporası Dillendiriyor" - Son Dakika
Güncel

Erivan Eski Belediye Başkanı: "Soykırımı Biz Değil Ermeni Diasporası Dillendiriyor"

Erivan Eski Belediye Başkanı: "Soykırımı Biz Değil Ermeni Diasporası Dillendiriyor"

Ermenistan Başkenti Erivan'ın eski Belediye Başkanı Vahan Khachatryan, sözde soykırım iddialarını gündemde tutmanın kendilerine bir faydasının olmadığını belirterek, bunu ABD ve Avrupa'da yaşayan Ermeni Diasporası'nın gündeme getirdiğini söyledi.

29.11.2011 16:52  Güncelleme: 17:12

Ermenistan Başkenti Erivan'ın eski Belediye Başkanı Vahan Khachatryan, sözde soykırım iddialarını gündemde tutmanın kendilerine bir faydasının olmadığını belirterek, bunu ABD ve Avrupa'da yaşayan Ermeni Diasporası'nın gündeme getirdiğini söyledi.

Adana'da Çukurova Üniversitesi (ÇU) ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) ortaklaşa düzenlediği, 'Türkiye- Ermenistan İlişkilerini Adana'da tartışmak' adlı konferansta konuşan Vahan Khachatryan, Ermenistan halkının ekonomik sorunlarla uğraştığını belirterek başka bir şeyle uğraşmak istemediklerini belirtti. Türkiye ve Ermenistan'ın sorunlarını kendi başına çözmesi gerektiğini belirten Khachatryan, Şu anda Ermenistan'da kimse geriye dönüp bakmak istemiyor. Mevcut durumun daha iyi olmasına çalışıyor. Amaç tamamıyla serbest bir Türkiye -Ermenistan ilişkisini oluşturmak. Ancak bölge dışı güçlerin bu konuda çok etkisi var. Ermenistan, ekonomik olarak çok küçük bir ülke. Dünyada ne olursa olsun, Türkiye ve Ermenistan 2 bağımsız devlet olarak oturup sorunların çözmesi gerekiyor dedi.

Soykırım tartışmalarının, Ermenistan'da yaşayan Ermenilere bir faydasının olmadığını belirten Khachatryan şöyle konuştu

Ermenistan'da sosyal ve ekonomik sorunlar çok fazla. Ermenistan'daki insanın geçmişteki olaylara uğraşmaya çok fazla zamanı yok. Mevcuttaki sorunlarını çözmeye çalışıyorlar. Türkiye'de yaşayan Ermeniler, Ermenistan'a dönmek yerine bakıyorsunuz, Avrupa'yı ABD'yi tercih ediyor. Onların orada maddi ve sosyal sorunları daha az. Bu yüzden soykırım gibi sorunları daha fazla düşünüyorlar. Fikirler yürütüyorlar. Ama bu tartışmaların Ermenistan'da yaşayan insanlara çok fazla yaranının olmadığını görüyoruz.

Karabağ bölgesi ile ilgili de konuşan Vahan Khachatryan, sözlerine şöyle devam etti

2008'de protokol hazırlandığı zaman herkes ön koşullar çıkardı. Ancak bu sorun sadece Ermenistan veya Azerbaycan'ın değil, Türkiye, İran, Rusya ve ABD'nin de sorunudur. Ayrıca bu sorun çözülmezse sınır kapısının açılmasını kimse beklememelidir. Türkiye ve Ermenistan halkları sınırın açılmasını istiyor. Pratik olarak sınırın çevresinde yaşayan insanlar buna daha çok ihtiyaç duyuyor. Dağlık Karabağ, Güney Kafkasları düşünen herkes için çok önemlidir. Karabağ'da azınlık kim, çoğunluk kim diye sorular sormaya başlarsak bunun sonu yok. Karabağ, Ermenilerin demek çok kolay oluyor. Ama yatırım yok, sınır kapalı, gelişme yok. O zaman asıl sorun budur. Ayrıca tarihsel gerçekler var. Konumum itibariyle soykırımı tartışmam mümkün değil. Soykırım denildiği zaman benim aklıma başka şey geliyor, belki sizin aklınıza başka bir şey geliyordur. Her şeyden önemlisi komşu ülkeleriz. Hep bir arada yaşadık. Tarihsel gerçeklerimiz var. Ancak, Türkiye, Azerbaycan'ın sözünü niye bu kadar dinliyor. Bunun nedeni, Türkiye'nin enerji kaynaklarına daha rahat ulaşması ile ilgili durum mudur Yoksa, Türkiye Azerbaycan ile kardeş midir sormak lazım.

ÇU'de Akif Kansu Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta özel güvenlik görevlileri önlem aldı. Konferansı izlemek isteyen öğrenciler, kimlik kontrolünden geçirildi. Ayrıca Konferansta, ÇU Rektörü Alper Akınoğlu, Avrupa İstikrar Girişi'nden Nigar Nida Göksel ve ÇU'den Dr. Aslı Çomu'da konuşmacı olarak katıldı. Konferansı, ABD Adana Konsolosu Daria Darnell, öğretim üyeleri ve öğrenciler ile birlikte izledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erivan Eski Belediye Başkanı: 'Soykırımı Biz Değil Ermeni Diasporası Dillendiriyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement