Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçe Belediyesi ve Şanlıurfa Halk Sağlığı İl Müdürlüğü erken tanı konulabilen ve tedavisi mümkün olan kanserlere karşı ortak protokol imzaladı.
Karaköprü Belediyesi Nikah ve Konferans Salonunda yapılan imza törenine, Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdür Vekili Deniz Utku Altun, Şanlıurfa Halk Sağlığı Kanser Şube Müdürü Serpil Yüksekyayla ve çok sayıda kadın katıldı.
'AMACIMIZ FARKINDALIK YARATMAK'
Önlenebilir kanserlere karşı birlikte mücadele etmek için böyle bir protokol imzaladıklarını belirten Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, amaçlarının bir farkındalık yaratmak olduğunu dile getirdi.
Çiftçi, "Karaköprü Belediye Meclisi'mizin almış olduğu karar doğrultusunda Kadın ve Aile Komisyonumuzun çalışmaları neticesinde Halk Sağlık İl Müdürlüğümüzle ortak bir protokol yapacağız. Sadece kadınlarda değil, erkeklerde de belli bir yaşın üzerinde olduğu zaman erken dönemde teşhis önem taşıyor. Konunun uzmanları size gerekli olan bilgilendirmeyi yapacaklardır. Biz, belediye başkanlığı olarak halkın sağlığına önem veriyoruz. Karaköprü ilçemizde yaşayan insanların sağlıklı bir şekilde yaşamaları, yaşamlarını sürdürmeleri kurumsal olarak en büyük arzumuzdur. Bu sebeple belediye olarak gerekli olan tüm imkanları paydaş kurumla birlikte paylaşacağız Halk Sağlığı İl Müdürlüğümüzle birlikte. Hastanelerimizde testler, taramalar orada yapılacaktır. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz toplama noktalarını belirleyeceklerdir. Gün ve saatlerini duyuracaklardır. Bu anlamda taramadan geçmek isteyen hastalarımızın hastaneye taşımalarını gerçekleştireceğiz. İş ve işlemlerini bitirdikten sonra yine adreslerine bırakacağız. Aslında temel amacımız bir bilinci ortaya çıkarabilmek. Bir bilinçlendirme sağlayabilmek. Bu bilinci aslında hep birlikte yaşayacağız" dedi.
'KANSERDEN DEĞİL GEÇ KALMAKTAN KORKUN'
3 yıldır önlenebilir kanserlere karşı yoğun bir çaba sarf ettiklerini belirten Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdür Vekili Deniz Utku Altun ise, "Gidilmedik köy, gidilmedik mezra, gidilmedik ilçe bırakmamaya özen gösteriyoruz. Değerli başkanının katkılarıyla Karaköprü ilçemizde de kanser taramalarını bugün yapacağımız protokolle başlatmış olacağız. Koruyucu sağlık hizmetleri taramalarında üç tane kansere karşı sizlere 'kanserden korkmayın, geç kalmaktan korkun' diyerek erken tanı ve teşhisin hayat kurtardığını anlatarak katılımlarınızı bekliyoruz" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından Başkan Çiftçi ve Müdür Vekili Altun protokolü imzaladı. Törende daha sonra Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlusu Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yıldıray Dadük, önlenebilir kanserlerle ilgili bir sunum yaptı.
'ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ'
Meme kanserinin son yıllarda artış gösterdiğini ve özellik 40-45 yaş üzeri hastalarda daha fazla görülmeye başladığını belirten Dadük, "Fakat son zamanlarda bu hastalık daha küçük yaşlara da düşmüştür, 30-35 yaşlarında bile rastlanmaktadır. Bölgesel olarak ve her tarafta artmıştır. Özellikle ailesinde meme kanseri olan hastalar 20 yaşından sonra iki yılda bir kere mutlaka en yakın hastaneye başvurup muayene olması gerekmektedir. KETEM olarak 40-45 yaş hastalara ücretsiz hizmet verilmektedir. Biz, zaman zaman birçok noktada stant açıp meme kanserini tanıtmaktayız" dedi. Dünyada her 8 kadından birinde görülen meme kanserine karşı 20 yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi yapmanın mümkün olduğunu hatırlatan Dadük, 40-50 yaş arası kontrol amaçlı bir kez mamografi çektirmenin ve 50 yaşından itibaren iki yılda bir mamografi çektirmenin erken teşhis bakımında önemli olduğunu söyledi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Erken Tanı Ve Teşhis Hayat Kurtarır - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?