Eski Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkan Yardımcısı Fethi Çalık'ın da aralarında bulunduğu 12 sanığın, Uzan Grubu'ndan el konulan lüks yatların satış sürecinde haksız yere ödeme yaptıkları iddiasıyla yargılandıkları davada, TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül'ün tanık olarak dinlenilmesinden vazgeçildi.
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklar Fethi Çalık, İsmail Murat Çağatay, Nazım Barış Cağcağ, Hasan Erşen, Hakan Kemal İmir ve Deniz Bozkurt ile TMSF'nin avukatları katıldı.
TMSF'nin avukatı Hüseyin Karaahmetoğlu, mahkemenin TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül'ün tanık olarak dinlenilmesi yönündeki kararından vazgeçmesini istedi.
Gül'ün TMSF'ye devredilen 200 kadar şirketle ilgili çalıştığını, yoğun olduğunu belirten Karaahmetoğlu, "Sadece denetim raporuyla ilgili bilgisi var. Dinlenilmesi yönündeki ara kararın geri alınmasını istiyoruz." dedi.
Yusuf Adıgüzel'in avukatı Tahsin Kaplan, davaya konu olan raporu hazırlayan Oğuz Akyüz'ün TMSF'den FETÖ soruşturmaları kapsamında ihraç edildiğini belirterek, bu nedenle yargılamanın temelden çöktüğünü savundu.
2006'da örgütü tespit ettim
Duruşmada daha sonra iş adamı Doğan Kasadolu tanık olarak dinlenildi.
Kasadolu, 2004'te Fethi Çalık ile tanıştığını belirterek, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in dönemin Devlet Denetleme Kurulu üyesi Süreyya Turgut aracılığıyla kendisinden TMSF'ye istihbari bilgi vermesi konusunda ricacı olduğunu, bunun üzerine TMSF'ye bilgi ve belge taşıdığını söyledi.
Devlete, millete hizmet ettiklerini, daha önceden Maliye Bakanlığı için bu yönde çalıştığını belirten Kasadolu, şöyle devam etti:
"İş adamları ve bankalardan topladığım bilgileri Fethi Çalık'a iletirdim. 2006'dan itibaren sunduğum bazı bilgilerin ilgili yerlere intikal ettirilmediği kanaatine vardım. Çalık tahsilat dairesi başkanıydı. Hukuk departmanlarından icra takipleriyle ilgili bir kısım bilgiler ve mahkeme dosyalarıyla ilgili bilgiler Çalık'a gelmiyordu. Yaptığım araştırmalar neticesinde 2006'da TMSF'de şimdi FETÖ denilen örgüt yapılanmasını fark ettim. Bunu da ilgili yerlere bildirdim. Bu nedenle 2008-2009 arasında hakkımda asılsız iddialarla ilgili bu yapılanma tarafından dava açıldı. 4 yıl yargılandım ve beraat ettim. Bu yapılanmanın, menfaatlerine aykırı çalışanlara baskı yöntemi vardı. Çalık'a tahsilatlarla ilgili önemli bilgiler paylaşmama, onun da mücadele etmesine rağmen onların engellemesiyle tahsilatlar gerçekleşemedi."
Kasadolu, Çalık'ın tahsilat departmanındakilerle Uzanların çiftliğine gidip 10 gün boyunca özverili bir şekilde çalıştığına şahit olduğunu kaydetti.
Mahkeme heyeti, TMSF'nin davada katılan sıfatının bulunduğunu, bu kurumun başkanı olması nedeniyle Şakir Ercan Gül'ün tanık olarak dinlenilmesi yönündeki ara kararından vazgeçti.
Tanık olarak dinlenilmesine karar verilen eski TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün usulüne uygun yapılan tebligata rağmen duruşmaya gelmediği için zorla getirilmesine karar veren mahkeme, Oğuz Akyüz'ün TMSF'den ne sebeple ihraç edildiğinin sorulmasına hükmetti.
Duruşma, ertelendi.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklardan Fethi Çalık'ın suç tarihinde TMSF Başkan Yardımcısı ve Uzan Grubu Ortak Yönetim Kurulu Başkanı, Deniz Bozkurt'un ise yine Uzan Grubu Ortak Yönetimi'ne ait şirketlerin Genel Müdürü olduğu belirtiliyor. İddianamede diğer sanık Celal Levent Sadıkoğlu'nun ise Levent Yatçılık Turizm ve Ticaret AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı olduğu ifade ediliyor.
İddianamede, Fethi Çalık ve Deniz Bozkurt'un suç tarihinde kendi görevleri gereği zilliyeti kendilerine devredilmiş olan ve gözetimiyle yükümlü oldukları TMSF denetimindeki şirketlerin maddi kaynaklarını ihalesiz ve usulüne uygun teklif alınmaksızın yapılan işlemlerle, geçmişe dönük yönetim kurulu kararları ve sözleşmeler düzenlemek, abartılı ve gerçeği yansıtmayan faturalarla ödemeler yapmak, ödemelerin gizlenmesine yönelik faturalar düzenlenmesi şeklinde zimmetin açığa çıkmasını önleyici hileli davranışlarda bulundukları anlatılıyor.
Sanıklar Çalık ve Bozkurt'un, sanık Levent Sadıkoğlu ile hareket ederek kamu zararına yol açtıkları ve Sadıkoğlu lehine haksız kazanç sağladıkları öne sürülen iddianamede, Fethi Çalık, Deniz Bozkurt ile ödemenin yapıldığı Sadıkoğlu'nun, "zimmet" suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Ayrıca birleşen dava dosyalarının iddianamesinde sanık Yusuf Adıgüzel ve Yaşar Akgün ile 4 sanık hakkında da benzer suçlardan hapis cezası talep ediliyor.
Farklı mahkemelerde görülen davaların, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosya ile birleştirilmesine karar verilmişti.
Son Dakika › Güncel › Eski TMSF Başkan Yardımcısı Çalık'ın 'Zimmet' Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?