Eskişehir'de "Uyuşuyorum" Adlı Sosyal Sorumluluk Projesi - Son Dakika
Güncel

Eskişehir'de "Uyuşuyorum" Adlı Sosyal Sorumluluk Projesi

Eskişehir\'de "Uyuşuyorum" Adlı Sosyal Sorumluluk Projesi

Türkiye'nin 30 ilinde sürdürülecek ve İstanbul'da sona erecek olan 'Uyuşuyorum' adlı sosyal sorumluluk projesinin tanıtım toplantısı gerçekleşti.

12.07.2014 09:19  Güncelleme: 09:42

Eskişehir'den başlayarak Türkiye'nin 30 ilinde sürdürülecek ve İstanbul'da sona erecek olan 'Uyuşuyorum' adlı sosyal sorumluluk projesinin tanıtım toplantısı gerçekleşti.

Bir kafede düzenlenen toplantıda konuyla alakalı konuşma yapan Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, madde bağımlılığının artmasını engellemek için Milli Eğitim Müdürlüğü, bazı eğitim kurumları, pek çok sivil toplum kuruluşu ve özel kuruluşlarla birlikte çalışmalar yapıldığını anlattı.

"BONZAİ DENİLEN MADDE ÇOK KOLAY BAĞIMLILIK YAPAN BİR ŞEY"

Gençleri bonzai gibi maddelerden uzak tutmaya çalıştıklarını söyleyen Günay, "Madde bağımlılığı adına uyuşturucu alanında çok daha kolay malzemeler üretilmeye başlandı. Bunlardan birisi hap ve en son olarak da bonzai. Ben bonzaiyi çok severim. Aslında bonzai küçük ağaç demektir. Japonların muhteşem ağaçlarıdır. Bu çirkin maddeye neden bu güzel ağacın ismini verdiler buna da çok üzülüyorum. Şakası bir yana bu bonzai denilen madde çok kolay bağımlılık yapan bir şey. Bağımlı olduktan sonra kurtarmak çok zor, hastalık gibi bu yüzden onu önlemek çok daha zordur. Önleyici çalışmalar yapmak gerekli. Hastalığı önlemek için aşı yaparsın bunun aşısı yok, bunun aşısı bilinçlenme. Bu nedenle eğitim çalışmaları son derece yararlı" dedi.

İl Emniyet Müdür Yardımcısı Sinan Boz, bonzai kullanımı konusunu proje sahipleriyle konuştuğunda çok heyecanlandığını belirterek, "Türkiye çapında böyle bir projenin yapılması için bizden destek istediler. Projenin gerçekten amacına ulaşacağına kanaat verdiğimiz için biz bu projeyi desteklemeye karar verdik. Bu bonzai denilen madde isminden de anlayacağımız gibi çok dikkat çekici ve öncelikli olarak da insanlar isminden etkileniyor. Ulaşımı çok kolay olduğu için çok rahat ulaşılabiliyor. Çok tehlikeli ilk kullanıldığı andan itibaren bağımlılık yapıyor ve hatta öldürebiliyor. Son dönemlerde Eskişehir'de hastaneye kaldırılan çok genç yaşta insanlar var. Bonzai, kalp kriziyle beraber etkilerini gösteriyor. Neden bonzai çünkü ulaşımı çok kolay. Tamamen kimyasal. İçerisinde fare zehri ve tarım ilaçları var. Çok hızlı yayıldığı için şuan tehlikeli boyutta" şeklinde konuştu.

"BONZAİNİN İLK YAKALANDIĞI YER ESKİŞEHİR"

Bonzainin ilk keşfedildiği yerin Edirne olduğunu ifade eden Boz, "İlk yakalandığı yer ise maalesef Eskişehir'dir. Malumunuz Eskişehir öğrenci şehridir. Öğrenciler bu uyuşturucu tacirlerine çok çabuk ulaşabiliyor. Bu yüzden bu proje, İnsanları uyandırmak ve korkutmak için etkili bir yoldur. Son bir hafta içerisinde 10 kişi bonzai satmaktan tutuklandı. Bu konuyla ilgili yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bu konuya herkes katkı verirse bonzai denilen illetten kurtulabiliriz" dedi.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Nezih Orhon ise, projenin, bonzai kullanımının son bir ay içerisinde gündeme gelmesi sonrası hızlı bir şekilde geliştirildiğini aktararak, "Genelde biz böyle konularda iş işten geçtikten sonra bir şeyleri toparlamaya çalışırız. Eğer sayılar artmadan krizin öncesinde bu faaliyeti yapabiliyorsak ne mutlu bize. Bu konunun gündemde tutulması bu konuya değinebilmek için son derece önemli. Ben gerçekten basında duymadan önce bu konuyu hiç bilmiyordum. Şimdi duyunca bu bonzai meselesinin 9 yaşına kadar indiğini duydum. Kabul edilebilir bir şey değil ve bu konuda aktif olarak benim de bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm. Sadece korkutmak değil gerçekten bir davranış değişikliğine gidebilmek çok önemli. Ben şunu söylemeye çalışıyorum. Bunu sadece insanın başına geldiğinde anlaması gerekmiyor. O yüzden bunu sadece sayılarla sınırlamak doğru değildir" ifadelerini kullandı.

Proje sahibi Enka Koray, proje kapsamındaki 'Hayata Evet De' adlı festivalin 30 ilde düzenleneceğini, proje kapsamında yayınlanacak kamu spotları ve kısa filmlerde 6 ünlü ismin rol alacağını söyledi.

Gerçekleştirilen toplantıda, İl Emniyet Müdürlüğü İl Asayiş Şube Müdürü Fatih Çalışır, Proje Sahibi Özge Burçin Akdeniz ve projede görev alan kişiler de hazır bulundu. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Eskişehir'de 'Uyuşuyorum' Adlı Sosyal Sorumluluk Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement