Eskişehir Ekonomi Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Eskişehir Ekonomi Toplantısı

Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ekim sonu itibarıyla kentten yapılan ihracatın 722 milyon dolar, ithalatın ise 607 milyon dolar olduğunu belirterek, "Eskişehir Sanayi Odası'na üye olan fakat farklı ilerin gümrüklerinden çıkış yaparak ihracat...

21.12.2017 16:18

Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ekim sonu itibarıyla kentten yapılan ihracatın 722 milyon dolar, ithalatın ise 607 milyon dolar olduğunu belirterek, "Eskişehir Sanayi Odası'na üye olan fakat farklı ilerin gümrüklerinden çıkış yaparak ihracat yapan firmaların toplam ihracatı ise 2,2 milyar dolar seviyelerine ulaşmaktadır." dedi.

Çakacak, ildeki mevcut ekonomik gelişmeleri bir adım öteye götürmek, yerelde takip edilmesi gereken sorunları kısa sürede çözmek amacıyla Valilikçe Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ'de (TÜLOMSAŞ) gerçekleştirilen "Eskişehir Ekonomi Toplantısı"nda, TÜİK tarafından yayınlanan "İllerde Yaşam Endeksi Araştırması" genel endeks değerine göre Eskişehir'in 15. sırada yer aldığını belirterek, alt endeksler bakımından ilk on içinde yer alan ilin bu verilere bakıldığında konutta 5, altyapı hizmetlerine erişimde 7 ve sosyal yaşam açısından da 8. sırada olduğunu kaydetti.

Eskişehir'in ekonomik durumunu ve potansiyelini, devam eden kamu ve özel sektör yatırımları ile istihdam konularını değerlendirmek amacıyla İl Ekonomi Toplantısı'nı düzenlediklerini aktaran Vali Çakacak, şöyle konuştu:

"Eskişehir'in aynı araştırmada fakülte ve yüksekokul mezunlarının nüfusa oranı açısından Ankara'dan sonra 2. sırada yer alması, 65 bine yakın örgün eğitim öğrencisi ve 1 milyon 200 bini aşan Açıköğretim öğrencisine sahip olması, ilimizin önemli bir eğitim kenti olduğu gerçeğinin yansımasıdır. Yine en son 2011'de TÜİK tarafından yayınlanan Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksine göre 7. sırada ve 1. Grup İller arasında yer almaktayız. Eskişehir'in 1. Grup İller arasında yer almasının temel sebepleri eğitim, yükseköğretim mezun sayısı, büyük iller arasında ulaşım bakımından kavşak noktasında bulunması ve ulaşım ağlarının, özellikle de demiryollarının birleşim noktasında yer almasıdır."

"İlimiz yaşanabilirlik alt endeksinde Ankara ve İstanbul'dan sonra 3. sırada"

Çakacak, Uluslararası Rekabetçilik Araştırmaları Kurumunun (URAK) hazırladığı "İllerarası Rekabetçilik Endeksi" genel sıralamasında Eskişehir'in iller arasında 8. sırada yer aldığına işaret ederek, "Yaşanabilirlik alt endeksinde ise Ankara ve İstanbul'dan sonra 3. sırada yer almaktadır.

Tüm bu veriler ülkemizin olumlu gidişine paralel olarak ilimizin de olumlu bir ilerleme içinde olduğunu gösteriyor. Alacağımız ve uygulayacağımız kararlarla bu ilerlemeyi daha da hızlandıracağımızı ümit ediyorum." diye konuştu.

İlde kamu yatırımlarına bakıldığında devam eden projelerin toplam bedelinin 7 milyar 109 milyon 834 bin lira, 2017 yılı ödeneğinin 1 milyar 283 milyon 799 bin 982 lira, eylül ayı sonu itibarıyla harcama tutarının ise 361 milyon 329 bin 192 lira olduğuna dikkati çeken Çakacak, şöyle devam etti:

"Ekonomik verilere göz attığımızda, son yıllarda dış ticaret fazlası veren ilimizin, 2016 yılı sonu itibarıyla 862 milyon dolar ihracat ve 741 milyon dolar ithalat rakamlarına ulaştığını göreceğiz. İlimizin bu olumlu durumu 2017 yılında da devam etmekte olup, TÜİK verilerine göre ekim sonu itibarıyla ihracatımız 722 milyon dolar, ithalatımız 607 milyon dolardır. Eskişehir Sanayi Odası'na üye olan fakat farklı ilerin gümrüklerinden çıkış yaparak ihracat yapan firmaların toplam ihracatı ise 2,2 milyar dolar seviyelerine ulaşmaktadır.

Sanayi kuruluşları ile ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan ilimiz, aynı zamanda Türkiye'nin en büyük Organize Sanayi Bölgesine sahip olması ile de planlı sanayileşmenin en güzel örneklerinden birini vermektedir."

Çakacak, OSB'de faaliyet gösteren 600 civarındaki firmanın yaklaşık 40 bin kişiye istihdam yarattığını belirterek, "Beylikova Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi hem ilimize katkı sağlayacak hem de ülkemiz için ihtisas OSB anlamında güzel bir örnek oluşturacaktır.

Sivrihisar OSB çalışmaları da hızlı bir şekilde devam etmektedir. OSB'lerin yanı sıra 16 küçük sanayi sitesinde de 10 bin kişi istihdam edilmektedir." dedi.

Yine Ar-Ge merkezi bulunan Eskişehir'in, iller arasında ilk 10 arasında bulunduğuna vurgu yapan Çakacak, "Ülkemizin yüksek teknolojili ürünler imalatı ve ihracatında lokomotif illerinden birisi haline gelen ilimiz, havacılık ve raycılık sektörlerinin merkezi konumunda bulunmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıya, Vali Yardımcısı İsmail Soykan, TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Yardımcısı Ali Yaşar Nal, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Veysel Osmanoğlu, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, Eskişehir Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Ömer Zeydan, Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Ekrem Birsen, kamu kurum müdürleri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eskişehir Ekonomi Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement