Eurovision'un 'Kristal Sarayı'nı Aliyev Beğendi - Son Dakika
Güncel

Eurovision'un 'Kristal Sarayı'nı Aliyev Beğendi

Eurovision\'un \'Kristal Sarayı\'nı Aliyev Beğendi

Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de 26 mayıs günü yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması finali için, Hazar denizi doldurularak yaptırılan 25 bin seyirci kapasiteli 'Kristal Saray'ı Cumhurbaşkanı İlham Aliyev eşiyle birlikte gezdi.

08.05.2012 11:22

Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de 26 mayıs günü yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması finali için, Hazar denizi doldurularak yaptırılan 25 bin seyirci kapasiteli 'Kristal Saray'ı Cumhurbaşkanı İlham Aliyev eşiyle birlikte gezdi. Alman Alpine Bau Deutschland AG'nin yaklaşık 150 bin euro'ya inşa ettiği ve çatısı kesilmiş kristale benzeyen sarayda yüzlerce Türk işçi ve mühendisi çalıştı. 12 Mayıs'ta teslim için son kontrol ve testleri yapılan saray, 26 Mayıs'ta ki finalin ertesi günü ise spor salonuna dönüştürülecek.

Geçen yıl yapılan Eurovision şarkı yarışmasında Eldar & Nigar Cemal'ın seslendirdiği 'Running Scared' şarkısı ile birinci olan Azerbaycan, yarışmanın kuralları gereğince bu yılki yarışmaya ev sahipliği yapmaya hak kazandı. 57"nci Eurovision şarkı yarışmasının yapılacağı yer olarak başkent Bakü'de, Hazar Denizi kıyısında bulunan 'Devlet Bayrağı Meydanı'nın önü seçildi. Yaklaşık 50 futbol sahası büyüklüğünde deniz doldurularak, 35 bin metrekare kapalı alanı olan 'Kristal Saray'ın yapımına başlandı. Çatısı kesilmiş kristale benzeyen sarayın ana müteahhitliğini, Almanya'nın münih kentinden 'Alpine bau deutschland ag' şirketi aldı. Çelik konstruksiyonunu Türk TEMSAN, elektrik- mekanik, iklimlendirme, havalandırma, ısıtma, soğutma, pis su ve yangından koruma tesisatlarını Türk TOKAR, alçı bölme duvarlar, asma tavanlar, taban ve zemin kaplamalarını da yine Türk PREKONS firmaları üstlendi. Saray için gerekli malzemelerin büyük bir bölümü Türkiye'den temin edildi. Azerbaycan'ın yüzakı projesinde yüzlerce Türk işçisi ve mühendisi görev aldı. Yaklaşık 150 milyon euro'ya mal olduğu belirtilen Kristal Saray'ın ulaşım bağlantısı için açılan yollarla birlikte maliyetinin 200 milyon euro'yu bulduğu kaydedildi.

ALİYEV ÇOK BEĞENDİ

25 bin kişi kapasiteli Kristal Saray'ı dün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev eşi Mihriban Aliyev'le birlikte gezdi. Çok sıkı güvenlik önlemleri altında ilk kez sarayı gezen Aliyev, yapımda emeği geçen Alman ve Türk firmaları ile mühendis ile işçilere teşekkür ettiğini belirten bir mesaj yayınladı.

Sıfırdan inşa edilen Kristal Saray'da 22 Mayıs'ta başlayacak ve 42 ülkenin katılacağını bildirdiği Eurovision 2012'de, Türkiye'yi Can Bonomo 'Love me back/ Sen de beni sev' şarkısı ile temsil edecek.

SONRA 'SPOR SARAYI' OLACAK

Finali 26 Mayıs'ta yapılacak Eurovision Şarkı Yarışmasının ertesi günü ise Kristal Saray, spor sarayına dönüştürülecek.

Muhteşem gösterinin kusursuz tamamlanması için tüm olanakların seferber edildiğini belirten Türk TOKAR Şirketinin temsilcisi Yılmaz Kuşkay, "Azeraycan halkı kadar biz Türkler de çok heyecanlıyız. Firmalar tarafından son rutuş ve kontrollar yapılıyor. Kristal Saray 12 Mayıs'ta Azerbaycan yönetimine teslim edilecek" dedi.

DHA(KS/COŞ) - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Eurovision'un 'Kristal Sarayı'nı Aliyev Beğendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement