Muğla'da turizmin en önemli merkezlerinden Fethiye Körfezi'ni çamur tehdidiyle karşı karşıya bırakan Murt Deresi'nin taşıdığı 2 milyon metreküp çamur, 2015 yılına kadar tamamen temizlenecek.
Fethiye'de tarım arazilerini taşkınlardan korumak amacıyla 1956 yılında Karaçulha Beldesi Çalıca Mahallesi ile Günlükbaşı Foça Burnu arasında açılan Murt Deresi, Fethiye Körfezi'nin çamurla dolmasına neden oldu. Murt Deresi üzerinden yağmur sularıyla taşınan balçık ve çamur, körfezi tehdit ederken kirlilik son 10 yıldır gözle görülür hale geldi. Fethiye Sanayi ve Ticaret Odası öncülüğünde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sonucu, körfezde 2 milyon metreküp çamur ve balçık biriktiği tespit edildi.
12 MİLYON TL'YE İHALE EDİLDİ
Fethiye Körfezi'nde kirliliğin önüne geçilmesi için 2011 yılında Devlet Su İşleri tarafından Murt Deresi Islah Projesi hazırlandı. 12 milyon 703 bin 450 TL bedelle özel bir şirkete ihale edilen projeye, 2012 yılı sonunda başlandı. 18 kilometre uzunluğundaki dere, başlangıçta 30, diğer bölümlerde 25 metre genişliğinde beton duvarlar içine alındı. Dere aracılığıyla taşınan çamurun körfeze ulaşmaması için çökertme havuzları inşa edildi. Ayrıca ulaşımın kolay sağlanması için dere üzerine 10 köprünün yapımına başladı.
İLK ETAPTA ÇALIŞ TAMAMLANACAK
Islah çalışmasının ilçede turizm sezonunu olumsuz etkilememesi için Çalış bölgesindeki düzenlemelere hız verildi. Fethiye Kuş Cenneti'ne kadar olan bölümdeki sazlıklar iş makineleriyle sökülürken, tur tekneleri için iskeleler inşa edildi. Haziran 2015 yılına kadar bitirilmesi hedeflenen projeyle Fethiye Körfezi'ndeki kirliliğin durdurulması hedefleniyor.
KİRLİLİK DURDURULACAK
Çalış bölgesine gelerek çalışmaları yerinde inceleyen Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, projenin ilçede yürüyen en önemli devlet yatırımlarından biri olduğunu söyledi. Turizm sezonu gelmeden projenin Çalış ayağının tamamlanmasını istediklerini kaydeden Çalık, şunları söyledi:
"Sezon başlamadan Kuş Cenneti'nden başlayan ve Çalış Plajı boyunca devam eden bölgeden çıkabilirsek, turizmin çalışmalardan olumsuz etkilenmemesini sağlamış oluruz. Derenin körfeze bağlandığı bölümdeki Kuş Cenneti doğal haliyle kalacak. Ayrıca dere üzerine Çalış'taki tur teknesi ve botlar için iskeleler yapılıyor. Bu iskeleler protokollerle belediyeye verilecek ve peyzaj düzenlemesi de yapılacak. Çalış, Ölüdeniz'den sonra Fethiye'nin ikinci büyük turizm alanı. Yeni sezona çehresi yenilenmiş ve değişmiş olarak girmesinin olumlu etkiler yaratacağını umut ediyoruz." - Muğla
Son Dakika › Güncel › Fethiye Körfezi Çamurdan Kurtuluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?