Katar'ın önde gelen düşünür ve yazarlarından Casim Sultan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin püskürtülmesiyle, Ankara yönetimi aleyhinde çalışan güçler mekanizmasının bir süreliğine devre dışı kalacağını belirtti.
Türkiye'de yaşanan başarısız darbe girişimi ve ülkenin halihazırdaki bölgesel ve uluslararası durumuna ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Sultan, Türkiye'nin içişlerini düzene koyduktan sonra daha güçlü ve aklı selim şekilde bölge sahnesine döneceğini kaydetti.
Sultan, Türkiye'nin Binali Yıldırım'ın başbakanlığa gelmesiyle iyi bir politika ortaya koyduğunu ve istenilen hedefe ulaşılacağını belirterek, "Türkiye'deki başarısız darbe girişimi, Ankara yönetimi aleyhinde çalışan güçler mekanizmasının bir süreliğine devre dışı bırakılmasında etkili olacak. Türkiye artık askeri egemenlikten gerçek demokrasiye intikal ediyor." dedi.
Türkiye'nin önümüzdeki dönemde izleyeceği stratejik süreçteki üç aşamaya dikkati çeken Sultan, "İlki, devlet kurumlarının nasıl yapılandırılacağı, ikincisi, ülkenin geleceğine hizmet edecek ve liderlerin ahlak seviyesini yükseltecek şekilde darbecilerin yargılanma sürecinin nasıl yürütüleceği, son olarak da dostlarını artıran düşmanlarını azaltan bir dış politika ile uluslararası ve bölgesel ilişkilerin idaresi yer alıyor." diye konuştu.
-"Başarısız girişim, çıkarlarının idrakinde ve onları korumaya muktedir çağdaş Türk halkının gücünü kanıtlayan resmi bir tanık oldu"
Sultan, Türk halkının, demokrasiyi koruma ve geleceğine sahip çıkma konusunda eşsiz ve üstün bir ahlak profili sergilediğini vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi:
"Başarısız darbe girişimi, Türkiye'nin, askerin egemenliğindeki 3'üncü dünya ülkelerinden, halkın iradesinin hakim olduğu demokrat ülkelere intikalinin resmi oldu. Ayrıca bu başarısız girişim, halkın büyük bir sınavdan başarıyla çıkması ve çıkarlarının idrakinde ve onları korumaya muktedir çağdaş Türk halkının gücünü kanıtlayan resmi bir tanık oldu."
Türkiye'nin siyasi, sosyal ve kültürel düzeniyle olağan gelişim sürecinde olduğuna dikkati çeken Sultan, Avrupa'da güçlü bir devlet olmak isteyen Türkiye'nin doğu ile batı arasında bir köprü oluşturduğunu söyledi.
Batılı ülkelerin, darbe girişimine ilişkin kendilerinden beklenen tutumu sergilediklerini savunan Katarlı düşünür, "Bu ülkeler, politikalarını, yardım kuruluşu gibi değil, çıkarları doğrultusunda yürütüyor. Çıkarlarının tahakkuk etmesi için kimseyi ayırt etmeden, her türlü güç mekanizmasını kullanıyor. Buna karşı koyabilmenin tek yolu da tehlikenin farkına varmak, her türlü hazırlığı yapmak ve reaksiyonda ölçüyü kaçırmamak." dedi.
Sultan, Batılı ülkelerin, 1'inci ve 2'nci Dünya Savaşları'na girmesiyle 70 milyon Avrupalının hayatını kaybettiğini hatırlatarak, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin kendi aralarındaki savaşların bir yıkıma dönüştüğünü, Japonya'nın atom bombasıyla vurulduğunu, Sovyetler Birliği'nin dağıldığını vurguladı. Sultan, "Mesele sadece Türkiye değil, çatışan çıkarlardır ve dünyada da bunun ışığında siyaset yapılıyor." değerlendirmesinde bulundu.
İslam ülkeleri ve Müslüman gençliğin demokrasiyi iyi okuması, yetiştirildiği eski düşüncelerini gözden geçirmesi gerektiğini söyleyen Sultan, şunları kaydetti:
"İçinde bulunduğumuz 21'inci asır, önceki yüzyıllara göre farklılıklar gösteriyor. Bu asırdaki insan düşüncesi, Ortaçağ asırlarından kalma düşüncelere benzemiyor. Ankara yönetimi, medeniyet ruhundan mülhem ve çağdaş araçlarla verdiği mücadele sonucu ilerliyor."
Son Dakika › Güncel › Fetö'nün Darbe Girişimi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?