Filipinler'deki Barış Süreci - Son Dakika
Güncel

Filipinler'deki Barış Süreci

Filipinler'deki büyükelçiler, Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin üst düzey üyeleri ve hükümet yetkilileriyle bir araya geldi Heyette Manila Büyükelçisi Esra Cankorur da yer aldı.

05.06.2014 17:20

Filipinler'de büyükelçilerden oluşan bir heyet, tarafların, 1996 yılında imzalanan barış anlaşmasının koşullarına uyup uymadığını belirlemek amacıyla ülkenin güneyinde Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (MUKC) üst düzey üyeleri ve hükümet yetkilileriyle bir araya geldi.

Barış sürecinden sorumlu Devlet Başkanı Danışmanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ondan fazla büyükelçiden oluşan heyet, 1996 yılında imzalanan MUKC ile Filipinler hükümeti arasındaki anlaşma çerçevesinde, MUKC mensubu yerel halk için hayata geçirilen okul, sağlık merkezi ve yol projelerini ziyaret etti, projelerin yerel halk üzerindeki etkisini değerlendirdi.

Heyette, Türkiye'nin Manila Büyükelçisi Esra Cankorur'un yanı sıra Mısır Büyükelçisi Mahmud Ahmet Muhammed, Malezya'nın İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Büyükelçisi Dato Muhdzemri bin Muhd Kasım, Brunei, Endonezya ve Libya büyükelçiliklerinin temsilcileri ile Filipinler Devlet Başkanlığı Barış Danışmanı Teresita Quintos Deles yer aldı.

Mısır Büyükelçisi Muhammed, 1970'lerin ortasında güvenlik güçleriyle MUKC savaşçıları arasındaki kanlı çatışmalara sahne olan Tawi Tawi köyünde düzenlenen basın toplantısında, projelerin cesaret verici ve "ileriye dönük güzel adımlar" olduğunu ifade ederek, "insanların mutlu olduğunu, halkın heyecanından çok etkilendiklerini ve bunun kendilerini yakın gelecekte diğer MUKC topluluklarını ziyaret etmeleri konusunda cesaretlendirdiğini" söyledi.

Muhammed, Filipinler hükümetinin, 1996 tarihli barış anlaşması çerçevesinde ülkenin güneyinde yaşayan Müslümanların durumunun iyileştirilmesi yönünde süregelen çabalarını takdirle karşıladığını ifade etti.

İİT, dönemin Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos'un, eşi vasıtasıyla Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'den ateşkes ve barış müzakereleri için arabuluculuk yapmasını talep etmesinin ardından, 1976 yılında Filipinler'in güneyinde MUKC ile Filipinler hükümeti arasında yapılan ilk barış görüşmelerinin arabuluculuğunu üstlenmişti.

Kaddafi'nin yardımıyla Filipinler hükümetiyle başkanlığını Nur Misuari'nin yaptığı MUKC arasında 1996 yılında imzalanan barış anlaşmasına, İİT tanıklık etmişti.

Filipinler hükümeti, İİT ve MUKC arasında 2013 yılı Eylül ayında yapılması planlanan toplantı, Misuari'nin talebi üzerine ertelenmişti. O dönemde örgütün silahlı kanadı, ülkenin güneyinde Hristiyan çoğunluğun yaşadığı Zamboanga kentini kuşatma altına almıştı.

MUKC'nin bu eylemi, örgütten ayrılan Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİCK) ile Filipinler hükümeti arasında imzalanması beklenen barış anlaşmasını protesto amacı taşıyordu.

Şu anda isyan, uluslararası hukukun ihlali, soykırım ve insanlığa karşı suçla itham edilen Nur Misuari, 27 Mart'ta MİCK ile Filipinler hükümeti arasında imzalanan anlaşmanın, 1996 tarihli barış anlaşmasına ihanet olduğu, MUKC'nin kandırıldığını ve bölgedeki Müslümanlara daha az otonomi verildiğini savunmuştu.

Tarihi anlaşma, Mindanao'nun güneyinde yer alan ve nüfusunun büyük bir kısmı Müslümanlardan oluşan Bangsamoro'daki bölgesel hükümete daha fazla özgürlük tanıyor.

Anlaşmaya göre, Bangsamoro özerk hükümeti, kendi bütçesine ve polis gücüne sahip olacak. Bölgede 1 yıllık geçiş sürecinin ardından 2016'da yerel seçimler yapılacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filipinler'deki Barış Süreci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement