Filistin'in, İsrail ile 20 yılı aşkın bir süredir hiçbir ilerleme kaydedilmeden devam eden müzakere sürecinin ardından Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) üye olması, İsrail ile ilişkilerinde bir dönüm noktası olma özelliği taşıyor.
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yönetim Kurulu Üyesi Saib Ureykat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu durumun Filistin tarihinde bir ilk olduğuna dikkati çekti.
Ureykat, "İsrail'in, kanuni ve siyasi yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve yerleşim birimleri inşası, Kudüs'ün Yahudileştirilmesi faaliyetleri, Filistinlilerin evlerini yıkarak onların siyasi ve coğrafi varlıklarını sonlandırmaya çalışmasıyla dayattığı emrivaki siyasetinin gölgesinde, müzakere stratejisine devam etmek mümkün değildi" dedi.
Ön inceleme aşamasının, davaların kabul edilebilirlik şartlarının ve savaş suçu işleyenlerin belirlenmesi açısından çok önemli olduğunu söyleyen Ureykat, FKÖ'nün de yurt içi ve dışındaki hukukçularla İsrail'in son Gazze saldırısı ve yerleşim birimleriyle alakalı bir dosyayı hazırlama aşamasında olduğunu sözlerine ekledi.
İsrail'in, Filistin'in UCM üyeliğine tepkisi
İsrailli bazı yetkililer, Filistin'in üyelik kararının kesinleşmesinin ardından, İsrail askerleri aleyhine dava açılması ihtimaline karşı Tel Aviv yönetiminin çeşitli adımlar atabileceğini, bu adımların, Filistin vergi gelirlerinin dondurulmasından Batı Şeria'nın İsrail'e katılması kararına kadar uzanabileceği yönünde açıklamalar yapmıştı.
İsrail'in üyelik kararına verdiği tepki sadece açıklamalarla sınırlı kalmadı. İsrail'de faaliyet gösteren hukuk merkezi Shurat HaDin, İsrailli yetkililere karşı dava açılması ihtimaline karşı şimdiden çalışmaya başladı. Avukat Nitsana Darshan-Leitner başkanlığındaki merkezin kendi sitesinde yayınlanan açıklamasında, Batılı istihbarat kuruluşları, güvenlik kurumları ve dünya genelindeki gönüllü örgütlerle Yahudi dünyasına vekaleten Filistinlilere karşı davalar açılacağı belirtildi.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakan Rami El-Hamdallah ve Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Halid Meşal'in de aralarında bulunduğu Filistinli yetkililer aleyhinde UCM'de dava açan merkezin bu alandaki çalışmaları henüz sonuçlanmış olmasa da New York'taki Federal Mahkeme'de açtığı davayı kazanarak Filistin yönetimini, 2002-2004 yıllarında İsrail içinde düzenlenen intihar eylemlerinde hayatını kaybeden Amerikalıların ailesine 218 milyon dolar ödemeye mecbur bıraktı.
Filistin'in UCM üyeliğini, "oyunun kurallarının değiştirilmesi" olarak yorumlayan merkez, "savaş suçları iddialarının oluşturduğu tehdidin görmezden gelinemeyeceği ve İsrail'in kendisine karşı önyargılı olan UCM karşısında bu suçlamalara cevap verecek yeterli aracı olmadığı" ifadesine yer verdi.
Geçen çarşamba UCM'nin Lahey kentindeki merkezinde basına kapalı düzenlenen ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki başkanlığındaki heyetin katıldığı törenle Filistin'in UCM üyeliği resmiyet kazanmıştı.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, geçen yıl aralık ayında, aralarında UCM'nin temelini oluşturan Roma Statüsü'nün de bulunduğu 20 uluslararası anlaşmaya taraf olmak için imza atmıştı.
Filistin, Roma Statüsü'ne katılım belgesini ocak ayında BM Genel Sekreterliği'ne sunmuştu.
Son Dakika › Güncel › Filistin'in Ucm'ye Üyeliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?