Finike'de Tasavvuf Müziği Konseri ve Sema Gösterisi Düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Finike'de Tasavvuf Müziği Konseri ve Sema Gösterisi Düzenlendi

Finike\'de Tasavvuf Müziği Konseri ve Sema Gösterisi Düzenlendi

Finike'de Tasavvuf Müziği Konseri ve Sema Gösterisi Düzenlendi

23.02.2011 12:41

FİNİKE'DE TASAVVUF MÜZİĞİ KONSERİ VE SEMA GÖSTERİSİ DÜZENLENDİ

ANTALYA - Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu tarafından verilen Tasavvuf Müziği konseri ve sema gösterisi Finike'de büyük ilgiyle izlendi.

Finike Kaymakamlığı ve Akdeniz Üniversitesi Finike Meslek Yüksekokulu tarafından Tasavvuf Müziği konseri ve sema töreni düzenlendi. Hasyurt Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliği, Finike İlçesi Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Finike Meslek Yüksekokulu Müdürü, Yrd. Doç. Dr. M. Göksel Akpınar, Hasyurt Belediye Başkanı Muammer Genç, Turunçova Belediye Başkanı Mehmet Salur, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hüseyin Özbek ve vatandaşlar izledi.

İki bölümden oluşan programın ilk bölümünde, tasavvuf müziği konseri verildi. Konserin ardından Mevlana ve Mevlevilik konularını içeren sinevizyon gösterisi gerçekleşti. Daha sonra sema töreni yapıldı. Geceye katılan konuklar ortamın sessizliğini bozmadan sema törenini ilgiyle izledi.

Sema töreninin anlamı ve kıyafetleri ile ilgili bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Finike Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Makbule Ayaz, şunları söyledi:

"Bu dönüşte rehber hem akıl hem de Allah aşkıdır. Semazenin başındaki sikkesi, nefsinin mezar taşını, üstündeki beyaz tennuresi, nefsinin kefeni, siyah hırkası ise mezarını temsil eder. Yani o ölmeden önce ölmüş, hak ile bir olmuştur. Çünkü nefsi öldürmeden dirilmenin, imkanı yoktur. Öte yandan semazenin kollarını çapraz bağlaması Allah'ın birliğini tasdik etmesidir."

Sema töreninin 7 bölümden oluştuğunu ve her bölümün ayrı manası olduğunu belirten Ayaz şöyle devam etti:

"Bu kadar derin manaları ifade eden ve altında nice bilmediğimiz erişemediğimiz sırları barındıran sema töreni ve Mevlevilik, bugün dünyanın özellikle de kırılma sürecinde olan manevi değerleri ve insan olgusunu çoğu zaman görmezden gelen batının da ilgisini çekmektedir. Varsın onlar adını başka şeyler koyup dünyaya yepyeni bir düşünce gibi anlatmaya devam etsinler. Bizler biliriz. İnsanlık bu topraklarda doğdu, bilim ile inanç bu topraklarda sahiplenildi."

Gecenin sonunda, Finike Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Turizm Bakanlığı Tasavvuf Müziği Topluluğu Sanat Yönetmeni Neyzen Yusuf Kayya'ya çiçek vererek, teşekkür etti - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Finike'de Tasavvuf Müziği Konseri ve Sema Gösterisi Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement