Fransa'dan Irak'a Üst Düzey Ziyaret - Son Dakika
Güncel

Fransa'dan Irak'a Üst Düzey Ziyaret

Fransa\'dan Irak\'a Üst Düzey Ziyaret

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Irak'ta yeni hükümetin kurulmasının ardından IŞİD'le mücadele stratejilerini görüşmek üzere Bağdat'a gitti.

12.09.2014 11:56

IŞİD'in Haziran ayında Musul'u ele geçirmesinin ardından Irak'ı ziyaret eden ilk devlet başkanı olan François Hollande'a Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian da eşlik ediyor.

Hollande, Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum ile bir araya geldi. Hollande, 'Irak'a destek olmak amacıyla' pazartesi günü düzenlenecek toplantıya çok sayıda ülkenin katılacağını ifade etti.

" Paris'te gelecek hafta düzenlenecek konferansın konusu, Irak'ın birliği için destek ve IŞİD örgütüyle mücadelede koordinasyon olacak" diyen Hollande, ülkesinin, siyasi ve güvenlik alanlarında, 'ortak düşman' olarak nitelendirdiği IŞİD'le mücadele noktasında Irak'la dayanışma içinde olacağını belirtti.

Mahsum da Paris'te düzenlenmesi beklenen, IŞİD'le mücadele konulu uluslararası konferansı işaret ederek, Fransa'nın ülkesine destek olmak için sarf ettiği çabalardan ve rolünden övgüyle söz etti.

Hollande Bağdat'ta yeni Başbakan Haydar İbadi ve Meclis Başkanı Selim Cuburi ile de görüşecek. Görüşmelerde Irak'ta ilerleyişini sürdüren ve Kürt bölgesinde de önemli bir tehdit haline gelen Irak Şam İslam Devleti örgütü IŞİD'le mücadele konusu ele alınacak.

Bağdat'tan sonra Erbil

Hollande'ın uçağında aynı zamanda Kürt bölgesine ulaştırılmak üzere 15 tonluk insani yardım malzemesi de bulunuyor. Yardım malzemeleri Hollande'ın günün ilerleyen saatlerinde gideceği Erbil'de Kürt yetkililere teslim edilecek.

Hollande bir günlük Irak ziyareti çerçevesinde Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin yanı sıra, Irak Keldani Patriği Louis Sako ile de bir araya gelecek.

Hollande'ın Irak ziyareti aynı zamanda pazartesi günü IŞİD konusunda Paris'te düzenlenecek uluslararası konferansın öncesine denk geldi. Zirveye Hollande'ın yanı sıra çeşitli ülkelerin dışişleri bakanları da katılacak.

'Suriye'de durum Irak'tan farklı'

İsmini belirtmek istemeyen üst düzey bir Fransız diplomat, "Felsefesi çok açık ki, küresel bir tehdit olan IŞİD'e küresel bir cevap vermeliyiz" diye konuştu.

Yetkiliye göre, Hollande Bağdat'ta sorunun sadece askeri yönünü değil, aynı zamanda insani ve siyasi yönlerini de ele alacak.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius perşembe günü 'gerekli olması durumunda' Fransa'nın Irak'ta IŞİD'e karşı yapılacak hava saldırılarına katılabileceğini, ancak Suriye'nin farklı bir durum olduğunu söylemişti.

AFP'nin Fransız diplomatik kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, Fransa'nın Suriye'deki IŞİD'i hedef alacak operasyonlara şüpheyle yaklaşmasının sebebi 'uluslararası yasallık' kaygısı.

'Kara birliği de gündemde'

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, ülkesinin, Irak Şam İslam Devleti (IŞID) ile mücadele etmesi istenen uluslararası koalisyona, kara birliği göndererek iştirak etmesi yönündeki öneriyi dışlamadığını belirtti.

Europe-1 radyo kanalının sorularını yanıtlayan Le Drian, konunun son NATO zirvesinde gündeme geldiğini ve konu ile ilgili istişarelerin sürdüğünü belirterek, "Fransa'nın uluslararası koalisyona kara birliği ile katılabileceğini" ifade etti.

Cumhurbaşkanı François Hollande, ilk kez NATO zirvesi sırasında Irak hükümetinin talep etmesi ve uluslararası hukuka uygun olması halinde ülkesinin, IŞİD ile mücadele etmesi beklenen uluslararası koalisyona katılabileceği mesajını vermişti.

Cidde'den IŞİD'e karşı uzlaşı çıktı

IŞİD'le mücadele kapsamında Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde perşembe günü düzenlenen ve ABD, Türkiye, Mısır, Ürdün ve körfez ülkelerinin katıldığı zirvede alınan kararların yer aldığı sonuç bildirgesine Türkiye imza koymadı.

IŞİD, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nu basarak alıkoyduğu 49 rehineyi hala elinde tutuyor.

Zirvenin sonuç bildirgesinde "Katılımcı ülkeler, uygun görülmesi halinde IŞİD'e karşı eşgüdümlü bir askeri harekata, farklı yönleriyle katılma konusunda uzlaştı" ifadesi yer aldı.

Sonuç bildirgesinde 'sözde' Irak Şam İslam Devleti'nin bölge ve dünya için bir tehdit olduğu vurgulandı ve "Katılımcı ülkeler; IŞİD'in, Irak, Suriye ve dünyanın neresinde olursa olsun yok edilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunmuştur" denildi. Böylece, IŞİD'le mücadelenin Suriye topraklarını da kapsayacağının işareti verilmiş oldu.

Kerry: Koalisyonu genişletmeye çalışacağım

Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Obama'nın açıkladığı IŞİD stratejisine atıfta bulunarak, "Irak ve Suriye'ye herhangi bir ülkenin kara kuvvetleri gönderilmeyeceğini söyledi.

Kerry, IŞİD'le mücadele konusunda Ortadoğu ziyaretlerine devam edeceğini belirterek, "Burada olan ve bildiriye katılan her ülke, IŞİD'i yok etme misyonunda önemli bir rol oynama sözü verdi. Önümüzdeki günlerde bölgedeki diğer liderlerle de görüşmeye devam edeceğim, bu koalisyonu mümkün olduğunca genişletmeye çalışacağım" dedi.

Obama'nın IŞİD stratejisi

ABD Başkanı Barack Obama'nın açıkladığı IŞİD'le mücadele stratejisi "sistematik hava saldırıları", "sahadaki güçleri destekleme", "insani yardım" ve "IŞİD'e karşı uluslararası terörle mücadele faaliyetleri" olmak üzere dört ayaktan oluşuyor.

Irak'ın yanı sıra Suriye'de de örgüte yönelik hava saldırıları düzenlenmesine yeşil ışık yakan Obama, "Hem Suriye hem de Irak'ta IŞİD'e karşı harekete geçmekten tereddüt etmeyeceğim" dedi.

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Fransa'dan Irak'a Üst Düzey Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement