ÖZKAN BEYER - UNESCO tarafından gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Gaziantep mutfağının vazgeçilmezi bakır tabak, kazan ve servis ekipmanları, hem yemeğe lezzet katıyor hem de görselliğiyle sofraları süslüyor.
Gaziantep, mutfağı ve yemekleriyle olduğu kadar bakırlarıyla da adından söz ettiriyor.
Gaziantep Gastronomi ve Aşçılar Derneği Başkanı Battal Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent mutfağının yokluktan var olduğunu söyledi.
Kentin, düşman işgali sırasında birçok sıkıntılar yaşadığını anlatan Yıldırım, "Fransız ve İtalyanların 1917 yılında işgallerine maruz kaldık. Ciddi bir savunma yaptık, 11 ay boyunca hiçbir yerden yardım alamadık. O dönemde ne yaptık, bulgurdan 50 çeşit yemek ürettik, patlıcandan 40 çeşit yemek yaptık. Bizim zenginliğimiz yokluk mutfağından geliyor." diye konuştu.
Yıldırım, bakırın Gaziantep yemek kültürünün ve bu toprakların vazgeçilmez unsuru olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:
"Bakır, bizim kültürümüzün önemli parçasıdır. Bakır kaplarda hem yemeklerimizi sunuyoruz hem de pişiriyoruz. Köylerimize gittiğimiz zaman halen bakırdan tencerelerde yemeklerimiz pişer. Bakırda pişen yemekler daha lezzetli olur. Neden lezzetli olur? Bakırın içerisindeki kalayı devamlı tazelediğiniz zaman bakır iletken olduğu için eşit bir şekilde ısıyı her tarafa yayar. Bu yüzden yemeğin her tarafı eşit kaynar. Teflon tavalarda yemeğin bir tarafı kaynarken, diğer tarafı kaynamayabilir. Bakırın en önemli özelliği ısıyı bütüne yaymasıdır. Bu yüzden bakırda pişen yemekler daha lezzetlidir. Yemeklerde herhangi bir sınıflandırma yapmadan tümünü bakır tencelerelerde yapabilirsiniz."
"Hem görsel bir özelliği hem de albenisi var"
Yıldırım, bakırın sunumlarda da ayrı bir görsellik kattığını belirterek "Öncelikle beyaz porselen bir tabakla yemeği sunduğunuzu düşünün. Bir de bakır işlemeli süslenmiş bir tabağı düşünün. Bakırda yemek yapmayanlar bile bakırda yemekleri sunuyor. Hem görsel bir özelliği var hem de albenisi var. Daha geç soğutma özelliği var. Bu yüzden görsel ve pişirme açısından da güzel." dedi.
-"Dünyanın ilgi alanı bakır oldu"
Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık da dünyanın en sağlıklı madeninin bakır olduğunu vurguladı.
Geçmişte herkesin bakır kullandığını dile getiren Açık, "Dünya tekrar bakıra döndü, çelik tencerelerin içerisine kalaylı bakır yerleştiriyor. Türkiye'deki tüm lüks lokantalar bakıra dönüyor. Servisler bakır tabaklarla yapılıyor. Dünyanın ilgi alanı bakır oldu. Gaziantep'in meşhur yemeklerini bakırdan pişirilen tencerelerde yiyorsan bunun tadı tartışılmaz." diye konuştu.
Açık, bakırın tekrar mutfaklara girdiğini anımsatarak "Yemeklerde bir numarayız. Sunumlarda da bakır kullanılıyor. Gaziantep'in bir parçasıyız. Gastronomidi en önemli şey sunumudur. Zaten aday olunduğunda da sunumun da etkisi oldu. Bakır vazgeçilmezlerindendir. Bakırın kalayı var, diğerlerinin bir şeyi yok. Lüks lokantaların yüzde 80'i bakırı tercih ediyor. Tanınmış lokantalara hizmetler ediyoruz. Bakır alırken pahalı gibi görünür ama uzun süreli kullanılır." ifadesini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Gastronomi Şehrinde Yemeğe Tadı 'Bakır' Veriyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?