Gazi Üniversitesi'nin uluslararası alanda tanınırlığının arttırılması amacıyla çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmaları yürüten Gazi Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Abdullah Togay ve Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Akbaş, Gazi Haber'e açıklamalarda bulundu. AKTS sisteminin önemine değinen Doç. Dr. Togay, bu sistem sayesinde Gazi Üniversitesi mezunlarının küresel iş pazarlarında tanınırlığının artacağına ve istihdam edilebilmelerine katkı sağlanacağına dikkat çekti.
Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) nedir? Üniversitemizin bu konudaki çalışmaları ne aşamadadır?
Doç. Dr. Abdullah Togay: AKTS temel olarak Bologna sürecinin en önemli bileşenlerindendir. Bologna süreci çalışmaları çerçevesinde kolaylıkla anlaşılabilir ve karşılaştırılabilir dereceler sisteminin benimsenmesi, Yükseköğretimde Lisans ve Yüksek Lisans olmak üzere iki aşamalı derece sistemine geçilmesi ve Avrupa Kredi Transfer Sisteminin (European Credit Transfer System, ECTS) oluşturulması konularında çalışılmaktadır. Bu çalışmalar üniversitemiz Bologna Eşgüdüm Komisyonu ve bunun bir parçası olan AKTS Koordinatörlüğünce yürütülmektedir. Üniversitemizin Mayıs 2011 tarihinde yapmış olduğu Diploma Eki Etiketi başvurusu, Avrupa Komisyonu tarafından değerlendirilmiş ve onaylanmıştır. Bu kapsamda, Üniversitemiz Bologna sürecinin önemli basamaklarından birisi olan Uluslararası Diploma Eki Etiketini (Diploma Supplement Label) almaya hak kazanmıştır. Diploma Eki belgesi, öğrencilerin diplomalarına ek olarak verilen tamamlayıcı bir belge niteliğinde olup uluslararası akademik ve mesleki tanınırlığı sağlamaktadır. Sürdürülen çalışmalar ile geçtiğimiz hafta içerisinde (15 Eylül 2013) AKTS etiketi başvurumuz gerçekleştirilmiştir.
Bu programla ne amaçlanıyor?
Doç. Dr. Oğuzhan Akbaş: AKTS veya ECTS (European Credit Transfer System), en basit tanımı ile Avrupa ülkeleri arasındaki eğitim ve notlandırma sistemlerindeki farklılıklar nedeniyle, öğrencilerin ders yüklerinin belirlenmesinde ve aldığı notların transferinde bir çeşit ortak dil kullanılması ihtiyacından hareketle, öğrenci hareketliliğini kolaylaştırmak ve öğrencilerin yurtdışında gördükleri eğitimlerinin kendi ülkelerinde tanınmasını garanti altına almak için Avrupa Birliği tarafından geliştirilmiş bir akreditasyon sistemidir. Böylece Avrupa'da yüksek öğretim kurumları arasında işbirliğinin sağlam ve saydam temellere oturtulması amaçlanmaktadır. AKTS kurumlar arasında köprü görevi yaparak geçişi sağlamakta ve öğrencilere eğitimleri esnasında geniş seçenekler sunmaktadır. Sistem, başarı ve öğrenme düzeyleri için ortak bir platform oluşturarak, kurumların başarıyı değerlendirmelerini de kolaylaştırmaktadır. Bu sayede ulusal yükseköğretimin, uluslararası düzeyde değerlendirilmesi mümkün olmaktadır.
Programın işleyişi hakkında bilgi verir misiniz?
Doç. Dr. Oğuzhan Akbaş: AKTS'nin uygulanması üç temel unsur ile sağlanabilmektedir. Bunlardan ilki, AKTS'yi uygulamak isteyen yüksek öğretim kurumlarının hazırlamakla yükümlü olduğu ve kendi kurumlarında verilen dersler hakkında detaylı bilgi içeren ve her yıl güncellenen bir kılavuz olan Bilgi Paketi (Information Package)'dir. İngilizce ve opsiyonel olarak ülkenin resmi dilinde hazırlanması gereken bu kılavuzda ayrıca üniversite hakkında genel bilgiler, kayıt-kabul işlemleri, yemek ve barınma olanakları, akademik takvim gibi tanıtıcı bilgiler de yer alır.
İkinci ana unsur ise öğrenim anlaşması (learning agreement)'dır. Öğrenim anlaşması, öğrencinin ülkesi dışında yapacağı eğitimin içeriğini açıklayan ve öğrenci ile mensubu olduğu ve öğrencinin geçici bir süre bulunacağı öğretim kurumları arasında imzalanan bir anlaşmadır. Öğrenim anlaşmasında yer alan ve başarıyla tamamlanan bir ders, öğrencinin kendi üniversitesi tarafından otomatik olarak tanınmaktadır.
Üçüncü olarak ise not çizelgesi (transcript) yer almaktadır. Yüksek öğretim kurumları öğrenci hareketliliğine katılan her öğrencinin not çizelgesini hazırlayıp ilgili diğer kuruma göndermek zorundadır. Not çizelgesinde, alınan derslerin AKTS kredileri ile öğrencinin gerek AKTS notlandırma sistemine, gerekse kurumun kendi notlandırma sistemine göre almış olduğu notlar ve gerekli diğer açıklamalar bulunur.
AKTS'nin üniversitemize ve öğrencilerimize ne gibi katkıları var?
Doç. Dr. Abdullah Togay: AKTS uygulamasının üniversitemize başlıca katkısı, kredi ve notlandırma konusunda standartlaşmayı sağlamasıdır. Bu kapsamda, öğrenim programındaki derslerimiz, öğrencilerimizin de değerlendirmeleri çerçevesinde AKTS'ye göre yenilenir ve/veya gözden geçirilirken, ders programlarının yapısı, öğrencilerin ders yükü ve öğrenim sonundaki kazanımları, yani öğrenme çıktıları ile öğrenme ve öğretme yöntemleri hususlarında sürekli bir iyileştirme sağlanması fırsatı yakalanmaktadır.
Bunun dışında, AKTS, öğrencilerimizin iş yükü ve öğrenme çıktıları karşılaştırılabilir hale geldiğinden, öğrencilerimizin uluslararası hareketliliğinin artmasına, Erasmus ve benzeri değişim programlarına katılımlarının kolaylaşmasına katkıda bulunacaktır. Bu sayede, mezunlarımızın ulusal ve küresel iş pazarlarında tanınırlığı ve hareketliliğinin artacağını, istihdam edilebilirliklerine katkı sağlanacağını öngörmekteyiz. Üniversitemizin yurtdışında tanınırlığının ve yabancı öğrenciler tarafından tercih edilirliğinin de artacağını tahmin etmek gerçekçi bir yaklaşım olacaktır.
AKTS'nin temel özelliklerinden bahseder misiniz?
Doç. Dr. Oğuzhan Akbaş: AKTS, eğitim programının koyduğu hedeflere ulaşmak için öğrenciye verilen görev ve iş yüküne göre tanımlanan, "öğrenci merkezli" bir sistemdir. Bu sistemde, eğitim programının hedefleri ağırlıklı olarak öğrenim sürecinin sonunda elde edilecek kazanım ve becerilere göre tanımlanmaktadır. Sistem, öğrenme süreçleri arasında mukayese ve ölçüm yapmayı mümkün kılmakta, öğrenmeye biçilen kredi değerinin bir kurumdan ötekine aktarılmasını sağlamaktadır.
AKTS kredisi, bir dersi tamamlamak için öğrenciye yüklenen ödev, çalışma ve sorumluluk miktarını betimleyen bir sayıdır. Bu sayı, o dersin çalışma miktarını, bir yılda gerçekleştirilmesi gereken toplam çalışma miktarına oranla ifade eder. AKTS kredilerinde iş yükü esas alındığı için kredilerin belirlenmesinde yalnızca ders saatleri temel alınmaz.
AKTS, kendi başına akademik programların içeriği, yapısı ya da eşdeğerini düzenlemez, çünkü bunlar üniversitelerin kendi programlarını ve müfredatlarını oluştururken belirlemeleri gereken kalite konularıdır. Sürekli olarak geliştirilip, güncellenmekte olan bilgi paketimize http://gbp.gazi.edu.tr/ adresinden ulaşılabilmektedir.
Eklemek istedikleriniz?
Doç. Dr. Abdullah Togay ve Doç. Dr. Oğuzhan Akbaş: Üniversitemiz, kalite güvencesinde Avrupa boyutunun oluşturulması çerçevesinde 2013 yılı AKTS Etiketi başvurusunu gerçekleştirmiş olması birçok açıdan teknik hazırlıkların tamamlandığının göstergesi olup umut vericidir. Bu hedefin ilk yıldan gerçekleşmesi temennimizdir. Ancak her durumda üniversitemizin bu yönde yapacağı çalışmaların ve bu çalışmalara olan inancın artarak devam etmesi hepimizin ortak inancı olmalıdır.
Son Dakika › Güncel › Gazi, Uluslararasılaşma Yolunda İlerliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?