Ghabban: "Irak'ın Konut Açığında Türk Şirketlere İhtiyacımız Var" - Son Dakika
Güncel

Ghabban: "Irak'ın Konut Açığında Türk Şirketlere İhtiyacımız Var"

Ghabban: "Irak\'ın Konut Açığında Türk Şirketlere İhtiyacımız Var"

Ortadoğu bölgesinde boru hatları ve enerji tesisi yatırımlarıyla adını duyuran EİD İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Bora Can Yıldız, Dubai'de düzenlenen Irak Enerji Konferansı'nda Türkiye'yi temsil etti.

01.03.2014 12:53

Ortadoğu bölgesinde boru hatları ve enerji tesisi yatırımlarıyla adını duyuran EİD İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Bora Can Yıldız, Dubai'de düzenlenen Irak Enerji Konferansı'nda Türkiye'yi temsil etti. Dünyanın önde gelen petrol şirketlerinin yöneticileri, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden bakan ve üst düzey bürokratların katıldığı konferansta konuşan Yıldız, "Irak'ta her gün kuyulardan çıkarılan 10 milyon dolarlık doğalgaz, işleyecek tesis olmadığı için yakılarak yok ediliyor. Yani yılda 3 milyar 600 milyon dolarlık enerji havaya uçup gidiyor" dedi.

Dubai'de 3.'sü düzenlenen Irak Enerji Konferansı'na; Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Mohammed al Mazrouei, Irak Elektrik Bakanı Karim Aftan Al Jumaili, Irak Parlemento Enerji Komisyonu Başkanı Thamer Ghabban, Shell, Kogaz, Total, Basra Gaz, South Oil Company ve Irak Enerji Enstitüsü'den katılımcılar yer aldı. Konferansta konuşan EİD İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bora Can Yıldız, şu an Irak'ta 150 milyar varillik kanıtlanmış, 300 milyar dolar da ilave rezerv tahmin edildiğini belirterek, "Toplamda 45 katrilyon dolarlık kaynak var. Üretim şu anda günde 3.6 milyon varil ve bunun dolar karşılığı 360 milyon dolarlık günlük bir gelir. 2024 yılında günlük üretim 14 milyon varile, bu da 1.4 milyar dolarlık günlük bir gelire çıkacak. Bu da bölge ekonomisi için büyük fırsat demek" diye konuştu.

"10 MİLYON DOLARLIK DOĞALGAZ, İŞLEYECEK TESİS OLMADIĞI İÇİN YAKILARAK YOK EDİLİYOR"

Yıldız, şöyle devam etti: "Irak'ta her gün kuyulardan çıkarılan 10 milyon dolarlık doğalgaz, işleyecek tesis olmadığı için yakılarak yok ediliyor. Yani yılda 3 milyar 600 milyon dolarlık enerji havaya uçup gidiyor. Diğer taraftan İran'dan işlenmiş doğalgaz ithal ediliyor. Ülkede büyük bir elektrik açığı var ve bu gaz hem elektrik üretimini karşılayabilir, hem de fazlası komşu ülkelere ihraç edilerek bütün bölge bu kaynaktan yararlanabilir. Ancak bunun için 50 milyar dolarlık bir dönüşüm paketi gerekiyor. Bu noktada Türk inşaat şirketlerine büyük görev düşüyor."

"IRAK'IN KONUT AÇIĞINDA TÜRK ŞİRKETLERE İHTİYACIMIZ VAR"

Irak Parlamentosu Enerji Kabinesi Başkanı ve eski Petrol Bakanı Thamer Ghabban ise şu andaki nüfuslarının 33 milyon olduğunu, 2030'da 55 milyona çıkacak nüfusun en önemli ihtiyacının konut ve enerji olduğunu söyledi. 1 milyon konut açığını kapatmak için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Ghabban, "İnşaat ve enerji sektörleri Irak'ın ekonomisini sürüklemeye devam edecek. Sadece petrol değil, 137 trilyon metreküplük doğalgaz da çıkarılmayı bekliyor. 9'u süper dev, 23 tanesi dev olmak üzere toplam 78 petrol sahasına sahip bir ülke, rafineri eksikliğinden dolayı dışarıdan dizel ithal ediyor. Halk karaborsadan yakıt temin ediyor. Ülkenin alt yapı yatırımlarının tamamlanmasında, iki hükümet arasındaki son dönemdeki politik gerginliklere rağmen Türk inşaat şirketleri kilit bir rol oynuyor" ifadelerine yer verdi.

IRAK ELEKTRİK İHTİYACI İÇİN 50 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPACAK

Irak Elektrik Bakanı Karim Aftan Al Jumaili ise, şu ana kadar 41 milyar dolarlık elektrik alt yapı yatırımı yapıldığı halde ülke genelinde elektrik üretiminin halen çok yetersiz kaldığını ifade etti. Jumaili, "Elektrik ihtiyacını karşılamak için 2030 yılına kadar Basra'daki Majnoon bölgesinde 50 milyar dolarlık yatırım planlıyoruz. Komşularımız da Türkiye elektrik kapasitesini 2030'da 100 GW'ya çıkaracak. Bir diğer komşumuz Suudi Arabistan 121 bin megawatsa çıkaracak. Biz de kapasitemizi 61.400 MW'a çıkarmak istiyoruz. Ancak bu artışı yapabilmemiz için bir taraftan da doğalgaza ihtiyacımız var. Yatırımlardan sonra elektrik üretmek için günde 7 ila 10 milyon metreküp gaza ihtiyacımız olacak. Bu ihtiyacı da hali hazırda yaktığımız gazdan sağlayacağız" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ghabban: 'Irak'ın Konut Açığında Türk Şirketlere İhtiyacımız Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement