İzmir'de 357 sanığın tamamının tutuksuz yargılandığı "gizli bilgi ve belge bulundurma" davasında, mahkeme heyeti verdiği ara kararla Milli Savunma Bakanlığı'nın müdahillik talebini kabul etti.
İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, 7 gün süren oturumlar sonunda mahkeme heyeti ara kararını açıkladı.
Milli Savunma Bakanlığı'nın müdahillik talebini değerlendiren mahkeme heyeti, "bakanlığın suçtan zarar görme ihtimalini göz önüne alarak" talebin kabulüne karar verdi.
Bazı asker sanıkların suçun nevi itibariyle davanın askeri mahkemelerde görülmesi gerektiği yönündeki taleplerini, daha önce karar verilmesi nedeniyle bu konuda yeniden karar verilmesine yer olmadığına hükmeden mahkeme heyeti, ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda ele geçirilen materyallerde DNA ve parmak izi tespiti isteyen sanıklara, bir sonraki duruşmaya kadar süre verilmesine karar verdi.
O POLİSLER DİNLENECEK
Mahkeme heyeti, duruşmalarda Narin Korkmaz'ın babasının evinde yapılan aramaya ilişkin görüntü kayıtlarında öncesi hane halkı alt katta olduğu sırada üst kata çıktığı görülen polis memuru Ali Bekar ile sanık jandarma üsteğmen Onur Süer'in Marmaris'teki evinde yapılan aramada ekibe "özellikle buzdolabının arkasına bakın" talimatını verdiği iddia edilen emniyet amiri Mehmet Emin Çakıcı'ın da aralarında bulunduğu bazı kişilerin de ifadesine başvurulmasına karar verdi.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI VE MİT'E SORULACAK
Ara kararında ayrıca İçişleri Bakanlığı'na davaya konu soruşturmada görev alan polisler hakkında idari soruşturma açılıp açılmadığı, açılmışsa konusu ve ne aşamada olduğunun sorulmasına karar veren mahkeme heyeti, MİT'e de var olduğu iddia edilen suç örgütüne ilişkin bir işlemlerinin olup olmadığına sorulmasını, benzer yönde daha önce istenen yazıya cevap verilmişse bir örneğinin mahkemeye gönderilmesini kararlaştırdı.
-BAZI SANIKLARIN ADİL KONTROL TEDBİRİ KALDIRILDI
Davada savunmaları alınan tüm sanıkların bundan sonraki duruşmalardan vareste tutulmalarına karar veren mahkeme heyeti, sanıklardan Hamza Kaya, Metin Tok, Mustafa Torun, Süleyman Ertizman, Türkan Bahtiyar, Andaç Keskin, Aslıhan Ballık, Figen Kutluer, Mine Hare, Oğuz Okuyucu, Sibel Er, Taşkın Dayangaç ve Tolga Uygun hakkında uygulanan adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verdi.
Mahkeme heyeti duruşmayı ara kararın açıklanmasının ardından erteledi.
DAVA
TMK 10'uncu maddesiyle görevli savcı Zafer Kılınç'ın "Askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma" suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker, 79'u tutuklu 357 sanık hakkında hazırladığı iddianamede sanıklar hakkında 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen cezalar istenmişti.
İddianamede adı geçen 831 mağdurdan arasında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu çok sayıda kişinin suç örgütü tarafından "fişlendiği" iddia edilmişti. Çete lideri olduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kişisel verileri kaydetmek, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek" suçlarından müebbet ve 9'ar yıl, sanıklar arasındaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, yasaklanan bilgileri temin etmek" suçlamasıyla 2 ila 6 yıl hapis cezası talep edilmişti.
TMK 10. maddesiyle görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 16 Nisan 2013 tarihinde görülmeye başlanan davada bugüne kadar 44'ü Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından olmak üzere tutuklu 69 kişi tahliye edilmişti.
TMK 10. maddesiyle görevli 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin ardından İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi kararlaştırılmış, bu mahkemece görülen son duruşmada 5'i asker 10 tutuklunun da tahliye edilmesiyle 357 sanıklı davada tutuklu sanık kalmamıştı.
Son Dakika › Güncel › 'Gizli Bilgi ve Belge Bulundurma' Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?