Grafikli - 2030 Vizyonu Gölgesinde Kemer Sıkma Politikaları - Son Dakika
Güncel

Grafikli - 2030 Vizyonu Gölgesinde Kemer Sıkma Politikaları

Grafikli - 2030 Vizyonu Gölgesinde Kemer Sıkma Politikaları

2030 vizyonu çerçevesinde petrole dayalı ekonomisini yeniden yapılandırmayı ve gelirlerini çeşitlendirmeyi amaçlayan Suudi Arabistan, bir yandan da kemer sıkma politikalarına devam ediyor.

28.09.2016 14:15

2030 vizyonu çerçevesinde petrole dayalı ekonomisini yeniden yapılandırmayı ve gelirlerini çeşitlendirmeyi amaçlayan Suudi Arabistan, bir yandan da kemer sıkma politikalarına devam ediyor.

Riyad yönetimi, küresel piyasalarda petrol fiyatlarındaki düşüşle zora giren ekonomiyi toparlamak için aldığı tedbirlere önceki gün yenilerini ekledi. Uzmanlar, bakan maaşlarının yüzde 20 aşağı çekilmesini de kapsayan tedbirleri, ülkeyi darboğazdan kurtarmak için gerekli adımlar olarak değerlendirdi.

El-Mahatir Kuzey Afrika ve Ortadoğu Uzmanlar Grubu Başkanı ekonomist Abdurrahman bin Muhammed ez-Zuman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Maaşlarda ve sosyal haklarda yapılan son değişiklikler, Suudi Arabistan'ın ilan ettiği 2030 vizyonu çerçevesinde alınan kararlardır ve devamı gelecektir." dedi.

Suudi Arabistan'ın ekonomik anlamda fiili değişim sürecine girdiğini ifade eden Zuman, bu değişimin gereği olarak alınan kararlarla petrol fiyatlarından kaynaklanan uluslararası tehditlerle mücadele edildiğini dile getirdi.

Suudi Arabistanlı ekonomist Gassan Badkok da alınan tedbirleri olumlu bulduğunu belirtirken, kemer sıkma politikalarının 2030 vizyonu çerçevesinde petrol fiyatından bağımsız olarak uygulanmaya devam edeceği öngörüsünde bulundu.

Memur maaşlarının bütçenin yüzde 50'sine denk geldiğini kaydeden uzmanlar, petrol fiyatlarındaki düşüşün yanı sıra Yemen'deki savaşa müdahil olunması, Suriye sorunu ve diğer bölgesel meselelerle mücadele edilmesi gibi etkenlerin Suudi Arabistan ekonomisinin yükünü ağırlaştırdığını ifade etti.

Bakan maaşları yüzde 20 düşürüldü

Riyad yönetiminin 26 Eylül'de açıkladığı son kemer sıkma paketinde bakan ve bakan düzeyindeki devlet görevlileriyle Şura Meclisi üyeleri ve birinci dereceden devlet memurlarının maaş, ödül ve sosyal haklarında kesintiye gidilmişti.

Buna göre, bakan maaşları yüzde 20, Şura Meclisi üyelerinin ödül tutarları ile yıllık ödenekleri yüzde 15 azaltıldı. Üst düzey devlet görevlilerinin yıllık primlerinin ise 2017'de ödenmemesine karar verildi.

Devlet memurlarına verilen birçok imtiyazın kaldırıldığı onlarca karar arasında üst düzey devlet görevlilerinin kullandığı ve sınırsız görüşmeye açık olan telefon hatlarının dahi 1000 riyal (266 Dolar) ile sınırlandırılması dikkati çekti.

Sınır hattında görev yapan ordu mensuplarının muaf tutulduğu kemer sıkma politikalarından ülkedeki toplam 5 milyon 600 bin civarındaki devlet memurundan 1 milyon 250 bininin etkileneceği kaydedildi.

Akaryakıta yüzde 80 zam

Suudi Arabistan hükümeti 29 Aralık 2015'te de aralarında akaryakıt, su ve elektriğin de bulunduğu birçok tüketim maddesine büyük oranlarda zam yapmıştı.

İç piyasada akaryakıt fiyatlarını yüzde 80 yukarı çeken zamla ilgili açıklamada, "Zamlarla amaç, Suudi Arabistan'ın bütçe açığını kapatmak veya dünya piyasalarında düşen petrol fiyatlarının ülkeye etkilerini minimize etmek değildir; sadece israfın önüne geçmeyi sağlamaktır." denilmişti.

Riyad yönetimi, nisan ayında ise genel olarak ekonomiyi petrole bağımlılıktan kurtarıp gelirlerini çeşitlendirme amacıyla hazırlanan Vizyon 2030 programını açıklamıştı.

Suudi Arabistan aldığı ekonomik tedbirlerle geçen yıl 98 milyar dolar olan bütçe açığını 2016 sonunda 87 miyar dolara indirmeyi hedefliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Grafikli - 2030 Vizyonu Gölgesinde Kemer Sıkma Politikaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement