Greenpeace Akdeniz, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, kömürlü termik santrallerin yaşam kaynağımız olan su varlığı için büyük bir tehlike oluşturan enerji üretim şekli olduğuna dikkat çekti. Greenpeace ayrıca, Türkiye'deki kömürlü termik santrallerin su ve kuraklık üzerindeki etkilerini belgelediği fotoğrafları kamuoyu ile paylaştı.
Temiz su varlığımızın iklim değişikliği, kuraklık ve artan kömürlü termik santral ve maden projeleri gibi birçok insan faaliyeti nedeniyle her geçen gün daha da büyük bir tehdit altına girdiğini vurgulayan Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Araştırma Sorumlusu Buket Atlı, "Su kaynakları konusunda zaten sıkıntı yaşayan ülkemizde, en fazla su kullanan enerji üretim şekli olmasına rağmen 80 kömürlü termik santral ve sayısız maden projesi planlanıyor. Bu kirli projeler, sadece bizlerin değil, tüm canlıların hayatını tehlikeye atacaktır" dedi.
Kömür en fazla su kullanan enerji
ABD Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı'nın verilerine göre, kömürlü termik santraller 1 MW/saat başına 2600 litre su kullanımı ile, en fazla su kullanan enerji. Yani, ortalama bir Avrupalı'nın bir yıllık elektrik kullanımı için, 2600 litre su kullanıyor. Nükleer santraller de, aynı miktarda elektriği üretmek için 2550 litre su kullanıyor . Yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgarın 1 MW/saat elektrik üretmek için 0 litre ve güneşin 100 litre suya ihtiyaç duyması, enerji üretirken su varlığımızı korumanın mümkün olduğunu çarpıcı bir şekilde gösteriyor.
Türkiye'de de TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 2012 yılında termik santraller tarafından 6,4 milyar metreküp su çekildi. Bu miktar, Türkiye'de yıllık insan kullanımı için uygun olan su miktarının yaklaşık %6'sına karşılık geliyor. Yerli linyit ile yapılması planlanan diğer santraller de faaliyete geçerse bu rakamın katlanması bekleniyor.
Atlı sözlerine şöyle devam etti "Türkiye'de iklim değişikliğinin etkilerini birebir yaşamamıza rağmen, değişikliğin büyük nedenlerinden biri olan kömürlü termik santrallere yatırım hızla devam ediyor. Türkiye'de şu anda 80 yeni kömürlü santral planı var. Güneş ve rüzgar gibi temiz enerjilere yönelmek yerine, kömürlü termik santrallerin yanında daha fazla HES yapılarak nehirler baskı altına alınıyor. Oysa ki içme ve tarımsal sulama gibi amaçlarla kullanmak zorunda olduğumuz su kaynaklarımızı riske atmadan rüzgar, güneş ve enerji verimliliği ile bir gelecek kurmak mümkün. Yatırım planlamaları yapılırken yatırımların uzun vadeli çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri göz önünde bulundurulmalı ve havza ölçeğinde planlanmalı."
Son Dakika › Güncel › Greenpeace Dünya Su Günü'nde Soruyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?