Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 87 yıllık dostluk ve işbirliğine dayanan Türkiye-Norveç ilişkilerinin her geçen gün gelişip güçlendiğini belirterek, "Türkiye ve Norveç, NATO bünyesinde iki müttefiktir. Bugün de uluslararası konularda benzer yaklaşımlar içerisindeyiz. Ortak değerler ve idealler çerçevesinde çok yakın bir işbirliği yürütmekteyiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül ve resmi davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Norveç Kralı 5. Harald, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.
Norveç Kralı 5. Harald ve Kraliçe Sonja'yı Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek basın toplantısındaki sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Gül, Norveç ile diplomatik ilişkilerin başlangıcı olan 1926 yılından sonra ilk kez iki ülke arasında devlet başkanı düzeyinde ziyaret gerçekleştiğine işaret etti.
Norveç'te Eylül ayında yapılan seçimlerin ardından kurulan yeni hükümetin bakanlarının Kral 5. Harald'a eşlik eden heyette bulunmalarının ilişkilere ve ziyarete ayrı bir önem kattığını vurgulayan Gül, "87 yıllık dostluk ve işbirliğine dayanan Türkiye-Norveç ilişkileri her geçen gün gelişip güçlenmektedir. Türkiye ve Norveç, NATO bünyesinde iki müttefiktir. Soğuk savaş boyunca iki kanat ülke olarak Avrupa'nın güvenliğine çok önemli katkılar sunmuşlardır. Bugün de uluslararası konularda benzer yaklaşımlar içerisindeyiz. Ortak değerler ve idealler çerçevesinde çok yakın bir işbirliği yürütmekteyiz" değerlendirmesinde bulundu.
Norveç ile ticari ilişkilerin de giderek güçlendiğine, iki ülke arasında 1 buçuk milyar dolarlık ticaret hacmi olduğuna dikkati çeken Gül, geçen yıl 400 binin üzerinde Norveçli turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini, 5 bin Norveç vatandaşının Türkiye'de ev sahibi olduğunu, bunun iki ülke ilişkilerine önemli katkı sağladığını belirtti. Çoğunluğu Norveç vatandaşı olan 20 bin civarında Türkün bu ülkede yaşadığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, "Norveç'e entegre olmuşlar ve orada çok başarılı olmuşlardır. onların arasında çok değerli şahsiyetler çıkmıştır. Onlardan birisi de Dilek Ayhan'dır. Kendisi yeni hükümette bakan yardımcısı olmuştur. Onu da burada görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Çok başarılı iş adamları, sanatçılar Norveç'te kendilerini ispatlamışlardır" diye konuştu.
-"Enerji alanında büyük işbirliği potansiyeli var"
Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde ikili ilişkilerin gözden geçirildiğini aktaran Gül, Suriye ve Ortadoğudaki gelişmelerin de aralarında bulunduğu dış politika konularının ele alındığını, bütün bu konularda Türkiye ile Norveç arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine karar verildiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:
"Norveç, 'soft power'ı (yumuşak gücü) güçlü bir ülkedir. Nüfusu küçük bile olsa dünyanın önemli problemlerine katkı sunan çok değerli bir ülkedir. Bu bakımdan uluslararası camiada güçlü bir prestiji vardır. Uluslararası problemlerin çözümünde de pozitif, olumlu ve yapıcı yaklaşmaktadırlar. Bir çok olaylar da, Türkiye çevresinde olduğu için çok yakın ilişki içindeyiz.
Ekonomik alanda da değerli bakanlarımız fikirlerini paylaştılar. Başta enerji sektörü olmak üzere ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Özellikle alternatif enerji kaynakları konusunda Norveç çok başarılı. Elektriğinin yüzde 95'ini hidroelektrikten elde eden bir ülke. Aynı zamanda da dünyanın en zengin gaz yataklarına sahip bir ülke. Bu alanda çok büyük bir işbirliği potansiyeli vardır."
Kral 5. Harald'a çok sayıda iş adamının eşlik etmesinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, yapılacak iş konseyi ve alternatif enerjiyle ilgili toplantıların iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine vesile olacağını söyledi.
Basın toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Gül ve Kral 5. Harald'ın huzurunda Türkiye Cumhuriyeti ile Norveç Krallığı arasında enerji alanında işbirliğine yönelik mutabakat zaptı imzalandı. Mutabakat zaptına Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız imza koydu.
- Ankara
Son Dakika › Güncel › Gül 5. Harald Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?