Gümrük Kapısı'ndaki Tırcı Eylemi Kısmen Sona Erdi - Son Dakika
Son Dakika Logo

Gümrük Kapısı'ndaki Tırcı Eylemi Kısmen Sona Erdi

Gümrük Kapısı\'ndaki Tırcı Eylemi Kısmen Sona Erdi
10.10.2013 18:10

Bulgaristan 'da polisin Türk TIR sürücülerine kestiği yüklü miktarlardaki cezaları protesto etmek için Kapıkule ve Hamzabeyli ile Bulgar tarafındaki Kaptan Andreevo Gümrük Kapısı'nda kontak kapatan sürücülerin eylemi 3 gün sürdü.

Bulgaristan 'da polisin Türk TIR sürücülerine kestiği yüklü miktarlardaki cezaları protesto etmek için Kapıkule ve Hamzabeyli ile Bulgar tarafındaki Kaptan Andreevo Gümrük Kapısı'nda kontak kapatan sürücülerin eylemi 3 gün sürdü. Sürücülerin yaptığı protesto eylemi nedeniyle 3 gümrük kapısı yolunda toplam 52 kilometre kuyruk oluştu. Bugün saat 15.00 sıralarında polis ekiplerinin çabasıyla TIR peronunun önü açıldı ve isteyen sürücü Kapıkule'den giriş ve çıkış işlemlerine başladı.

Bulgaristan'ın Kaptan Andreevo Sınır Kapısı'nda sadece Türk TIR sürücülerine yüklü miktarlarda ceza kesilmesine tepki gösteren TIR sürücüleri, Pazartesi gecesi kontak kapatarak eyleme başladı. İki ülke arasında yapılan görüşmelerde bir sonuç alınamadığı için TIR sürücüleri eylemi 3 gün boyunca sürdürdü ve 2 ülkeye de giriş ve çıkış yapılamadı. Eylem nedeniyle Bulgaristan'ın Kaptan Andreevo Sınır Kapısı'ndaki TIR kuyruğu 20, Kapıkule'de 17, Hamzabeyli Gümrük Kapısı yolunda ise 15 kilometreye ulaştı. 3 gündür devam eden eylem nedeniyle Kapıkule Gümrük Kapısı önünde toplanan çok sayıda TIR sürücüsü, küçük araçların geçiş yaptığı peron yolunu da kapatmak istedi. Çok sayıda jandarma ve çevik kuvvet polisinin de hazır bekletildiği eylemde, sürücüler polis tarafından ikna edilerek yoldan ayrılarak kaldırıma çıktı.

TÜRKİYE'YE GİREN SÜRÜCÜLERE ISLIK VE ALKIŞLI PROTESTO

Bulgar gümrüğünden çıkan ve eyleme katılmak istemeyen bazı TIR sürücüleri, Kapıkule Gümrük Kapısı kullanarak Türkiye'ye giriş yaptı. Gümrük kapısı önünde bekleyen sürücüler, kendilerine destek vermeyen bu sürücüleri alkışlar ve ıslıklarla protesto etti.

POLİS PERONU AÇTIRDI

Güvenlik önlemi alan polis memurları, TIR sürücüleri ile anlaşmaya vardı ve TIR peronunun önünü kapatan TIR'ı geri çektirdi ve peronun önünü açtırdı. Eyleme katılmak istemeyen TIR sürücüleri Bulgaristan'a giriş yapmaya başladı. Aynı şekilde karşı taraftan da TIR'lar Türkiye'ye girmeye başladı. Hamzabeyli Gümrük Kapısı'da da giriş ve çıkış işlemleri başladı. Bazı TIR sürücüsü başlattıkları eylemi sürdürmeye devam edilyor.

UND'DEN 'AKLISELİME DAVET'

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), resmi internet sitesinden TIR sürücülerinin eylemiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamalada, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Kapıkule'de bekleyen şoförlerle dün gece 00.30'da telefon bağlantısı kurduğu belirtilerek şöyle denildi:

"Bulgaristan Ulaştırma Bakanı'nın 29 Ekim 2013 tarihine dek kontrol yapılmayacağı yönündeki taahhüdünü iletmiştir. Maalesef bu taahhüde rağmen bazı provokatörler sebebiyle Kapıkule Sınır Kapısı dün gece geçişlere açılamamıştır. Yönetilemez bir kaos oluşmaması için kapının bugün açılması gerekmektedir. Şu anda 14 km olan TIR kuyruğu hafta sonu çıkışları da eklendiğinde dış ticaretimizin kilitlenmesine sebep olacaktır. Gümrüklü sahadaki toplam 100 şoförün sadece 15- 20 tanesinin bu eylemi duygusal ve karmaşık sebeplerle sürdürmekte ısrar ettiği görülmüştür. Amaçları tam tespit edilememiş dışarıdan bir grubun da kaosu desteklediği anlaşılmaktadır. Sahadaki şoförlere ulaşarak onları aklıselime davet etmek zorundayız. Bu eylemi bize yakışır şekilde sonlandırmak için tüm üyelerimizin desteğini bekliyor sevgi ve saygılar sunuyoruz.

GÖRÜNTÜ GEÇİLECEK

EDİRNE/DHA

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gümrük Kapısı'ndaki Tırcı Eylemi Kısmen Sona Erdi - Son Dakika


Advertisement