Güney Sudan'da 15 Aralık'tan bu yana devam eden iç çatışmalarda evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısının 231 bine, komşu ülkelere sığınanların sayısının ise 42 bin 800'e yükseldiği bildirildi.
BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkedeki çatışmaların ve sivillerin güvenli bölgeler bulabilmek için evlerinden kaçışlarının sürdüğünü, BM ve ilgili kuruluşların yerlerinden edilen kişilere yardım ulaştırmaya çalıştığını söyledi.
BM'nin Güney Sudan'daki acil yardım çalışmalarına öncelikli olarak 15 milyon dolar tahsis ettiğini ifade eden Haq, bu kaynakla ülke içindeki kalabalık BM kamplarında ve diğer bölgelerdeki insanlara yardım ulaştırılacağını kaydetti.
Havadan yardım çalışmalarının da devam ettiğini anlatan Haq, hava araçlarıyla güvenlik sorunu yaşanan bölgelerden tahliye ve bu bölgelere gıda ve tıbbi yardım ulaştırma faaliyetlerinin yürütüldüğünü belirtti.
Haq, ülkedeki insani koşullara da dikkati çekerek olayların başladığı 15 Aralık'tan bugüne kadar 231 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını, 42 bin 800 kişinin ise komşu ülkelere sığındığını ifade etti.
Ülkeden kaçan Güney Sudanlıların Etiyopya, Uganda ve Kenya'ya sığındığını dile getiren Haq, sadece Uganda'da 32 bin Güney Sudanlının bulunduğunu belirtti.
-BMGK Güney Sudan'ı görüştü-
Öte yandan BM Güvenlik Konseyi de bugün Güney Sudan'daki son gelişmeleri değerlendirdi. Toplantıda, BM barış gücü operasyonlarından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Herve Ladsous ve Güney Sudan Özel Temsilcisi Hilde Johnson brifing verdi.
Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Herve Ladsous, BM'nin Güney Sudan'da sınırlı imkanlarla görev yaptığını ve ülkenin tamamına ulaşmakta güçlük yaşadığını anlatarak son belirlemelere göre, çatışmalarda en az bin kişinin hayatını kaybettiğinin tespit edildiğini ancak sayının bunun çok üzerinde olabileceğini ifade etti.
Ladsous, BM Güvenlik Konseyi'nin geçen ay Güney Sudan'a ek 5 bin 500 asker gönderme kararına ilişkin çalışmaların da devam ettiğini söyledi.
Ülkeye 5 bin 500 askerin transferinin tamamlanmasının 4 ila 8 hafta alabileceğini ifade eden Ladsous, halen iki polis birliğinin Güney Sudan'a gönderildiğini ve göreve başladığını kaydetti.
Ladsous, Nepal'in Haiti'de bulunan 350 barış gücü askerini Güney Sudan'a nakledeceğini, Nepal'den de 500 asker daha gönderileceğini bildirdi.
Dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan'ın en büyük etnik gruplarını oluşturan Cumhurbaşkanı Salva Kiir'in bağlı olduğu Dinka ile darbe planladığı iddiasıyla görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın Nuer kabileleri arasında 15 Aralık'tan bu yana çatışmalar yaşanıyor.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, geçen ay aldığı kararla ülkede 7 bin olan BM barış gücü askeri sayısını 5 bin 500 kişi artırarak 12 bin 500'e ulaşmasını istemişti. - New York
Son Dakika › Güncel › Güney Sudan'daki Olaylar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?