Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, TAV Havalimanları Holding'de sahip oldukları 15,03 milyon nominal hissenin finansal teminat oluşturmak amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu'na (MKK) kaydettirilmesine ilişkin, "Bunu bir finansman işlemi için yaptırdık. 2015 yılındaki yatırımlar için hazırlık yaptık" dedi.
Hamdi Akın, Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Aile Şirketleri Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de sermaye birikimi fazla olmadığı için şirketlerin yüzde 95'inin aile şirketi olmasının normal olduğunu belirtti. Sermayeyle tanışıldıkça ve şirketler büyümeyi hedefledikçe biraz daha ortaklı çalışmak ve kurumsallaşmak gerektiğini vurgulayan Akın, ortaklık söz konusu olduğunda da kurumsal şirket haline dönüşmeye doğru gidileceğini söyledi.
Akın, TAV'ı aile olarak yönetmeleri halinde, gelen eleştirilerin pek çoğunu göğüsleyemeyeceklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Şirketlerin yapıları sizi kurumsal olmaya doğru itiyor. Sorumlulukları mümkün olduğunca minimize etmek zorundayız. Bazen şirketlerimiz kamu malı haline dönüşüyor. Biz de pek çok şirketimizi öyle görüyoruz. Bu şirketlerin içinde biz aile olarak ilelebet kalmayabiliriz. Çünkü şirketlerin, bizlerin ömürleriyle bağlantılı olarak yok olmasına gönlüm razı gelmiyor. Bu tip varlıkların 200-300 yıl 500 yıl yaşamasını istiyorum.
TAV artık bundan sonra 300 yıllık bir şirkettir. TAV'daki gerekli bütün organizasyonlar tamamlanmıştır. Bütün bu kurumsallıklarının yanında artık ana kurucu ortaklar azınlık hale gelmiştir. Bütün şirket uluslararası bir şirket haline dönüşmüştür. Son derece şeffaftır. Uluslararası yabancı ortaklarıyla birlikte uğraş vermektedir. Türkiye'deki aile şirketleri olarak bunu yapmaktan korkuyoruz. Bazı aileler bunun milliyetini kaybettirdiğini düşünüyor. TAV'ın içinde inşaatlarla beraber 58 bin kişi çalışıyor. Bunların çoğu Türk ve İstanbul Borsası'na kote... Bunun Türk olmadığını kim iddia edebilir?"
"60 yaşındayım güzel bir emeklilik yaşı…"
Akın, sürekli çalışmak niyetinde olmadığını ve "işi ile ölmeyeceğini" anlatarak, "İşi bırakacağız ancak tam bırakmayacağız. 60 yaşındayım güzel bir emeklilik yaşı… Biraz daha devam edip sonrasında stressiz bir hayatı seçebilirim" dedi. Veliahdını belirleyip belirlemediğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Akın, daha hayattayken muhtemel yanlışlıkları önlemek için veliahdı belirlemenin ailede birliği ve beraberliği sağladığını aktardı.
Akın, Türk aile yapısı Avrupa'ya göre daha kuvvetli olduğu için herkesin büyüklerin ağzından çıkan lafı emir telakki ettiğini söyleyerek, "Sadece bu atama yapılmadığı için pek çok şirketin battığını gördüm. Kurumsallaşma dediğimiz hadiseler bu tip yanlış tercihlerin önüne geçmek için gerekli. Birlikte karar verme, buna icra komitesi diyebilirsiniz, doğru seçim için bir takım profesyonellerin aile taraflılığıyla değil, iş tarafsızlığıyla bakan bir şekilde karar vermesi gerekir. Bizde büyük de belli erkek de belli o yüzden sorun yok" diye konuştu.
"Petrol fiyatlarındaki düşüş bence devam edecek"
Daha sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Akın, Akfen Holding'in, TAV Havalimanları Holding'de sahip olduğu 15,03 milyon nominal hissesini finansal teminat oluşturmak amacıyla MKK'ya kaydettirmesine ilişkin bir soruya, "bunu bir finansman işlemi için yaptırdıkları ve 2015 yılında yapacakları yatırımlar için hazırlık gerçekleştirdikleri" cevabını verdi.
Akın, Ortadoğu'daki gerginliğin kendilerini nasıl etkilediği hakkındaki bir soru üzerine ise şunları kaydetti:
"Ortadoğu'daki gerginliğin Mersin limanında herhangi bir etkisini şuanda görmedik. Konteyner yükünün büyümesinde biraz düşüş oldu ama ondan dolayı olmayabilir. Büyüme oranları neredeyse bütün ülkelerde düştüğü için petrol fiyatlarındaki düşüş bence devam edecek. Türkiye'nin her zaman yüzde 6'nın üzerinde büyümesi lazım. Hele ki Çin'in yüzde 10'lu büyümelerden yüzde 7'ye düşmesi çok önemli. Biz Singapur ile yakın ilişkide olduğumuz için size söyleyebilirim; Pasifik için Çin'in yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşmüş olması yakında bir panik havası çıkartabilir."
Petrol fiyatları 60 dolara kadar düşer mi
Akın, petrol fiyatının dünyadaki küçülmeden dolayı 60 dolarlara kadar düşmesi halinde gündeme gelecek tek şeyin maliyeti ucuz petrol yatakları olduğuna dikkati çekti. Bu durumda Libya ve Irak'ın bu işte lokomotif olacağına işaret eden Akın, "Önemli olan burada toprağın ne kadar derininden ne kadar ucuza petrolün çıktığıdır. Çünkü satış fiyatı sabit olduğuna göre maliyet fiyatını aşağı indirmek zorundasınız ki marjınız aynı kalsın. Dolayısıyla bu marjın sabit kalabilmesi için maliyeti aşağı indirmeniz lazım. Bunun için de haritadan bakacaksınız, en ucuz petrolü hangi ülkeler elde ediyor? Hangi ülkenin petrol maliyeti ne kadardır? Bunu bulunca hangi ülkelerin daha şanslı olduğunu, belki de dünyadaki savaşların nedenlerini daha kolay anlayabilirsiniz" değerlendirmesini yaptı.
"Aile içindeki çatışmayı önleme ve dayanışma, şirketlerin ölümsüzleşmesini sağlar"
Ernst&Young (EY) Global Aile Şirketleri Lideri Peter Englisch ise yalnızca birkaç firmanın 3. jenerasyona yetişebildiğini belirterek, aile şirketinden bahsederken aile ve şirket kavramlarının unutulmaması gerektiğini söyledi. Burada yaşanan sıkıntının iş dünyasının en önemli gerçeklerini, rakamlarını duygusal dünya ile birleştirmek olduğunu ifade eden Englisch, ailenin bir şirkete kıyasla çok farklı kuralları olduğunu anımsattı.
Englisch, şirketler içindeki bağlayıcı unsurların din ve yardımseverlik gibi konular olabileceğine de işaret ederek, bu konulara önem vererek varlığını 200 yıldır sürdüren şirketler hakkında da bilgiler verdi.
Konferansta konuşmaların ardından Hamdi Akın'a ve Peter Englisch'e plaket takdim edildi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Gyiad Aile Şirketleri Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?