HacknBreak: 2. Açık İnovasyon Kampı ve Konferansı'nda! - Son Dakika
Güncel

HacknBreak: 2. Açık İnovasyon Kampı ve Konferansı'nda!

HacknBreak: 2. Açık İnovasyon Kampı ve Konferansı\'nda!

Sosyal inovasyon platformu imece ve nitelikli eğitim konusuna odaklanıp, imece'den hibe desteği alarak kuluçka dönemine girmeye hak kazanan takımlar, 23-24 Ağustos'ta Açık İnovasyon Kampı'na katıldı.

25.08.2017 14:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Disiplinlerötesi inovasyon platformu ATÖLYE ve Zorlu Holding'in kurucu ortaklığı, sürdürülebilirlik alanında uzmanlaşmış S360'ın stratejik partnerliği ile hayata geçirilen Türkiye'nin sosyal inovasyon platformu 'imece, Açık İnovasyon Derneği tarafından İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ev sahipliğinde Urla'da düzenlenen HacknBreak: 2. Açık İnovasyon Kampı ve Konferansı'na katıldı.

Kampta imece takımlarının sosyal girişimlerini katılımcı bir yaklaşımla geliştirmeleri için bir ideathon (fikir geliştirme) etkinliği düzenlenirken, 25 Ağustos'ta sosyal inovasyon temasıyla bir panele evsahipliği yapıldı. imece ve sosyal girişim kavramının anlatılmasıyla başlayıp, takımların ürünlerini ve kendi belirledikleri tasarım problemlerini sunmalarıyla devam eden ideathon, katılımcıların problemler üzerine fikir geliştirmesiyle devam etti. Tasarım Odaklı Düşünme yöntemi adımları takip edilen etkinliğin sonunda ideathon, katılımcılarının ürün prototipleri sunması ile son buldu. Gazeteci Emin Çapa'nın moderatörlüğünde, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, ATÖLYE Kurucu Ortağı Kerem Alper ve imece Strateji ve İş Geliştirme Yöneticisi Duygu Kambur'un konuşmacı olarak katıldığı panelde, Türkiye ve dünyada sosyal girişimcilik, toplumsal meselelere yenilikçi çözümler üretecek bir ekosistem yaratmayı hedefleyen imece'nin kuruluş amacı ve platformun girişimci adayları ve fikirlerine yönelik çalışmaları anlatıldı.

"Sosyal meseleler yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretecek"

Toplumsal meselelerin her geçen gün daha da karmaşık ve çok boyutlu hale geldiği günümüzde, farklı yetkinliklerden birey ve kurumların sosyal meseleler etrafında bir araya gelip yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üreteceği platformlara olan ihtiyacı ortaya çıkardı. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak harekete geçen Zorlu Holding ve ATÖLYE, S360'ın stratejik partnerliği ile yeni bir sosyal inovasyon platformu 'imece'yi bu yılın Şubat atında hayata geçirdi.

Küresel örnekler incelenerek, yerel ve uluslararası akademik kurumlar, sivil toplum örgütleri, yatırımcılar, özel sektör ve kamu çalışanları, danışmanlar ve öğrenciler ile aylar süren saha araştırmalardan sonra kurulan imece, toplumsal meseleleri odağına alarak bu meselelere, sosyal inovasyon ve sosyal girişimcilik ile çözüm üretebilecek takımlara; eğitim, mentorluk, ağ ve hibe olmak üzere çeşitli kaynaklar sağlıyor. imece, toplumsal meseleler konusunda Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nden Türkiye için öncelikli üçünü kendine hedef olarak belirliyor. Bu öncelikli hedefler; "nitelikli eğitim", "toplumsal cinsiyet eşitliği" ve "eşitsiliklerin azaltılması".

imece, ilk mesele sürecini, "nitelikli eğitim" alanındaki toplumsal sorunlara yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler bulmak amacıyla 25 Şubat 2017 tarihinde, 100'ü aşkın katılımcının yer aldığı "Anla ve Keşfet" etkinliği ile başlattı. Eğitim alanındaki sorunlara çözüm bulmak isteyen takımlara yapılan çağrı sonucunda, 200'ü aşkın başvuru alındı ve bu başvurular sonucunda 15 takım seçildi. Ön kuluçka dönemine girme şansı kazanan 15 takım, 25 Mart 2017 tarihinden itibaren yoğun bir eğitim ve mentorluk desteği aldı. Nisan ve Mayıs ayları boyunca insan odaklı tasarım, prototipleme, hikâye anlatıcılığı ve "pitching" eğitimleri alarak proje ve iş modellerini geliştirme imkânı yakaladılar.

'imece'den ilk mesele sürecinde sosyal girişimcilere 500 bin TL'ye yakın fon desteği"
Ön kuluçka dönemi, 17 Haziran tarihinde sona ererken jüri; girişimlerini hayata geçirmek üzere dört takımı seçti. Seçilen takımlar sosyal girişimlerini hayata geçirebilmek için 120 bin TL hibenin yanı sıra yoğun bir eğitim ve mentorluk desteğinin olduğu kuluçka dönemine geçtiler. Seçilen dört takım, bu dönem boyunca, sosyal girişimlerinin ihtiyaçları doğrultusunda strateji geliştirme, yatırımcı ilişkileri oluşturma, marka kimliği yaratma, iletişim ve teknoloji odağında farklı destekler almaya başladılar.

Nitelikli Eğitim alanındaki mesele sürecinde kuluçka dönemine geçmeye hak kazanan takımlar ortalama dört aylık bir çalışmayla projelerini hayata geçirmek için başladıkları hazırlıklarına şu anda devam ediyor. Her takım, projesinin ihtiyacına göre mentorlar ve profesyonellerle bir araya gelerek, yapılan yönlendirmelerle projelerini hayata geçirmek için çalışıyor. Kuluçka dönemi tamamlandığında takımların kendi kanatları ile uçmaya başlayıp sosyal girişimlerini yaratarak toplumsal meselelere kendi gelir modeli olan bir çözüm getirebilmeleri hedefleniyor. Tüm kurumlara, şirketlere ve bireylere açık olan platform, toplumsal meselelere sosyal inovasyon ile çözüm üretme vizyonu ile Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor.

imece'de ilk kuluçka dönemine girmeye hak kazanan takımlar:
"Hayal Gücü Merkezi'nin projesi ile çocuklar kendi potansiyellerini keşfedecek"
Bugüne kadar "Soru Merak Kütüphanesi", "Kamil ve Luna'nın Seyir Defteri" ve "Yapabilirim Meclisleri" ile 3000'e yakın çocuğa ulaşan Hayal Gücü Merkezi, imece'nin nitelikli eğitim ile ilgili mesele sürecinde de öğrencilerin ortak ilgi alanlarına sahip akranlarıyla beraber sorup, keşfedip, üretmelerini nasıl sağlayabiliriz sorusuna cevap arıyor. Takım, bunun için de çocukların ortak ilgi alanlarına sahip akranlarıyla buluşmasını kolaylaştıran, sorma, keşfetme ve üretmeye imkân veren bir mobil uygulama geliştirmeyi hedefliyor. Platform, çocukların meraklarını ve becerilerini toplayıp bu bilgiler doğrultusunda çocuklara içerik ve sosyalleşme olanakları sağlayacak. Hayal Gücü Merkezi; Emre Alettin Keskin, Engin Binbaş, Umur Ozan, Emre Kunt, Umut Aldemir, Nilay Kılınç ve Aybüke Ebter'den oluşuyor. Hayal Gücü Merkezi, imece tarafından Hack'n Break'te düzenlenen Ideathon'da mobil uygulama deneyimini çocuklar için alışkanlık heline getirme ve ilgi çekici kılma adına Açık İnovasyon Kampı katılımcılarından görüş topladı.

"Minizma'nın projesi ile öğretmenler kendi geliştirdikleri içerikleri paylaşabilecek"
Eğitim alanında bambuakademi ile oldukça önemli bir deneyime sahip olan Minizma takımının 'imece''nin nitelikli eğitim ile ilgili mesele sürecindeki projesinin odağında, öğrencilere ulaşmada çarpan etkisine sahip olan öğretmenler var. 'İlk ve ortaokulda görev yapan ve derslerinde etkileşimi artırmak isteyen genç öğretmenlerin erişmekte zorlandıkları kaynaklar daha erişilebilir kılınabilir mi?" sorusu ile yola çıkan Minizma takımı; öğretmenlerin derslerinde uyguladıkları çeşitli deney, çalıştay gibi içerik ve materyalleri paylaştıkları ve görüntüledikleri ücretsiz bir dijital platform geliştirmeyi amaçlıyor. Platform, öğretmenlerin alternatif ders içeriklerine hızlı bir şekilde erişebilmesinin yanı sıra birbirleri ve konu uzmanları ile hızlı ve etkili iletişim kurmasını hedefliyor. Minizma; M. Furkan Polat, R. Betül Gültekin, Feyza Nur Gemici, Esma Beyza Yıldız ve Muammer Dolmacı'dan oluşuyor. Minizma, imece'nin düzenlediği Ideathon'a "Öğretmenlere öğrenci odaklı bir ders işleme sistemini nasıl benimsetebiliriz ve bu bu sistem odağında geliştirdikleri içerikleri dijital platform üzerinden paylaşmalarını nasıl sağlayabiliriz?" sorularıyla katılıyor.

"Senfoni'nin lokasyon bazlı çocuk dostu mobil uygulama projesi ile çocuklar ve aileler mahalle kültürü ile yeniden buluşacak"
'Başka Bir Okul Mümkün Derneği (BBOM)' çatısı altındaki okullar aracılığı ile birçok çocuğa dokunan BBOM Ailesi üyeleri tarafından kurulan Senfoni, kentli, doğa ve deneyimden kopuk 3-10 yaş arası çocukların ebeveynlerinde, oyun aracılığıyla çocukların gelişim ihtiyaçlarına yönelik nasıl bir farkındalık yaratırız sorusuyla yola çıkmış. Ekip; interaktif, çocuk dostu haritalar içeren bir web sitesi ve mobil uygulaması ile aynı mahalledeki aileleri buluşturmayı hedefliyor. Böylece aile ve çocukların kendi mahallerinde kaliteli vakit geçirebilmesini, mahalleden kopuk olmamalarını ve ailenin bir eğitim paydaşı olarak özümsenmesini hedefliyor. Takım; düzenleyecekleri mahalle içi etkinliklerle esnaf, aileler ve çocukları bir araya getirerek eski mahalle kültürünü yeniden canlandırmayı amaçlıyor. Senfoni; Etrit Shkreli, Aycan Y. Akçil, Erdem Ergin, İlke Kalaycı ve Önder Küçükural'dan oluşuyor. Senfoni, Ideathon'a "Ebeynleri nasıl bir araya getirebiliriz ve esnaf, ebeveyn, çocuk ve genel olarak mahalleli arasındaki iletişimi platform üzerinden nasıl geliştirebiliriz?" sorularıyla katılıyor.

Toyi'nin projesi ile her çocuk yaratıcılığını kullanarak kendi oyuncağını tasarlayacak
Toyi; içinde bulundukları durum nedeniyle yaratıcı materyallere ulaşamayan 6-12 yaş aralığındaki çocuklara nasıl destek oluruz sorusuyla yola çıktığı mesele sürecinde, çocukların yaratıcılıklarını kullanarak dâhil olduğu, ucuz maliyetli, uzun kullanımlı ve ileri dönüşümü hedefleyen bir oyun kiti oluşturmaya odaklanmış durumda. Kit; üç boyutlu yazıcıda üretilen, barındırdığı slikon bağlantı parçası ile çocukların etraflarını keşfetmelerini ve buldukları cisimleri hayal güçleri ile kendilerine ait oyuncaklara dönüştürmelerini sağlıyor. Takım, hazırladıkları kiti çocuklara bir workshop ile sunarak, çocukların olumsuz etkileri oyunla iyileştirme ve hayal gücünü üretime geçirmesine katkı sağlıyor. Toyi; Elif Atmaca ve Ögeday Uçurum'dan oluşuyor. Toyi Ideathon'a "Çocukların yaptıkları oyuncaklara ait hikayelerini verimli ve aktif bir biçimde paylaşabilecekleri bir online platformu nasıl tasarlayabiliriz?" sorusyla katılıyor.

Alanında uzman isimler imece'nin arkasında
Platformun yönetim ve danışma kurullarında sosyal inovasyon alanında uzman birçok değerli isim bulunuyor. Yönetim Kurulu'nda Luisa Covaria (OpenIDEO) ve Marcello Palazzi (B Corp) gibi bu konuda dünyada başarılı örnekleri yöneten kişilerin bulunduğu imece'nin Danışma Kurulu'nda ise Mehru Aygül (Girişimcilik Vakfı), Erhan Erkut (MEF Üniversitesi) gibi Türkiye'den, alanında uzman çok sayıda isim de bulunuyor. "Nitelikli Eğitim" mesele sürecinde takımları seçen jüri ise Emre Temiz (PAAMCA Miren), Ayla Göksel (AÇEV), Batuhan Aydagül (ERG), Kerem Alper (ATÖLYE), Kerem Okumuş (S360), Emre Zorlu (Zorlu Holding), Nick Mcgirl (Ashoka), Didem Altop (Endeavor) ve Emin Çapa (Gazeteci)'dan oluşuyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel HacknBreak: 2. Açık İnovasyon Kampı ve Konferansı'nda! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement