Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler İçin Özel Eğitim Okulu ve Özel Eğitim Sınıfı... - Son Dakika
Güncel

Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler İçin Özel Eğitim Okulu ve Özel Eğitim Sınıfı...

Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler İçin Özel Eğitim Okulu ve Özel Eğitim Sınıfı...

Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin kaynaştırmayla eğitimlerini sürdürmeleri esasına dayanılarak yapılan düzenleme kapsamında; hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için ilkokul ve ortaokul kademelerinde özel eğitim okulu ve özel eğitim sınıfı açılmayacak.

23.01.2014 16:04

Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin kaynaştırmayla eğitimlerini sürdürmeleri esasına dayanılarak yapılan düzenleme kapsamında; hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için ilkokul ve ortaokul kademelerinde özel eğitim okulu ve özel eğitim sınıfı açılmayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) "Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği" taslağı hazırlanarak MEB'in internet sitesinde yayınlandı. Yönetmelik taslağı ile ilgili görüş ve öneriler, değerlendirilmek üzere MEB'e gönderilecek.

Taslak yönetmelikle Türk Millî Eğitiminin genel amaçları ve temel ilkeleri doğrultusunda, özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin eğitim haklarından yararlanmalarının sağlanmasına ve okullardaki, kurumlardaki rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin yürütülmesine yönelik usul ve esasları düzenlemek amaçlanıyor.

-İLK MÜRACAAT REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ'NE YAPILACAK-

Taslağa göre eğitsel değerlendirme ve tanılama sürecinde ilk müracaat okul yönetimi, veli ya da bireyin kendisi tarafından gerekli belgelerle Rehberlik ve araştırma merkezi'ne (RAM) yapılacak. Eğitsel değerlendirme ve tanılama bireyin özelliklerine uygun ölçme araçları ile uygun ortamlarda yapılacak. Eğitsel değerlendirme ve tanılama hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler RAM'lardaki iş ve işlemlere ilişkin verilerin MEB Bilgi İşletim Sistemi (MEBBİS) üzerinden internet ortamında girişlerinin yapılması ve çıktılarının alınması amacıyla hazırlanmış programı (RAM Modülü) üzerinden yapılacak. Bireyin; yetenek, ilgi, ihtiyaç, değer, kişilik yapısı, imkân ve şartlarıyla uyumlu eğitsel kararlar alması, eğitime ilişkin olumlu tutum geliştirmesi, etkin öğrenmesi ve karşılaştığı eğitsel sorunların çözümüne destek olunması amacıyla birey ve ailesiyle eğitsel rehberlik hizmetleri yürütülecek.

-ÖĞRENCİLER OKUTULMAYAN DERSLERDEN MUAF TUTULACAK-

Sağlık kuruluşlarında yatarak tedavi gören zorunlu öğrenim çağındaki özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitimlerini sürdürmeleri için hastaneler bünyesinde Valiliklerce hastane sınıfları açılacak. Bu sınıflarda eğitim hizmetlerinin yürütülmesinde şu hususlar dikkate alınacak:

"Eğitim hizmeti, velinin yazılı talebi ve bireyin tedavisinden sorumlu hekimin yazılı görüşü ile sağlanacak. İlkokul kademesinde özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere, ortaokul kademesinde ise özel eğitim programından sorumlu olan öğrencilere hastane sınıfında eğitim verilecek. Hastane sınıflarında eğitimlerini sürdüren öğrencilere sorumlu olduğu öğretim programları uygulanacak. Öğrencilerin başarı durumlarının değerlendirilmesi, sorumlu olduğu programın uygulandığı okullardaki değerlendirme ölçütlerine göre okutulan dersler için yapılacak. Öğrenciler okutulmayan derslerden muaf tutulacak."

-İŞ UYGULAMA OKULLARINA YAPILACAK ÖĞRENCİ KAYITLARINDA YAŞ ŞARTI ARANMAYACAK-

Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin okullara, kurumlara kayıtlarında özel eğitim hizmetleri kurulu tarafından yerleştirme kararı alınmış olması şartı aranmayacak. Ancak, bu bireyler için yerleştirme kararı alınması konusunda okul, kurum yönetimi gerekli işlemleri başlatacak. Öğrencinin kayıtlı olduğu okul, kurum yerleştirme kararına uygun ise öğrenci bulunduğu okulda, kurumda öğrenimine devam edecek. Farklı bir yerleştirme kararı olması hâlinde ise öğrencinin yerleştirme kararına uygun okula, kuruma nakli konusunda gerekli işlemler yapılacak. Özel eğitim ihtiyacı olan bireyler için okullara kayıtta tuvalet eğitimi kazanmış olma şartı aranmayacak. Hastane sınıfında bir ay ve daha uzun süre eğitim alacak bireyler ile evde eğitim hizmeti alacak bireyler herhangi bir okula kayıtlı değil iseler özel eğitim hizmetleri kurulunun yerleştirme kararı ile uygun türde ve kademedeki bir okula kaydedilecek. Aynı tür ve kademede aynı programı uygulayan özel eğitim okulları, kurumları arasındaki nakiller ile bu okullardan aynı programı uygulayan özel eğitim sınıflarına nakillerde, okul kontenjanının ve sınıf mevcutlarının uygun olması durumunda yeni bir yerleştirme kararı istenmeyecek. Meslek okullarına yetersizliği olmayan bireyler için hazırlanmış ilköğretim programını tamamlayan, iş uygulama okullarına ise eğitim uygulama ortaokulunu tamamlayan öğrenciler kaydedilecek. Meslek Okulu ve İş Uygulama Okullarına yapılacak öğrenci kayıtlarında yaş şartı aranmayacak.

-EĞİTİMLERİNİ GÜNDÜZ SÜRDÜREN ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ ÖĞLE YEMEĞİ VERİLECEK-

Resmi özel eğitim okullarının, kurumlarının, özel eğitim sınıflarının, destek eğitim odalarının öğretim materyalleri, özel araç gereçleri ve donanım ihtiyaçları Bakanlığın ilgili birimleri tarafından karşılanacak. Resmi özel eğitim okullarındaki veya kurumlarındaki öğrenciler ile her tür ve kademede kaynaştırma uygulamalarında bireylerin okullara veya kurumlara ulaşımlarının ücretsiz sağlanması için Bakanlık tarafından gerekli tedbirler alınacak. Okul veya kurum müdürlüklerince refakat edilmesine karar verilen bireyin, velisi ya da yazılı olarak yetkilendirdiği kişi ücretsiz taşıma hizmetinden yararlandırılacak. Resmi özel eğitim okullarında veya kurumlarında gündüzlü olarak eğitimlerini sürdüren öğrenciler ile okul personeline genel bütçeden karşılanan ödenekle ücretsiz öğle yemeği verilecek.

Rehber öğretmenler merkezi sistem sınavlarının tercih döneminde öğrencilere karar vermelerinde ve seçim yapmalarında yardımcı olmak üzere görevlendirilebilecekler. Görev yaptığı okulda veya kurumda rehber öğretmenlere yönetim, ders, nöbet ve merkezi sistem sınavları hariç sınav görevi verilemeyecek. Ayrıca ödül ve disiplin kurulunda üye olarak görevlendirilemeyecek. Özel eğitim okulları/kurumları, özel eğitim sınıfları ile özel eğitime destek sağlayan kurumların faaliyetlerinin denetimi öncelikle özel eğitim veya psikolojik danışma ve rehberlik alanlarında yetişmiş denetim yetkisine sahip kişiler tarafından ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılacak.

-HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLER İÇİN ÖZEL EĞİTİM OKULU VE ÖZEL EĞİTİM SINIFI AÇILMAYACAK-

Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin kaynaştırmayla eğitimlerini sürdürmeleri esasına dayanılarak yapılan düzenleme kapsamında; hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için ilkokul ve ortaokul kademelerinde özel eğitim okulu ve özel eğitim sınıfı açılmayacak. Açık olan okullara, sınıflara yeni öğrenci kaydı yapılmayacak. Hâlen kayıtlı öğrenciler mezun oluncaya kadar eğitimlerini bu sürdürebilecek. Ortopedik yetersizliği olan öğrenciler için ilkokul, ortaokul ve lise kademesinde özel eğitim okulu ve özel eğitim sınıfı açılmayacak. İşitme veya görme engelli öğrenciler için ortaokul kademesinde özel eğitim okulu ve özel eğitim sınıfı açılmayacak. İşitme engelli öğrenciler için lise kademesinde yetersizliği olmayan bireyler için hazırlanmış programın uygulandığı özel eğitim okulu da açılması yasak olacak.

-ALAN ÖĞRETMENİ TARAFINDAN OKUTULAN DERSLERE SINIF ÖĞRETMENİ DE KATILABİLECEK-

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılan söz konusu özel eğitim okullarında veya sınıflarında kayıtlı öğrenciler mezun olana kadar eğitim hizmetlerinin yürütülmesinde şu hususları dikkate alacak:

Hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin devam ettiği ilkokul ve ortaokullarda; yetersizliği olmayan öğrencilerin takip ettiği ilköğretim programı uygulanacak. Dersler sınıf öğretmenleri tarafından okutulacak. Ancak ilkokullarda haftalık ders çizelgesinde yer alan yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri, ortaokullarda ise teknoloji ve tasarım, görsel sanatlar, beden eğitimi ve spor, müzik, alan öğretmenleri tarafından okutulması esas olacak. Alan öğretmeni tarafından okutulan derslere sınıf öğretmeni de katılabilecek. Sınıf mevcutları en fazla 10 öğrenciden oluşacak. Hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler velinin yazılı talebi doğrultusunda yabancı dil programlarındaki bazı bilgi ve becerilerin öğretiminden veya dersin tamamından muaf tutulabilecekler. Ortopedik yetersizliği olan öğrencilerin devam ettiği ilkokul, ortaokul ve liselerde; yetersizliği olmayan öğrencilerin takip ettiği eğitim programları uygulanacak. Sınıf mevcutları en fazla; ilkokulda ve ortaokulda 10, ortaöğretimde 15 öğrenciden oluşacak. Özel eğitim meslek liselerinde uygulamalı atölye ve laboratuvar derslerinde gruplar 10 öğrenciden oluşacak. Özel eğitim meslek liselerinde uygulamalı meslek derslerinin yapılacağı atölye ve laboratuvarlar bulunmaması hâlinde öğrenciler bu dersleri diğer mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında sürdürecek.

-ATÖLYE VE LABORATUVAR DERSLERİNDE GRUPLAR 10 ÖĞRENCİDEN OLUŞACAK-

Özel eğitim hizmetleri kurulunun teklifi doğrultusunda özel eğitim meslek liselerine yatılı olarak yerleştirilecek öğrenciler ile ilgili iş ve işlemler Valilikler tarafından yürütülecek. İşitme veya görme engelli bireylerin devam ettiği ortaokullar ile işitme engellilerin devam ettiği meslek liselerinde; yetersizliği olmayan öğrencilerin takip ettiği eğitim programları uygulanacak. Sınıf mevcutları en fazla; ilköğretimde 10, ortaöğretimde 15 öğrenciden oluşacak. Özel eğitim meslek liselerinde uygulamalı atölye ve laboratuvar derslerinde gruplar 10 öğrenciden oluşacak. Özel eğitim meslek liselerinde uygulamalı meslek derslerinin yapılacağı atölye ve laboratuvarlar bulunmaması hâlinde öğrenciler bu dersleri diğer mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında sürdürecekler. İşitme engelli öğrenciler, velinin yazılı talebi doğrultusunda yabancı dil programlarındaki bazı bilgi ve becerilerin öğretiminden veya dersin tamamından muaf tutulabilecek.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler İçin Özel Eğitim Okulu ve Özel Eğitim Sınıfı... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement