Hamsici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'da gerçekleştirilen "Etkin ve Verimli Bir Yargı İçin Yargı Mensuplarının Eğitimi" sempozyumunda hukukçuların eğitim konusunu değerlendirdiklerini, hukuk fakültelerindeki, meslek öncesi ve mesleki hayatlarındaki eğitimi konuları üzerinde durduklarını belirtti.
Hukuk fakültelerinde bazı öğretim üyelerinin, "Biz hukuk adamı yetiştiriyoruz, hakim, savcı ya da avukat yetiştirmiyoruz" şeklinde söylemleri olduğunu ifade eden Hamsici, fakültelerde uygulamalı bilgilerin verilmemesi nedeniyle meslektaşlarının mesleğe atıldığında çeşitli sıkıntılar yaşadığını kaydetti.
"BİZ HUKUK ADAMI YETİŞTİRİYORUZ"
Birçok meslektaşının, "Ben hukuk fakültesini bitirdim, staj yaptım, hakim ya da avukat oldum ama önüme çıkan konu nedir, hangi kurumdan ne isteyeceğim, hangi belgeyi isteyeceğim, otopsiyi nasıl yapacağım. Bana bunlar gösterilmedi" diye şikayetlerde bulunduğunu dile getiren Hamsici, bu durumun da farklı sorunları beraberinde getirdiğini ifade etti.
Hakim, savcı ve avukatların meslek öncesi eğitimleri üzerinde de durduklarını anlatan Hamsici, Adalet Bakanlığı ve Türkiye Adalet Akademisinin aday hakim, savcı ve avukatların staj konularında düzenleme yapmaları gerektiğini vurguladı. Hakim, savcı ve avukatlara mesleki hayatlarında meslek içi eğitime de önem verilmesi gerektiğine işaret eden Hamsici, Türkiye'de son yıllarda bazı yasalarda değişiklik yapıldığını, bu konularda hakim, savcı ve avukatların bilgilendirilmesi gerektiğine dikkati çekti.
HAKİM VE SAVCI SAYISI
Türkiye'de hakim ve savcı sayısının azlığından yakınan Hamsici, "Türkiye'de hakim ve savcı sayısı yeterli değil. Almanya ile nüfusumuz hemen hemen aynı, mahkemelerdeki dosya sayımız da hemen hemen aynı ama onlar 25 bin hakim ve savcı ile bu işi yapıyor, biz ise 13 bin hakim ve savcı ile işleri yapıyoruz" diye konuştu.
Hakim ve savcı sayısı artırılırken kalitenin düşürülmemesi gerektiğine işaret eden Hamsici, sınavların kolaylaştırılmaması, eğitim kalitesinin artırılması ve buna göre alım yapılması gerektiğini söyledi.
BAYANLAR 23, ERKEKLER 24-25 YAŞINDA HAKİM VE SAVCI OLABİLİYOR
Özellikle avukatlıkta belli bir süre çalışmış olanların hakim adaylıklarına geçişi ile ilgili düzenlemenin tekrar yapılması, hatta uygulamanın bu şekilde gerçekleşmesi gerektiğini belirten Hamsici, "Kürsünün savunma tarafından gelen kişi orayı biliyor, tanıyor, mesleki tecrübesi var, kaleme giriyor, çıkıyor, karar nedir, duruşma nedir, tecrübesi var. Bu tecrübesini hakim ve savcı olduğunda daha iyi kullanacaktır" diye konuştu.
Hakim ve savcıların genç yaşta mesleğe atılmalarını eleştiren Hamsici, bir bayanın 23, erkeğin de askerliğinden dolayı 24-25 yaşında hakim ve savcı olduğunu bildirdi. Bu yaşların çok genç olduğunu, bununla ilgili bir düzenleme yapıldığını anlatan Hamsici, "30 yaşın altında hakim ve savcı yapılmaması konusunda bir çalışma var. Mezun olanları bir müddet adli hizmet uzmanı olarak çalıştıracağız, daha sonra hakim, savcı yapacağız" diye konuştu.
"DİZİLERDEKİ HAKİM VE SAVCI KARAKTERLERİ ABARTILI"
Hamsici, dizilerdeki hakim ve savcı karakterlerini nasıl bulduğunun sorulması üzerine, çok farklı formatta hakim ve savcı tiplemelerinin yapıldığını dile getirdi.
"Dizi biraz da izlenebilmesi için abartılı olabiliyor ancak ben alınganlık göstermiyorum. Meslektaşlarıma da bu konuda geniş olmalarını tavsiye ederim, alınganlık göstermek doğru değil" diyen Hamsici, meslektaşlarına "Keyif alıyorsanız izleyin, beğenmiyorsanız farklı kanala geçin" önerisinde bulunduğunu söyledi.
Son Dakika › Güncel › Hakim ve Savcılara 30 Yaş Sınırlaması Gündemde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?