SELMAN TÜR - Devlet Su İşleri (DSİ), Atatürk, Keban ve Karakaya'dan sonra dördüncü büyük barajı olacak Ilısu Barajı'ndan etkilenen tarihi eserler, yıl içerisinde taşınacak.
Türkiye'de geçen yıl ilk defa uygulanan projeyle baraj gölü alanından çıkarılıp 2 kilometre taşınarak Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na getirilen Zeynel Bey Türbesi'nin ardından, diğer tarihi değerlerin taşınması, taşınamayacak durumda olanların da yerinde korunması ve bir örneğinin yapılması için gerekli çalışmalar sürüyor.
İmam Abdullah Türbesi, Artuklu Hamamı, Er-Rızk Camisi minaresi, Orta Kapı, Süleyman Han Camisi, Kızlar ve Koç camileri için koruma ve taşıma çalışmalarıyla ilgili süreç devam ediyor. Bu kapsamda, taşınma çalışmalarına ilişkin yarın yapılacak ihalenin ardından, 7 eser 2018 yılında taşınarak yeni yerinde sergilenecek.
300 mağaraya dolgu yapıldı
Bunun yanı sıra taşınamayacak durumda oldukları için su altında kalacak tarihi varlıkların güçlendirilmesi için de çalışmalar devam ediyor. Güçlendirme çalışmaları kapsamda tarihi ilçenin simgelerinden tarihi Roma Köprüsü'nün ayakları güçlendirilirken, olası çökme riskine karşı 300 mağarada dolgu işlemi tamamlandı.
Hasankeyf Kalesi'nin korunması amacıyla bir ay önce örülmeye başlanan yaklaşık bir kilometrelik koruma duvarında da sona gelindi. Bu duvar sayesinde kalenin sudan zarar görmesi önlenmiş olacak.
İş makinelerinin giremediği alanlarda düşme tehlikesi olan kayalar da daha önce, dağcılar tarafından düşürülmüştü.
-"Antik liman yapılacak"
DSİ Genel Müdürü Murat Acu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koruma ve taşıma işlemleri için ihalenin yarın yapılacağını söyledi.
İhalenin ardından taşıma işlemlerine hızla başlanacağını vurgulayan Acu, barajda su tutulmaya başlanmasının ardından ilçeye gelecek yerli ve yabancı turistlerin Hasankeyf Kalesi'ni gezebilmeleri amacıyla "antik liman" yapılacağını aktardı.
Yukarı Hasankeyf'in, olduğu gibi yerinde korunacağını dile getiren Acu, şöyle dedi:
"Taşıyacağımız eserlerin yanı sıra bir de yukarı Hasankeyf var. Oraya antik liman yapıyoruz. Bu şekilde oraya su üzerinden ulaşacağız. Onun haricinde bozmadan taşıdığımız eserleri suyun da toplanmasıyla çok daha güzel görüntü ortaya çıkacak. Bu, bilim komisyonları kararıyla yapılıyor. Kültürümüze, tarihimize sahip çıkarken enerji açığımızı da önemli ölçüde kapatacak projeye imza atmanın heyecanını yaşıyoruz."
"350 milyon lira ödenek ayrıldı"
Tarihi eserlerin koruma, taşıma ve güçlendirilmesi için 350 milyon lira ödenek ayrıldığını vurgulayan Acu, sadece Zeynel Bey Türbesi'nin taşınması için 20 milyon lira harcandığını dile getirdi.
Acu, hem kültüre hem de tarihe sahip çıktıklarına işaret ederek, "Zeynel Bey Türbesi'nin taşınması ziyaretçi sayısını artırmıştır. İnşallah Hasankeyf'te her şey çok daha güzel olacak." dedi.
"Hasankeyf turizmde gelişecek"
Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz, Türkiye'nin dünyaya örnek gösterilecek çalışmalarla tarihine sahip çıktığını söyledi.
Kültür varlıklarının taşınmasını önemine değinen Akdeniz, "Bunlar Kültür Parkı'na taşındığı zaman Hasankeyf turizmde gelişecek. Tüm dünyayı kültür varlıklarını nasıl taşıdığımızı görmeye davet ediyoruz." dedi.
Son Dakika › Güncel › Hasankeyf'te Eser Taşıma Çalışmaları Bu Yıl Tamamlanacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?