Hasuder: "Kaçak Sağlık Çalışanları Var" - Son Dakika
Güncel

Hasuder: "Kaçak Sağlık Çalışanları Var"

Hasuder: "Kaçak Sağlık Çalışanları Var"

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Başkanı Tacettin İnandı, Türkiye'de çok sayıda sosyal güvencesiz ve kaçak sağlık çalışanı olduğunu söyledi.

02.10.2012 13:46

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Başkanı Tacettin İnandı, Türkiye'de çok sayıda sosyal güvencesiz ve kaçak sağlık çalışanı olduğunu söyledi.

Bursa'da 15. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde başladı. 2-6 Ekim tarihleri arasında yapılacak kongreye 8'i yabancı 98 akademisyen konuşmacı olarak katıldı. Programın açılış töreni üniversite öğrencilerinden oluşan oda orkestrasının mini konseriyle start aldı. Kongrenin Bursa'da yapılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Bursa Tabip Odası Başkanı Kayhan Pala, 15. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi öncesinde Sağlık Bakanlığı'ndan bir yetkiliyi sağlıkta dönüşüm hakkında sunum yapmak için davet ettiklerini, fakat bakanlıktan herhangi bir cevap gelmediğini söyledi. Pala, Bursa'da Sağlık Bakanlığı kadrolarında bulunan halk sağlığı uzmanlarının hemen hemen hepsinin kadrolarına uygun olmayan yerlerde görev yaptığını söyledi.

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Başkanı Tacettin İnandı, derneğin hedefinin Türkiye'de yaşayan herkesin sağlığını korumak ve geliştirmek olduğunu dile getirdi. Türkiye'de sağlık alanında yapılan değişimi değerlendiren İnandı, "Hayatımıza performans ve döner sermaye unsurları girdi. Biraz etik değerlerimizi unutur hale geldik. Yemekhanelerde meslektaşlarımız daha çok performans ve primini konuşuyor. Şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarını daha çok duyar hale geliyoruz" dedi.

Sağlık personelinin çalışma şartlarının değiştiğine de dikkat çeken İnandı, şöyle devam etti:

"Daha önceden herkes memurdu. Şimdi ise çok farklılaştı. İş güvencemiz değişti. İş güvencesi olmayan, asgari ücretle çalışan hatta kaçak çalışan sağlık çalışanları çok sayıda. Bunun gibi çok fazla sayabileceğim olumsuz değişiklikler oldu. Diğer yanda da Türkiye'de, sağlık alanındaki harcamalar arttı. Bu sevindirici bir gelişme. Sağlığa kişi başı başvuruların arttığını görüyoruz. Hastanelerdeki alt yapılar iyileşmeler önemli" dedi.

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Çetin Erdolu, mevcut sağlık sisteminin ihtiyaçları karşılayamadığını iddia ederek, "Bu sağlık sistemiyle büyük ölçüde etkili bir kamusal sağlık hizmetten söz edemeyiz. Sağlık hak olmaktan çıkarıldı. Büyük ölçüde cepten ödemelerin sağlık giderlerinin yarısını oluşturduğu bir sisteme dönüştü" diye konuştu.

"BURSA SAĞLIKTA SIÇRAMA YAPIYOR"

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Bursa'nın son yıllardaki hızlı büyümesiyle Türkiye'de dikkat çeken şehirler arasında yer aldığını ifade etti. Bursa'daki gelişimin sağlık yönünde de doğrudan devam ettiğini dile getiren Akan, "Bakanlığımız son 10 yıldaki değişimle birlikte Bursa'da sıçrama yatırımlar yaptı. Yaptığımız planlamalarda 15 sağlık yatırımını gerçekleştirmek üzereyiz. 6 yatırım fiilen başladı. Diğeri de proje aşamasında. İkinci basamak yatırımlarla birlikte üçüncü basamakta da yatırımlar söz konusu" ifadelerini kullandı.

Kongrede ilk defa akademisyen dışında bir halk sağlığı müdürüne plaket verildi. Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, gösterdiği başarılı çalışmalardan dolayı 2012 yılı halk sağlığı dostu yönetici ödülüne layık görüldü. Tay'a ödülünü, Tacettin İnadı takdim etti. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hasuder: 'Kaçak Sağlık Çalışanları Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement