GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
Savaş yıllarında vaktinin büyük çoğunluğunu Hollandalı askerlerle geçiren Srebrenitsalı Osman Avdic'in açıklamaları "Hayatımın en zor günleriydi"
Srebrenitsa soykırımı sırasında BM bünyesindeki Hollanda birliğinde görevli Monique Bergman, soykırımın yaşandığı o günleri unutamıyor
Bergman:
"Kesinlikle hayatımın en zor günleriydi. Kendimi terk edilmiş hissetmiştim"
VESNA BESİC - Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımı sırasında BM bünyesinde Potoçari'deki Hollanda birliğinde görevli Monique Bergman soykırımın yaşandığı günleri unutamıyor.
1995 yılının ocak ayından temmuz ayına kadar BM bünyesindeki Hollanda birliğinde görev yapan Bergman, o günleri AA muhabirine anlattı.
Geçen günlerde 1995 yılında kucağında küçük bir çocukla çekildiği fotoğrafı sosyal medyadaki hesabından paylaşarak, çocuğun hayatta olup olmadığını sorgulayan Bergman, aradan geçen 21 yıla rağmen o günleri unutamadığını söyledi.
Sırpların şehri bombalamaya başladığı ve halkın Hollanda birliğine sığındığı günlerde Potoçari'de olduğunu anlatan Bergman, "Birçok yaralı gördüm. Açlık ve korku vardı. Potoçari'deki son günlerimi böyle geçirmiştim." diye konuştu.
Fotoğraftaki çocuğun doğuştan sağır ve dilsiz olduğunu aktaran Bergman, aradan geçen yıllara rağmen o çocuğun hatırasında büyük yer edindiğini kaydetti.
Bergman, "O çocuğu çok sevmiştim. Birlikteki kamyon ne zaman Srebrenitsa'daki fırına gitse o da gelirdi. Ekmek karşılığında çiçek verirdi. Srebrenitsa'daki tüm insanlar gittiğinde onu bulmaya çalıştım. Dilsiz olduğundan adını öğrenememiştim. Hayatta kalıp kalmadığını bilmek istedim." ifadelerini kullandı.
Srebrenitsa'daki son günlerinin zor geçtiğini anlatan Bergman, çaresiz ve BM tarafından terk edilmiş olmanın ağır bir duygu olduğunu söyledi.
Bergman, "O insanların çektiği acıları seyretmek ama elinden bir şeyin gelmemesi çok zordu. BM'nin Sırpların hava saldırılarını durdurmamasını anlayamadım." diye konuştu.
Görevi nedeniyle birliğe sığınan hasta ve yaralılarla ilgilendiğini ifade eden Bergman, "Bebekleri kucağımda taşıdım. Onlara yemek ve su verdim. Kesinlikle hayatımın en zor günleriydi. Kendimi terk edilmiş hissetmiştim." dedi.
Hollandalı askerlerin objektifinden Srebrenitsa
Savaş yıllarında vaktinin büyük çoğunluğunu Hollandalı askerlerle geçiren Srebrenitsalı Osman Avdic ise çocuk yaşta tanıdığı askerlerle oyunlar oynadıklarını, onlardan İngilizce öğrendiğini anlattı.
Srebrenitsa'da soykırım yaşanabileceğini hiçkimsenin tahmin etmediğini aktaran Avdic, "Askerler bize adreslerini bırakmıştı. Beş-altı yıl önce birkaçıyla internet üzerinden konuşmaya başladık. Serge Jansen, Bosna Hersek'e geldiğinde yanında yaklaşık 100 tane fotoğraf getirdi. Ben daha sonra elindeki diğer fotoğrafları internet üzerinden göndermesini rica ettim." dedi. Avdic, Srebrenitsa'daki Hollandalı askerlerin objektifinden o günleri diğer insanlarla paylaşmaya başladıklarını anlattı.
Facebook'taki "Srebrenitsa'nın kayıp insanları" sayfasından o günlerde Hollandalı askerlerin çektiği fotoğrafları paylaşan Avdic, o fotoğraflarda savaş döneminin yoksulluğunun, çaresizliğinin ve halkın sessiz çığlıklarının net şekilde görüldüğünü kaydetti.
Avdic, fotoğraflardaki bazı kişilerin artık hayatta olmadığına işaret ederek, Hollandalı askerlerin aslında bunca yıl kurban yakınları için son derece değerli olan bu hatıraları sakladıklarının farkında bile olmadığını söyledi.
Son Dakika › Güncel › Hayatımın En Zor Günleriydi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?