HDP'li Önder'den Tartışılacak Sözler: Devlet Öcalan'a Mahkumdur - Son Dakika
Güncel

HDP'li Önder'den Tartışılacak Sözler: Devlet Öcalan'a Mahkumdur

HDP\'li Önder\'den Tartışılacak Sözler: Devlet Öcalan\'a Mahkumdur

Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin bir savaş ilanı olduğunu belirterek, "Devlet sayın Öcalan'a mahkumdur. Mecbur da değil, mahkumdur" dedi.

19.11.2015 15:18  Güncelleme: 15:48

HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan'la görüşülmemesinin bir savaş ilanı olduğunu belirterek, "Devlet sayın Öcalan'a mahkumdur. Mecbur da değil, mahkumdur. Artık tartışmayacak şey var; tecrit demek Kürt halkına ve onun iradesine savaş ilanı demektir. Dolayısıyla devletin ne yapacağına bir an önce karar vermesi; kararını barış ve demokrasi lehine kullanmak istiyorsa Sayın Öcalan'ın yeniden yol göstericiliğine müracaat etmesi kaçınılmazdır" dedi.

HDP Ankara Milletvekili ve İmralı Heyeti'nden Sırrı Süreyya Önder, gündemdeki gelişmelere ilişkin ANF'nin sorularını yanıtladı.

"HDP'Yİ KENDİLERİNİ DIŞARIDA TUTARAK ELEŞTİRMESİNLER"

Önder, 1 Kasım Genel Seçimleri'nin ardından HDP'ye dönük eleştirilere değinerek, şunları ifade etti: "Özellikle belli bileşenler, bağımsız katılan ya da karar ve temsiliyet süreçlerinde olan bazı arkadaşlar HDP değerlendirmesi yaparken, kendilerini dışında tutarak bunu yapıyor. Sanki HDP çok farklı, uzak bir yapıymış gibi değerlendirme yapıyorlar. 1 Kasım sonrası yapılan birçok değerlendirmenin, HDP ve genel olarak Kürt siyasal hareketi hakkındaki değerlendirmelerin bence en temel eksiği, bu. Dışımızda, uzağımızda gibi değerlendiriyorlar. Oysa HDP oy vermeyenlerin bile beklentilerini ifade ederek, o temelde eleştirip katkı sunabilecekleri felsefenin ürünü. Bir kurucu irade. HDP, Türkiye'deki demokratik inşayı sağlamaya muktedir tek iradedir. Biraz seçim alanına daraltınca bu inşa ve öncülük işlevi sanki gözden uzak tutuldu. Ama bilerek ya da bilmeyerek bu yapıldığında, HDP'ye hiç de iyilik ya da katkı anlamına gelmiyor. Süreci değerlendirirken dışımızdaki bir olguymuş gibi yaklaşanların tavrı doğru değil."

"BİNLERCE İNSAN TEHDİT ALTINDA; GENEL AF ŞART OLMALI"

Önder, yeni anayasa çalışmasına başlamanın en verimli yolu olarak 'genel af' önerisinde bulundu: "Yeni bir anayasa çalışmasına bütün siyasi mahkumlara koşulsuz, şartsız, rencide etmeyen bir genel af ilanıyla başlanmalıdır. Öbür türlüsünün inandırıcılığı tartışmalı olur. Biz örgütlenme ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü konularında ahkam keserken, Türkiye zindanlarında bu suçlarla hüküm giymiş binlerce insan var. Ya da bunun tehdidi altında olan binlerce insan var. Bunlar dururken bunu yapmak utanç verici olur, ciddi de olmaz. Yeni anayasanın startı genel af ile verilmelidir."

"TECRİT SAVAŞ İLANIDIR!"

Abdullah Öcalan'la görüşmelere geçilmesini isteyen Önder, şöyle dedi: "Devlet sayın Öcalan'a mahkumdur. Mecbur da değil, mahkumdur. Dolayısıyla gelinen noktada şunu değerlendirdiklerini sanıyorum; Sayın Öcalan'ın -gelişmelerde işaret ettiği neler varsa, bir kâhin gibi- siyasi öngörüsü neredeyse süreçle ilgili en ufak bir sapmaya uğramadı. Bütün bunlar gerçekleşti. Devletler milyarlarca Dolar ayırıyorlar bunlara; istihbaratıyla, analistleriyle, şunları bunlarıyla. Sayın Öcalan dört metrekarelik hücresinden bütün bunları görüyor. Artık tartışmayacak şey var; tecrit demek Kürt halkına ve onun iradesine savaş ilanı demektir. Dolayısıyla devletin ne yapacağına bir an önce karar vermesi; kararını barış ve demokrasi lehine kullanmak istiyorsa sayın Öcalan'ın yeniden yol göstericiliğine müracaat etmesi kaçınılmazdır."

Son Dakika Güncel HDP'li Önder'den Tartışılacak Sözler: Devlet Öcalan'a Mahkumdur - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (142)

  • Iso: Turk sen övün değilsen itaat et 25 26 Yanıtla
  • suat: suratından aynı yuksekdag gibi kin nefret hainlik akıyor 32 9 Yanıtla
  • hukukcu: Idam cezasi bu ulkede sart hdpdeyi kapatmak hukukun geregi 30 9 Yanıtla
  • ŞIRNAK: SENİ GÖRÜNCE TUVALET AKLIMA GELİYOR 33 6 Yanıtla
  • bingollu zaza hasan: Allahim bu onurlu insanlara uzun ömûr ver 16 23 Yanıtla
  • One way: Çakma kabadayı işin gücün tehdit bi noktayı gözden kaçırma milyonlarca vatansever sabrını taşırmayın kaçacak delik bulamassınız denyo el yumruğunu yemiyen kendi yumruğunu balyoz zannedermiş 38 0 Yanıtla
  • Adiyaman vatan sana can feda: Sirriyla Figen hainlikten baska sunacaklari hic bir Sey leri yok irki milliyeti belirsiz vampirler 20 8 Yanıtla
  • aslan: 15 yildir icerde mahkum olan apo degilmiydi 15 11 Yanıtla
  • Adanali: Öcalan da sizde bütün hainler geberin nedir yahu türk milletinin bunlardan çektiği lanet olsun 20 5 Yanıtla
  • Adiyaman vatan sana can feda: Tükereyim bunlarla gelecek barisa 20 5 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement