Türkiye ile Bangladeş arasındaki ticaret hacminin gelişmesi için Ankara'da temaslar sürerken, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina "2015 yılına kadar ticaretimizi 3 milyar dolara çıkartmak hedefinde TUSKON'dan büyük destek alabiliriz" dedi. Türkiye'deki ziyaretleri süren Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ve beraberindeki heyet Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'un düzenlediği "Türkiye-Bangladeş Çalışma Kahvaltısı"nda iş adamlarıyla buluştu.
Ankara'daki Sheraton Otel'de düzenlenen kahvaltıda konuşan Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, iki ülke arasındaki ticaret hacminin düşüklüğüne dikkat çekti. Hasina, Türkiye'deki resmi temaslarında bu konuda çalışmalar yaptıklarına dikkat çekerek "Yaptığımız resmi temaslarda ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini 2015 yılına kadar 3 milyar dolara çıkaralım dedik. Bu hedefi koyduk. Bu hedefe yürürken TUSKON'un büyük destek olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Bangladeş'te yatırım için söz veriyorum
TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Nur Meral ise yaptığı konuşmada "TUSKON olarak bu ilişkileri daha ileri götürmeye, yükseltmeye kararlıyız. Burada Sayın Başbakan'a bir söz veriyorum; bu yıl içinde çok güçlü bir Türk işadamları delegasyonu ile başkentiniz Dakka'ya geleceğiz. İşadamlarımız oradaki potansiyeli kendi gözleri ile görecekler ve Bangladeş'e yatırım yapacaklar" dedi. Bu sözlerin ardından Başbakan Şeyh Hasina ve beraberinde heyet Meral'i uzun uzun alkışladı.
Serbest Ticaret Anlaşması yapalım
Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleşen görüşmelerde serbest ticaret anlaşması yapmaları gerektiğini de konuştuklarını ifade etti. Şeyh Hasina şöyle devam etti: "Kısa süre içinde serbest ticaret anlaşması yapalım. Böylece Bangladeş'e yatırım imkanları da artacaktır. Türk işadamları ülkemizde önemli fırsatlar kazanacaklar. Bangladeş'in Türkiye'ye çok sınırlı bir ihracatı bulunuyor, hazır giyim gibi… Ancak ülkemizin ürün çeşitliliğinde deri, dondurulmuş gıda ve el işleri de önemli yer tutmaktadır. Bu ürünleri hayli uygun fiyatlara elde edebilirsiniz. İlaç endüstrisinde çok güçlüyüz. Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerine ilaç ihracatı yapıyoruz. Gelin ilaç endüstrimizden istifade edin. Böylece Türk halkına çok daha uygun fiyatlarla ilaç getirebilirsiniz." dedi.
Başkent Dakka'dan İstanbul'a direkt uçuşlar olduğunu hatırlatan konuk başbakan, İstanbul'dan ise ticarette önemli bir liman şehri olan Staran'a direkt uçuşlar olacağını söyledi. Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, ülkesinin doğrudan yatırıma uygun olduğunu ifade ederek "Coğrafi konumumuzu öne çıkararak ülkemizi Güney Asya'nın ticaret merkezi haline getirmek istiyoruz. Kara, demir, deniz ve hava yollarımızı geliştiriyoruz. 2 milyar insanın buluşacağı bir pazar haline geleceğiz. Gelin, ülkemiz doğrudan yatırıma ne kadar uygun görün" diye konuştu.
Bangladeş'te işadamlarımızın sayısını arttırmak istiyoruz
TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Nur Meral, Bangladeş'in 150 milyar dolarlık GSMH'ya sahip önemli bir ekonomik değer taşıdığını belirtti. Meral şöyle konuştu: "Bangladeş geleceği parlak bir ülkedir. Yaklaşık 1700 dolar kişi başı geliri var. Bangladeş ile ticari ilişkilerimizi geliştirmek için çok istekliyiz. 895 milyon yani yaklaşık 1milyar dolarlık ticaret hacmimizi daha ileri seviyeye götürmek istiyoruz. Şu anda bu salonda, yanımızda Taha Group Genel Koordinatörü İsmail Hakkı Kısacık bulunuyor. Bangladeş'teki fabrikalarında 4 bin Bangladeşli çalışıyor. Bu işadamlarımızın sayısını arttırmak istiyoruz" dedi.
AB ve ABD'ye Gümrüksüz İhracat Fırsatı
Bangladeş Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanı Abdülkadir Azad ise ülkesinin 2009 yılı ihracatının 16 milyar dolar olduğunu, bu yıl 26 milyar dolara çıkacağını kaydetti. Azad, Bangladeş'in AB ülkelerine ve ABD'ye gümrüksüz satış yaptığını vurgulayarak Türk işadamlarına şu çağrıda bulundu: "Gelin ülkemizde yatırım yapın. 5 yıl içinde ihracatımız 50 milyar dolara ulaşacak. Türkiye ile çok ciddi bir iş hacmimiz yok. Yaklaşık 700 milyon dolarlık ihracat, 120 milyon dolarlık ithalat var. Geçen sene Türk hükümeti ürünlerimize bir koruma getirdi ve ihracatımız negatif gelişmeye maruz kaldı. Hazır giyimdeki ihracatımız yüzde 20 daraldı. İki ülke arasında yapılacak olan serbest ticaret anlaşması ile iş hacmimiz büyüyecektir. Türk işadamlarından ricamız doğrudan yabancı yatırımlarla gelsinler. Önemli avantajlarınız var. Doğrudan yatırım ya da endüstrinizi direkt olarak Bangladeş'e kaydırabilirsiniz. Siz de tıpkı bizim ülkemizin iş adamaları gibi AB ülkelerine ve ABD'ye gümrüksüz mal satışı yapabilme imkanına sahip olacaksınız"
Son Dakika › Güncel › Hedefe TUKSON Destek Olacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?